Fostul staret de la Cosula a varuit picturile murale din Manastire

joi, 02 aprilie 1998, 23:00
4 MIN
 Fostul staret de la Cosula a varuit picturile murale din Manastire

Printre cele mai atractive puncte de pe harta turistica a judetului Botosani se inscrie si Manastirea Cosula. Pentru redarea Manastirii Cosula circuitului turistic, spiritual si cultural, Directia Monumentelor Istorice din cadrul Ministerului Culturii a deschis recent aici unul din cele mai mari santiere de restaurare din Moldova si fara indoiala cea mai importanta lucrare de acest gen din judetul Botosani.
In privinta importantei si valorii arhitectonice si istorice a manastirii numai un studiu amanuntit, elaborat de specialisti in domeniu ne-ar puta edifica, pina acum acest lacas de cult fiind lasat mai mult in grija naturii si a elementelor laice pe care scurgerea timpului le-a gazduit cu intelegere si toleranta crestina. Manastirea Cosula a fost construita in anul 1532, pe timpul domniei lui Petru Rares, iar elementul ei de atractie turistica il poate constitui faptul ca pictura, atit cea interioara cit si cea exterioara, este foarte asemanatoare celei de la Manastirea Voronet. Dupa cum afirma specialistii, aici apare si culoarea consacrata de acum sub numele de "albastru de Voronet", care pina de curind era considerata unica in lume. Ceea ce o deosebeste insa de cunoscutele manastiri bucovinene este prezenta si predominanta in pictura murala a unui ocru absolut original, dupa cum a remarcat si muzeograful Mihai Mihailescu de la Muzeul Botosani, care a mai adaugat si faptul originalitatea picturilor de la Cosula poate fi semnalata si in vestimentatia sfintilor, ceea ce dovedeste influienta bizantina, fiind unul din putinele exemple din Moldova.
Valoarea istorica a Manastirii Cosula a fost remarcata pentru prima oara de Nicolae Iorga, pe vremea cind cunoscutul istoric era presedinte al Comisiei Nationale a Monumentelor. In timpul unei documentari la Cosula, Iorga a descoperit sub sarpanta manastirii elemente de pictura de o valoare inestimabila. Sapindu-se in tencuiala, a fost scosa la iveala imaginea infricosatei judecati de apoi, pictata chiar deasupra intrarii in biserica. Desi ani de-a rindul s-a dat cu var peste pictura originala, aceasta s-a pastrat aproape nealterata. Multa vreme s-a crezut ca aceasta este singura pictura exterioara a bisericii, insa de curind a fost descoperit sub un strat de aproape doi centimetri de tencuiala, alte elemente de pictura originala. Rapusa de povara unor vremi potrivnice – Manastirea Cosula fiind ani de-a rindul scoala, spital sau chiar depozit de cereale – s-a ivit in sfirsit timpul ca ea sa fie redata destinatiei initiale, aceea de lacas sfint.
Revenirea la statutul initial, de manastire, s-a facut imediat dupa schimbarea de regim de la finele anului 1989, acest lucru neducind, din pacate si la o redimensionare a valorii ei spirituale. S-ar parea ca unii calugarii salasluiti mai de mult aici au fost departe de a duce o viata schimnica. Fapt mult mai grav decit furaciunile si celelalte obiceiri laice, a fost evenimentul petrecut in vara anului 1996, cind preotul Damaschin Bunduc, fostul staret al manastirii, a dispus cu de la sine putere, o curatenie generala a bisericii, vechi de aproape jumatate de mileniu. Sesizind ca se adunase cam mult fum pe vesmintele sfintilor, preotul staret al manastirii a trecut la o spalare generala cu apa si detergenti, cum vazuse dinsul ca fac gospodinele in preajma sarbatorilor de Paste. Ba chiar, spun martorii oculari, ar fi incercat si o pospaiala cu var proaspat, ca sa mai schimbe mirosul de mucegai si tamiie care s-a imbicsit in pereti.
Cert e ca trei – patru metri patrati de pictura murala a fost astfel distrusa, facind si mai grea munca restauratorilor. Pina la urma s-a dovedit ca tot raul e inspre bine, fiindca, Inspectoratul Teritorial pentru Cultura Botosani si-a trimis specialistii la fata locului, care au sistat la timp lucrarea neautorizata a staretului Bunduc. S-a intocmit si un studiu asupra importantei lucrarilor de restaurare a manastirii, pe care Ministerul Culturii l-a aprobat, manastirea devenind cel mai important santier de restaurare din judetul nostru.
Lucrarea a fost adjudecata de firma MUHA – Suceava, pina acum fiind investiti mai bine de 400 de milioane de lei. O estimare totala costurilor inca nu poate fi facuta din varii motive. In primul rind lucrarea fiind programata pe parcursul a 7 – 8 ani, nu poate fi luata in calcul cresterea inflatiei. Apoii fiind o lucrare deosebit de complexa, apar permanent surprize arheologice. Chiar zilele trecute a fost scoasa la iveala temelie unei constructii depre care lucratorii spun ca ar apartine casei mortuare de pe vremea cind manastirea functiona ca spital. Parere neimpartasita si de arh. Mihai Mihailescu de la Muzeul Botosani, care spune ca ea apartine unui corp al manastirii, de prin sec. XVII. Cert e ca numai intr-o prima faza ar fi necesari aproximativ patru miliarde de lei, in opinia lucratorilor de la firma MUHA.
Din octombrie anul trecut Manastirea Cosula este administrata de sase monahi, in frunte cu parintele staret Calinic Chirvase. Ce s-a intimplat cu vechea echipa de calugari, acest lucru va face subiectul unui alt articol, cind Politia isi va incheia cercetarile. Deocamdata singura certitudine este ca in urma plecarii ei subite, inventarul patrimoniului ramas a fost o treaba lesniceoasa pentru comisia insarcinata cu acest obiectiv. Dupa spusele staretului Chirvase, totul s-a terminat intr-un sfert de ora. (Florentin FLORESCU)

Comentarii