O sutime de buget pentru judetul Botosani

duminică, 01 aprilie 2001, 23:00
4 MIN
 O sutime de buget pentru judetul Botosani

Austeritatea bugetului de stat din acest an se va reflecta in mod direct si asupra sumelor ce vor fi alocate de la bugetul central pentru investitii in judetul Botosani. Potrivit proiectului Legii bugetului de stat intocmit de guvern si supus spre aprobare Parlamentului, judetul Botosani ar urma sa beneficieze in 2001 de mai putin de 150 de miliarde de lei pentru continuarea lucrarilor de investitii deja incepute. Statul nu va aloca in acest an nici un ban pentru inceperea de noi investitii. Din lucrarile aflate in executie, doar doua vor primi fonduri pentru finalizare, este vorba de Tribunalul Botosani si de Palatul de Justitie, pentru terminarea carora vor fi acordate 42,5 miliarde lei si, respectiv 14,55 miliarde de lei. Lucrarile la Tribunalul Botosani si la Palatul de Justitie au inceput in 1997 si se vor finaliza in luna decembrie a acestui an. Costurile de ridicare a Tribunalului se ridica la 77,8 miliarde de lei, din care pina acum au fost platite 35 de miliarde. Palatul de Justitie costa in total 24,3 miliarde, pina acum fiind alocate doar 9,3 miliarde de lei. Celelalte investitii incepute cu ani in urma vor ramine la stadiul de santier. Noul sediu al Directiei Generale de Finante, din spatele Primariei Botosani, va fi terminat in cel mai fericit caz anul viitor.
In bugetul de stat pe anul in curs pentru continuarea lucrarilor la aceasta investitie nu a fost alocat decit un miliard de lei, bani nesemnificativi in conditiile in care costul total al sediului Finantelor este de aproximativ 30 de miliarde. Ridicarea sediului Finantelor Publice a inceput in urma cu aproape noua ani, insa pentru a fi gata ar mai fi nevoie de peste 15 miliarde de lei.
Nici noul sediu al Directiei Agricole, din imediata apropierea a Directiei Muncii, nu va fi terminat in acest an. Ministerul Agriculturii a prevazut pentru acest an o alocatie de doar 4,5 miliarde de lei pentru sediul din Botosani, urmind ca diferenta de aproape 3 miliarde sa fie alocata anul viitor. Intrega cladire costa Agricultura aproape 20 de miliarde de lei. Tot din bugetul Ministerului Agriculturii vor fi alocate in acest an 2,9 miliarde de lei pentru construirea unui Complex pentru protectia plantelor, o lucrare de aproape 11 miliarde de lei, inceputa in 1998 si care se va finaliza cel mai probabil anul viitor.
In proiectul de Lege a bugetului, mai sint prevazute fonduri pentru continuarea lucarilor la Baza de intretinere si dezapezire de la Manoleasa, o investitie de 15 miliarde de lei care va fi finantata din fondurile Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei (MLPTL). Pentru acest obiectiv vor fi alocate 5 miliarde de lei, insa pentru a fi finalizat mai este nevoie de alte 6,2 miliarde de lei. Tot din banii MLPTL va fi acordata o suma de 45 de miliarde de lei pentru continuarea lucrarilor la linia de cale ferata Hirlau- Flaminzi. Banii pentru aceasta lucrare sint foarte putini, in conditiile in care costurile totale se ridica la peste 1490 de miliarde de lei, iar pina in acest moment nu au fost alocate decit 31 de miliarde de lei. Sansele ca botosanenii sa vada vreun tren circulind intre Hirlau si Flaminzi sint minime, atita timp cit in urmatorii trei ani, Guvernul nu intentioneaza sa aloce anual mai mult de 200 de miliarde de lei pentru acest obiectiv.
Ultimile doua investitii cuprinse in proiectul Legii bugetului sint in domeniul sanitar. Spitalul Orasenesc din Darabani va beneficia in acest an de 1,8 miliarde de lei, pentru construirea unei centrale termice. Lucrarea costa 6,3 miliarde de lei, iar anul trecut Spitalul din Darabani a mai primit 3,07 miliarde de lei, diferenta de 1,5 miliarde urmind sa o primeasca in 2002. Cea de-a doua investitie in sanatate este pentru Spitalul de copii din Botosani, acolo unde a fost deja inceputa constructia unei spalatorii si bucatarii. Suma totala de care are nevoie Spitalul de copii este de 12,37 miliarde de lei, din care anul trecut a primit 3,2 miliarde, iar in acest an va primi doar 800 de milioane de lei. Diferenta de 8,2 miliarde ar putea fi alocata anul viitor. Din bugetul pe acest an Guvernul nu a prevazut nici o suma pentru doua investitii foarte mari si foarte vechi din municipiul Botosani, este vorba de Sala Sporturilor si de Corpul B al Coelgiului National "AT Laurian".
Tot prin bugetul de stat vor fi alocate bugetelor locale din Botosani 35,4 miliarde de lei pentru sustinerea sistemului de protectie a persoanelor cu handicap si 602 milioane pentru crese, in timp ce Oficiului Judetean de Consultanta Agricola i-au fost repartizate 2,08 miliarde de lei. Invatamintul, care incepind cu acest an va fi finantat de la bugetele locale, va fi sprijinit si el de stat. Pentru acest sector de activitate, vor fi alocate 1.303 miliarde de lei pentru acoperirea cheltuielilor curente ale institutiilor din invataamintul preuniversitar, pentru salarizarea personalului, pentru burse scolare si pentru manuale. Judetul Botosani va fi cel mai mare beneficiar de subventii pentru enegia termica ce va fi livrata in acest an populatiei. Suma totala ce va fi alocata pentru societatile furnizoare de energie termica este de 205 miliarde de lei, aproape 8% din totalul de 2.500 de miliarde de lei prevazuti la nivel national.
Totalul alocatiilor bugetare pentru Botosani in anul 2001 se ridica la aproape 1.550 de miliarde de lei, ceea ce in raport cu cheltuielile totale ale statului, de 194.422 miliarde de lei, reprezinta mai putin de 1%. Deputatul PSDR de Botosani, Doina Dretcanu, a declarat, simbata, ca "sumele alocate nu sint pe masura asteptarilor sau nevoilor judetului nostru, dar in conditiile unui buget de austeritate trebuie sa ne multumim cu un loc sase in topul judetelor care primesc cei mai multi bani de la bugetul central". Botosaniul este cuprins pe lista celor sase judete, alaturi de Tulcea, Calarasi, Vaslui, Alba si Giurgiu, pentru care pina pe 15 iunie Ministerul Finantelor, Ministerul Dezvoltarii si prognozei si Ministerul Administratiei Publice trebuie sa elaboreze un program de relansare economica si sociala. (Cristian LUPASCU)

Comentarii