Primii votanti de la tara au fost batrinii

luni, 27 noiembrie 2000, 00:00
3 MIN
 Primii votanti de la tara au fost batrinii

In judet, cetatenii cu drept de vot nu s-au prea inghesuit de la primele ore la urne, asa cum de regula se intimpla in urma cu un deceniu, ba chiar si ceva mai incoace. Vremea potrivnica si lipsa de interes i-a facut pe multi dintre botosanenii din mediul rural sa se deranjeze mai greu ca sa-si exercite un drept constitutional. In jurul orei 10, la circumscriptia Roma 2 abia 42 de persoane participasera la vot dintr-un total de 860 de alegatori, majoritatea dintre ei fiind trecuti de 50 de ani. Ei s-au grabit sa prinda si slujba de la biserica, tinerii fiind inca sub efectul discotecii din ajun. Totusi presedinta comisiei de votare Maria Gherasim era increzatoare: "Si la alegerile locale dimineata a fost mai putina lume. Speram sa vina pina la urma peste 50 la suta". La cealalta circumscriptie din comuna Roma, presedinta comisiei, Oltita Prisecaru, raporta o prezenta ceva mai mare: peste 120 de persoane. Si poate ca ar fi fost mai multe pina la acea ora daca n-ar fi avut loc si o pana de curent, care a pus in dificultate sistemul de vot. Fiindca si aici la acea ora majoritatea votantilor era formata din batrini ce nu puteau deslusi numele candidatilor pe intuneric si cu ochelarii uitati acasa.
Aceasi pana de curent a afectat votul in satul Dorobanti. In lipsa posibilitatii de a vota, alegatorii din aceasta localitate au umplut circiuma de alaturi. Zadarnic insa, fiindca de la bar li se spunea invariabil ca, in conformitate cu legea nu se servesc bauturi alcoolice. Cum alte produse nu mai existau printre rafturi, e si de mirare pentru ce mai era deschisa. Ca doar n-o sa credem acum ca masina "Monitorului" i-a deranjat dintr-o ocupatie cit se poate de fireasca pentru o zi de sarbatoare. In Dorobanti campania electorala a continuat pina la venirea noastra. Daca majoritatea formatiunilor politice au tot promis ca va curge lapte si miere, liberalii n-au promis decit lapte. Laptaria de linga circiuma a scos la iveala citeva bidoane din aluminiu cu afise ale PNL-ului lipite pe ele. Cum am iesit din sectia de votare afisele era deja razuite, semn ca totul era in ordine.
La sectia nr. 1 din Vorniceni prezenta la urne era ceva mai numeroasa. Dar tot cei virstnici au fost ceva mai harnici. Printre primii alegatori din localitate s-a numarat si Andrei Jijie, care tocmai implinise 82 de ani, dar a venit cu convingerea ca viitorul patriei sta si in minile lui. Si in comuna invecinata, Cordareni, primul la vot a fost tot o persoana deja experimentata in exercitiul electoral. Maria Lazar are 75 de ani dar asta n-a impiedicat-o sa vina la sectia de votare inca inainte de ora sapte fiindca pentru ea asteptarea nu-i un lucru chiar iesit din comun. Tot dis de dimineata au venit cot la cot si Vasile Foceac de 94 de ani insotit de mai tinarul Ioan Ciobanu, de numai 93. Ambii au venit tocmai din raposatul sat Slobozia, mergind pe jos peste patru kilometri. "De multi ani ne luptam sa reinfiintam satul Slobozia – ne-a spus secretara primariei din Cordareni, Cristina Lungu. Am vrut ca la alegerilea astea, in paralel sa facem si un referendum pentru a vedea cine doreste reinfiintarea satului dar nu s-a putut. Pacat. Am fi putut infiinta si acolo o sectie de votare si oamenii n-ar mai fi fost nevoiti sa faca atita drum pina aici".
In jurul amezii sectiile de votare din Dorohoi erau aproape goale. Cei virstnici votasera deja iar lipsa tinerilor de la urne era explicabila: la televizor se transmitea un meci de fotbal si ei erau mai mult preocupati de soarta campionatului decit a viitorului patriei.
In Braesti in schimb prezenta la urne a fost ceva de speriat. Sute de votanti stateau in sala de asteptare a sectiei de vot. La urne erau primiti in serii de cite cinci. Cu greu ne-am putut strecura printre ei. Presedintele sectiei, Neculai Bejenaru abia mai putea face fata avalansei de alegatori. Nimeni insa nu voia sa cedeze. Printre ei s-a strecurat cu chiu, cu vai si Cristina Elena Chitanu, aflata la primul ei exercitiu electoral. Contrar asteptarilor, nu era deloc entuziasmata de dreptul ei de a decide noua conducere a Romaniei. "Sint total neutra, sint dezamagita, dar daca am acest drept de ce sa nu ma folosesc de el. M-a dezamagit mai mult proasta organizare de aici de la sectie". (Florentin FLORESCU)

Comentarii