Livada Curtesti – privatizata aiurea

joi, 23 septembrie 1999, 23:00
3 MIN
 Livada Curtesti – privatizata aiurea

Ajunsa pe ultima suta de metri a mandatului, actuala coalitie guvernamentala incearca la potou sa privatizeze ce i-a mai ramas de privatizat. Graba aceasta insa nu provine numai din intentia de a-si duce la indeplinire programul de guvernare, ci mai curind ne duce cu imaginatia la anumite interese personale care sa dea legitimitate unor lideri ai opozitiei care sustin ca atunci cind vom veni noi la puteri nu va mai ramine nimic de furat.
In goana lor pentru transferul oricarei proprietati de stat in mina unor persoane particulare, reprezentantii puterii fac eforturi disperate ca acele "persoane particulare" sa le fie recunoscatoare si dupa alegeri. Sau cel putin asa deducem noi dupa modul in care se fac privatizarile acestea disperate in ultima vreme. Pentru numarul de azi v-am rezervat un singur exemplu, cel al fermei de pomi Curtesti, apartinatoare societatii Cozinda.
Ca sa fie mai lesnicioasa vinzarea – prin licitatie, conform legii – ferma pomicola Curtesti a fost pe loc divizata in doua societati comerciale, distincte pina la un anumit punct: Agrofruct SA Curtesti si, respectiv, Prodfruct SA. Ambele societati aveau ca obiect de activitate, bineinteles, cultura pomilor fructiferi. Modul in care a fost impartit patrimoniul contine atitea ciudatenii incit, daca am lua de buna lipsa de interes personal, nu ne mai ramine sa credem ca ea a fast facuta de niste extraterestri. Va lasam pe dumneavoastra sa decideti care din cele doua variante este valabila dupa ce veti citi amanuntele care urmeaza.
La infiintare, Prodfruct SA a primit in dotare livada propriu zisa, in suprafata de 300 de hectare de pomi fructiferi – meri in marea lor majoritate – aflata la frumoasa virsta de 10 ani, ceea ce reprezinta perioada de virf a productiei. Un amanunt de care trebuie sa tinem cont si veti vedea in continuare de ce.
Agrofruct a primit in schimb trei blocuri, dintre care unul de garsoniere, doua magazii si curtea interioara asfaltata. La infiintare, capitalul social al societatii Agrofruct a fost de 300 milioane de lei, pe cind Prodfruct, cea cu livada, avea 800 de milioane lei. Paradoxul abia acum urmeaza. In vreme ce Agrofruct, cea cu cladirile, a preluat doar o mica parte din datorii – ca la vreo 30 de milioane lei – Prodfroct, care ar fi avut posibilitatea sa faca un profit substantial, avind la dispozitie cele 300 de hectare de livada, a preluat nu mai putin de 3,8 miliarde de lei datorii. Scazind deci cele 800 de milioane, rezulta un capital social "in rosu" de 3 miliarde de lei. Ceea ce inseamna ca societatea s-a nascut moarta. Adica gata falimentata.
Paradoxul insa nu se opreste aici. In timp de Agrofruct, avind la dispozitie doar betoane, n-a putut realiza nici un profit pe anul acesta, Prodfruct, care numai din valorificarea merelor ar fi redus substantial datoriile, n-a recoltat nici un mar fiindca, neavind cladiri – adica garantie pentru un credit bancar – n-a avut acces la banii cu care ar fi putut face lucrari de intretinere a livezii. Asa se face ca in cel mai productiv an, din punct de vedere biologic, livada de la Curtesti, una dintre cele mai intinse din Moldova, n-a produs macar un mar de pofta.
Si inca ceva, ca pe un tobogan al enormitatilor, o anomalie cheama o alta. Si uite-asa am aflat ca divizarea aceasta ascunde si alte paradoxuri. Bunaoara Agrofruct, posesoare a cladirilor de la Curtesti a mai primit in patrimoniu si gardul inconjurator al livezii patronate de Prodfruct, aceasta din urma a primit la schimb in dotare instalatia electrica a cladirilor de la Agrofruct.
Asa cum am spus la inceput, privatizarea fermei de pomi Curtesti e facuta ori de prosti ori de specialisti animati probabil de interese personale. Pentru sustinerea primei ipoteze stau la dispozitile datele publicate anterior. Cum insa de lipsa de inteligenta nu pot fi acuzati cei 15 mii de specialisti care ne-au promis ce ne-au promis asteptam cit de curind un anunt cu scoaterea la licitatie a celor doua societati. Si veti vedea atunci cit de usor po fi cumparate trei blocuri, doua magazii, o curte impozanta si nu mai putin de 300 de hectare de livada cu numai 300 de milioane de lei. Adica pretul unei case la marginea orasului. (Florentin FLORESCU)

Comentarii