Imudo Dorohoi asteapta sa fie lichidata

luni, 09 februarie 1998, 00:00
3 MIN
 Imudo Dorohoi asteapta sa fie lichidata

Administratorul SC Imudo, unitate lichidata toamna trecuta, este Paul Daringa, fostul director general. Dupa cum spun fostii directori, societatea dorohoiana a fost lichidata in toamna anului trecut, "fara o analiza amanuntita". In prezent, 48 de oameni se ocupa cu conservarea si paza utilajelor in asteptarea lichidatorului care, dupa toate aparentele, va fi o firma straina. De la FPS Botosani s-a precizat ca numele acestui lichidator este "Smith Hodgkinson Mc.Ginty", insa Paul Daringa nu este convins ca aceasta este firma care trebuie sa se ocupe de lichidarea intreprinderii: "Pina acum nu am primit nimic oficial in aceasta privinta". S-a spus de la Bucuresti ca procesul de lichidare va fi foarte scurt, in jur de 7 sau 8 luni, dar pina acum nu s-a intimplat nimic. Fostul director afirma ca FPS Bucuresti a organizat o licitatie pentru desemnarea firmei lichidatoare si ca din unele surse a aflat ca licitatia a fost cistigata de firma "Deloitte&Touche", dar acestia n-au venit nici macar sa vada societatea: "Am auzit ca aceasta firma nu a mai incheiat contractul pentru lichidare pina la urma". Cert este ca in urma cu o saptamina, fosta conducere a fost vizitata de trei englezi care reprezentau doua firme: cea precizata de FPS Botosani si "Begbies Traynor", dar acestea nu au prezentat nici un inscris oficial ca s-ar ocupa de lichidarea societatii dorohoiene. In acest caz, procesul de lichidare poate dura mai multi ani deoarece in prima faza, lichidatorul trebuie sa scoata la vinzare intrega intreprindere de citeva ori, apoi sa fragmenteze fabrica si sa incerce vinzarea pe bucati, pentru ca in final, daca nici asa nu se gaseste un cumparator, sa vinda utilajele din fabrica bucata cu bucata. Procentul perceput de lichidator poate ajunge la 5% din valoarea capitalului social si se stabileste prin licitatie. De regula, cistig are lichidatorul care percepe cel mai mic procent. In cazul Imudo, capitalul social al unitatii este de 36 de miliarde de lei, insa fostii directori sustin ca acesta este de fapt mult mai mare: "Trebuie facuta o reevaluare".
Odata cu plecarea muncitorilor din fabrica (aproape 200 de oameni), intreprinderea dorohoiana a intrat intr-o perioada de acalmie. Practic nimic nu se intimpla. Cind au plecat muncitorii acasa, nu au uitat sa-si ia citeva "suveniruri" ca sa-si aduca aminte de locul unde au lucrat. In Dorohoi se zvoneste ca la Imudo s-a furat pe rupte, insa Paul Daringa spune ca nu e adevarat: "S-a furat, dar nu pe rupte". Cind au plecat, oamenii au descompletat instalatiile electrice, au taiat cabluri, au furat burghie sau motoare, au descompletat utilajele. Fostul manager spune ca aceste lucruri nu se puteau evita: "Nu sint reprezentative, sint de o valoare prea mica. Nu exista hala care sa poata fi incuiata, asa ca cine a plecat acasa nu a plecat cu mina goala". Majoritatea pagubelor s-au inregistrat la utilajele deja casate, care nu au putut fi dezafectate. Mai greu a fost pina cind administratorii fabricii au convins citiva oameni sa ramina in societate pentru paza si intretinere. Ex-directorul spune ca daca nu ar fi reusit sa convinga citiva oameni sa ramina in continuare la societate ar fi fost nevoit sa angajeze personal.
Cert este ca daca lichidarea societatii va dura mult timp, exista posibilitatea ca pretul pe piata al acesteia sa scada foarte mult. Utilajele din fabrica, desi aflate in conservare, trec printr-un proces de degradare continua, datorita conditiilor improprii in care sint pastrate. Prin geamurile sparte ale halelor intra zapada. In acest fel masinile, care au valoare mare, isi pierd din performante, pretul de piata scazind pe zi ce trece. Datoriile intreprinderii la furnizori sau la stat cresc datorita acumularii de dobinzi si penalitati. Exista posibilitatea in acest caz, ca societatea sa nu mai poata fi vinduta, deoarece investitorul in momentul in care preia o fabrica preia si datoriile acesteia, ori acestea se maresc de la o zi la alta. Paul Daringa afirma ca Imudo are de recuperat de la clienti 1,7 miliarde de lei, insa fabrica fiind in lichidare, nu se grabesc sa-si achite datoriile. (Ionut POCLID)

Comentarii