Hoti de doi bani

duminică, 21 octombrie 2001, 23:00
4 MIN
 Hoti de doi bani

Pentru o suma derizorie, sau pentru o haina de doi lei, tilharii au ajuns in zilele noastre sa-si bata victimele pina le baga in spital. Saraci la propriu, dar si cu duhul, disperati in cautare de bani, tilharii nu isi mai aleg victimele, ci ataca la intimplare. Pina acum, actionau pe drumuri laturalnice, prin apropierea crismelor, pindindu-i pe cei cu bani, dar nu de mult a fost consemnata o noua limita la care nu se credea ca se va ajunge vreodata, sa atace chiar in WC-uri. Ceea ce surprinde este violenta de care dau dovada unii, pentru a-i fura unuia sau altuia ultimii 20.000 de lei din buzunar. Batuti de tilhari, unii dintre cei care le-au cazut victime ar fi preferat poate sa-i scoata de buna voie banii din buzunar, toti pe care ii avea, numai pentru a nu fi loviti. In ultimul timp, acest gen de tilharii au inceput sa se inmulteasca, surprinzindu-i pe procurori sau pe politisti.
Acum aproximativ o luna, un tinar stabilit in Suceava a venit de hramul bisericii din satul natal pentru a-si vizita parintii. A trecut si pe la discoteca, iar cind a luat-o spre casa nu a observat doi indivizi care se luase dupa el. Nu mai avea prea multi bani in buzunare, dar, vazindu-l in discoteca, cei care se luasera pe urma lui au crezut ca vor da lovitura. L-au atacat, dar au gasit numai vreo 30.000 de lei si, ca razbunare, tilharii i-au mai tras citeva si i-au furat chiar pantofii din picioare si cureaua de la pantaloni. O curea obisnuita, din piele. Poate ca daca i-ar fi cerut-o, suceveanul le-ar fi dat-o fara cricnire, si poate le-ar fi dat si niste haine daca indivizii ar fi avut nevoie.
Un alt caz, oarecum asemanator, s-a petrecut si in municipiu. Dupa inceperea anului scolar, un elev care statea la camin a iesit simbata prin oras si a intrat in barul "Rio". Fortat de necesitati, el a ajuns si la grupul sanitar si, cind se simtea mai bine, un alt tinar aparut pe neasteptate l-a bruscat si i-a furat tichetele de masa si maruntisul de prin buzunare. Ce i-a trebuit agresorului tichetele de la cantina, nu au reusit sa afle nici procurorii care s-au ocupat de acest caz.
Un alt caz, cu niste consecinte mult mai grave, a avut loc anul trecut in Dorohoi. Auzind ca doi batrini ar fi avut sume mari de bani, un tinar si-a pus in plan sa-i atace. A intrat in casa acestora dar, surprins asupra faptei, tilharul a ripostat si i-a lovit. Batrinul a murit pe loc, iar sotia sa citeva ore mai tirziu, la spital. Doua vieti a curmat tilharul pentru a pleca cu o punga de cafea, un sapun, un briceag, un ceas si citiva banuti. Acum tinarul a fost condamnat pentru dublu asasinat.
Politistii care se confrunta cu astfel de cazuri aproape ca nu au nici o explicatie pentru astfel de manifestari. "Unii nu se pot dezbara de astfel de apucaturi, si incearca sa faca rost de bani prin orice mijloace. Rareori tilharii urmaresc victimele, pentru ca acum ei reactioneaza numai la impulsurile de moment. Cele mai multe tilharii se produc pe fondul consumului exagerat de bauturi alcoolice", spun politistii.
De partea cealalta, procurorii se declara la rindul lor stupefiati de ceea ce au fost in stare sa faca unii dintre asa zisii tilhari. Acum, nici ei nu mai cauta explicatii pentru ca au realizat ca nu este nimic spectaculos. Chiar daca ii pare rau si regreta fapta, cind aude ca numai pentru 10.000 de lei poate face chiar si cinci ani de inchisoare, tilharia ramine o infractiune considerata ca fiind dintre cele mai grave. "Multi invoca faptul ca erau beti cind au atacat victima, dar consumul de alcool nu este o circumstanta atenuanta. Altii o fac din saracie, sperind ca va obtine banii cautati. Chiar daca sint unii dintre ei sint dispusi sa achite inzecit pagubitului, infractiunea ramine si este sanctionata ca atare", spun procurorii. Pedepsele pentru tilhari sint, poate, si de aceea mai dure, pentru ca se pleaca de la ideea ca s-a atentat si la bunul altui om dar si la sanatatea acestuia. Pentru furtul unor bunuri, indiferent de valoarea lor, pedepsele merg de la 3 la 18 ani de puscarie, iar daca victima ajunge in spital si necesita ingrijiri medicale, la limita maxima si minima se mai adauga inca cite doi ani. Daca tilharia s-a soldat, din nefericire, si moartea victimei, atunci pedeapsa poate ajunge chiar si pina la 20 de ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi. Totusi, cei care au fost atacati de tilhari, cu greu isi pot reveni dupa nefericita intimplare. Unii au ramas mutilati, situatie in care pedepsele stabilite de instante impotriva tilharilor sint considerate infime cu pierderile suferite. Previziunile facute de politisti asupra viitorului sint dintre cele mai sumbre pentru ca, spun ei, comportanmentul violent al unor incepe sa se faca simtit inca din virsta copilariei cind, aparaent nevinovat, unul ii fura pachetelul de mincare colegului sau. Ei spun ca acesta este inceputul intrucit, daca nu se intervine din timp in plan educational, cu greu acestia pot fi recuperati, odata ajunsi in penitenciare.(Sebastian GHEORGHIU)

Comentarii