Inca un an de saracie pentru spitale

luni, 04 martie 2002, 00:00
3 MIN
 Inca un an de saracie pentru spitale

Nici anul acesta nu va aduce conditii mai bune de tratament in spitale. Pacientii vor trebui sa se obisnuiasca cu acelasi "regim", adica medicamente putine si hrana "pe sponci", desi platesc 7% lunar din salariile si asa mici. Spitalele au primit, in acest an, din bugetul Casei Judetene a Asigurarilor de Sanatate, circa 380 de miliarde de lei, in afara programelor de sanatate, pentru care s-au alocat 44 de miliarde. Directorii de spitale cred ca banii ajung doar pentru citeva luni. Cum era si normal, Spitalul Judetean "Mavromati" a primit cei mai multi bani comparativ cu spitalele din judet. Mai exact, pentru acest an, spitalul va trebui sa se descurce cu circa 122,5 miliarde, adica cu aproximativ 10 miliarde lunar, in afara banilor pe programe de sanatate. Practic, din aceasta suma, doar 96 de miliarde sint destinati propriu-zis spitalului, adica 8 miliarde de lei lunar, suma total insuficienta pentru conditii optime de spitalizare. "Pot sa spun ca sintem total subfinantati, chiar mai rau decit anul trecut. Pe bolnavi ii va astepta aceleasi conditii de spitalizare si in acest an. Ne-ar trebui 124 de miliarde numai pentru supravietuirea spitalului", a declara dr. Radu Malancea, directorul Spitalului Judetean.
Nici celelalte spitale nu se pot lauda cu mai multi bani. Spitalul "Sf.Gheorghe" va primi, in acest an, 30 de miliarde de lei, Spitralul de Obstetrica-Ginecologie 32 de miliarde, Spitalul de Pediatrie "Sf.Cuvioasa Parascheva" circa 36 de miliarde de lei, iar Spitalul de Psihiatrie circa 25 de miliarde de lei. "Dupa contract, in care s-au luat in calcul media internarilor de pe ultimii 5 ani, noi ar trebui sa primim 39-40 de miliarde, bani cu care ne-am descurca. Asa, cu 25 de miliarde, nu avem bani nici pentru salarii. Pentru restul de 16 miliarde, ni s-a spus ca nu mai exista bani", a declarat dr. Nicolae Vlad, directorul Spitalului de Psihiatrie. Totusi, aceste spitale vor mai primi ceva bani in acest an, deoarece au primit acordul sa fie finantate ca spitale judetene, in acest sens urmind a se incheia acte aditionale.
Nici spitalele din teritoriu nu vor putea acorda, in acest an, conditii mai bune pentru asigurati. Spitalul Dorohoi va primi pentru toate sectoarele 44 de miliarde de lei, Spitalul Darabani putin peste 7,5 miliarde, Spitalul Saveni putin peste 10 miliarde, Spitalul Trusesti circa 8 miliarde, iar Spitalul Podriga si cel de la Guranda cite 4,5, respectiv 4,6 miliarde de lei.
Acesti bani ar ajunge pentru tratamentul bolnavilor internati, daca spitalele nu ar fi nevoite sa cheltuie circa 80% cu salarizarea angajatilor. Media anului trecut a aratat ca, din totalul banilor primiti, 72,3% s-au "dus" pe salarii, citeva procente pe plata utilitatilor si doar un procent de circa 20% s-au cheltuit efectiv pentru tratamentul bolnavilor.
CJAS recunoaste ca sumele primite sint mici si crede ca, daca ar fi rezolvata problema salarizarii personalului, banii ar fi suficienti. "La o prima vedere, multi dintre asigurati si-ar putea manifesta ingrijorarea ca banii nu vor ajunge pentru tratamente. Nu vor exista probleme de acest gen, deoarece niciodata asiguratii nu au ramas fara asistenta medicala. Recunoastem ca fata de necesitatile spitalelor, fondurile pe care CJAS le pune la dispozitie nu sint suficiente. Insa au fost acordate conform normativelor in vigoare. Nu are cum sa fie mai rau pentru asigurat in acest an, tinind cont ca gama de servicii medicale s-a deversificat si cred ca criticile ar trebui indreptate si asupra Ministerului Sanatatii si Familiei", a declarat dr. Aurel Tinca, directorul de contractari al CJAS. Reprezentantii CJAS cred ca o solutie la iesirea din criza o reprezinta gasirea de surse suplimentare de finantare, de la celelalte ministere si de la consiliile locale, sub tutela carora vor trece, din vara, spitalele botosanene. (Lucian SIMINIUC)

Comentarii