Procurorii numara caramizile vilei lui Simonovici

marți, 02 octombrie 2001, 23:00
3 MIN
 Procurorii numara caramizile vilei lui Simonovici

Ancheta in cazul fostului prefect al judetului, Alexandru Simionovici, cercetat penal de procurorii Sectiei anticoruptie a Parchetului de pe linga Curtea de Apel Suceava, este departe de a fi finalizata. Dupa ce au verificat asa-zisa afacere a buletinelor de vot prin care fostul prefect era acuzat ca ar fi platit nelegal suma de 1,8 miliarde de lei catre doua tipografii, bani din care fostului prefect i-ar fi revenit aproximativ 700 de milioane de lei, procurorii au luat la verificari averea lui Alexandru Simionovici. Cercetarile s-au deruat pe mai multe fronturi, in prima faza verificindu-se conturile personale. Deocamdata, in acest plan, situatia nu a fost definitivata pentru ca, dupa cum au precizat avocatii fostului prefect, s-a solicitat efectuarea unei expertize financiar-economice care sa clarifice care au fost de fapt sumele vehiculate de Alexandru Simionovici.
Zilele acestea, ancheta procurorilor se va axa pe modul in care a fost construita vila din strada Cuza Voda a familiei Simionovici, in acest sens verificindu-se toate chitantele pe care le-a prezentat fostul prefect pentru justificare. In acest sens, cei care se ocupa de caz au luat la verificat toate chitantele pe care Alexandru Simionovici le-a prezentat incercind sa justifice provenienta materialelor de constructie, dar procurorii urmeaza sa extinda cercetarile si asupra evidentelor contabile la societatile care au asigurat lucrarile de constructie.
Deocamdata, nu s-a formulat nici o acuzare impotriva conducerilor scietatilor respective, dar nu este exclus ca cei care s-au ocupat strict de constructia vilei sa fie chemati la audieri in calitate de martori sau pentru confruntari. Acesta este un prim pas pentru ca, mergind pe aceeasi filiera, politistii si procurorii vor incerca sa afle, in cel mai scurt timp, si cum a ajuns fostul prefect sa detina pachete de actiuni pe la diverse societati comerciale foste cu capital majoritar de stat, si cit de legale au fost contractele pe baza carora Alexandru Simionovici sau membrii familiei sale au inchiriat sau subinchiriat peste 10 spatii comerciale din municipiu. Cercetarile se vor extinde si asupra procedurii in care fostul prefect a obtinut suprafetele de teren de la marginea municipiului, si modul in care a achizitionat fostul jeep al Prefecturii care a avut o traiectorie destul de curioasa. Practic, daca pina acum au fost comparate bunurile declarate in declaratia de avere cu cele descoperite la domiciliul lui Alexandru Simionovici, procurorii vor lua la verificat toate chitantele, contractele si celelalte documente, fila cu fila, pentru a se vedea daca au fost obtinute pe cale legala.
Acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice si luare de mita, Alexandru Simionovici a fost arestat preventiv, pentru 30 de zile, pe 7 septembrie, fostul prefect fiind descoperit de politisti in Spitalul Socola unde acesta se internase. Aparat de doi avocati din cadrul Baroului Botosani, Cornel Ursache si Constantin Ioanovici, fostul prefect a facut pina in prezent doua cereri de revocare a masurii arestarii preventive, ambele respinse de instantele de judecata ale Tribunalului Botosani si Curtii de Apel Suceava. In mod normal, mandatul de arestare emis pe numele acestuia va expira la finele acestei saptamini, mai exact pe 7 octombrie, dar, in cazul in care cercetarile nu vor fi finalizate, procurorii vor putea solicita instantei de judecata prelungirea mandatului. In acelasi dosar in care este cercetat penal fostul prefect, a mai fost arestat, sub aceleasi acuzatii si Mihai Grigoriu, fostul director din cadrul Prefecturii pe linie de fond funciar. In cazul sau, mandatul emis de procurori va expira miine, pe 4 octombrie, dar, ca si in cazul lui Alexandru Simionovici, instanta ar putea prelungi aceasta masura de retinere. (Sebastian GHEORGHIU)

Comentarii