S-au scumpit apartamentele

luni, 05 martie 2001, 00:00
3 MIN
 S-au scumpit apartamentele

Cumpararea sau construirea unei locuinte reprezinta pentru majoritatea tinerilor un vis foarte greu de indeplinit. Desi pe piata imobiliara oferta de locuinte este foarte mare, numarul cumparatorilor este foarte redus. Si asta pentru ca, indiferent de zona, pretul garsonierilor sau a apartamentelor depaseste cu mult posibililitatile de cumparare ale multor botosaneni. Fiecare vinzator incearca sa-si valorifice locuinta la cel mai bun pret, sub pretextul ca apartamentul este pus la punct sau ca are imbunatatiri, in asa fel incit asa zisele imbunatatiri fac neglijabile materialul de constructie al imobilului, anul fabricatiei acestuia si chiar zona in care este situat. Desi apartamentele scoase la vinzare nu au nimic deosebit, mai toti vinzatorii incearca sa convinga potentialul client ca telefonul, cablul TV, apometrele sau calciul de pe perete reprezinta imbunatatiri, in timp ce proprietarii de apartamentele la parterul blocului ridica pretul pe motiv ca acestea se preteaza la activitati comerciale.
In perioada de iarna, pretul garsonierilor a crescut considerabil, datorita costurilor reduse pe la intretinere. Vara trecuta existau pe piata imobiliara spatii de locuit cu un confort minim, adica garsoniere, cu mai putin de 40 de milioane de lei. Acum, insa, nici in zonele periferice ale municipiului, Parcul Tineretului, Zona Industriala, Pacea sau Rotunda, o garsoniera nu poate fi cumparata la un pret mai mic de 50 de milioane de lei. Intr-o zona centrala, cum ar fi cea din zona Pietii Mari, o garsoniera costa acum 70 de milioane de lei. Si apartamentele cu doua camere s-au scumpit, din acelasi motiv, al cheltuielilor mici cu incalzirea pe timpul iernii. In Bucovina sau Rotunda, un apartament cu doua camere costa intre 75 si 90 de milioane de lei, preturi cu cel putin 15-20 de milioane mai mari fata de vara trecuta. In zona Unirii, Stefan Luchian sau Marchian un apartament cu doua camere costa peste 100 de milioane de lei, in timp ce in apropierea Teatrului Mihai Eminescu, o astfel de locuinta costa peste 150 de milioane de lei, ajungind chiar pina la 200 de milioane. Un apartament cu trei camere pe Primaverii, situat la ultimul etaj intr-un bloc cu cinci nivele, deasupra magazinului "Altex" costa 145 de milioane de lei, pret ridicat tocmai datorita faptului ca are sarpanta. Un alt apartament cu trei camere, la etajul al doilea, situat pe strada Independentei, in apropierea societatii Rapsodia Conf, costa 120 de milioane de lei. In blocul "Unicat" de pe Calea Nationala, in apropierea Stadionului, un apartament cu trei camere, situat la etajul al VII-lea, ultimul, costa 100 de milioane, iar pe fosta strada Luna, actuala col. Tomoroveanu, un apartament cu acelasi numar de camere, dar cu o suprafata locuibila redusa, costa 80 de milioane de lei. Apartamentele cu patru camere par a-si fi pastrat preturile din vara trecuta, tocmai datorita cererii foarte scazute. Un astfel de apartament situat in zona Imparat Traian, aflat la primul etaj, valoreaza 90 de milioane de lei, in timp ce unul similar in Calea Nationala, in apropierea Pietii Centrale, ajunge la 160 de milioane de lei.
Cel mai mare pret pare sa se puna pe case si pe terenurile din zonele bune ale municipiului Botosani, preturile acestora calculindu-se de cele mai multe ori in dolari. Cea mai ieftina casa intr-un cartier usor accesibil, cum ar fi strada Octav Onicescu, valoreaza 15.000 de dolari, adica peste 350 de milioane de lei. O gospodarie completa (casa, bucatarie vara, anexe si garaj, construita in 1992) pe strada Imparat Traian, la iesirea spre Saveni, costa 500 de milioane de lei, in timp ce o casa si un teren de 1.000 de metri patrati, situate pe strada Petru Maior, costa 250 de milioane de lei. Vinzatorii tin, in aproape toate cazurile, la pretul dinainte stabilit, in timp ce cumparatorii nu au de unde scoate mai multi bani pentru a cumpara apartamentul sau casa dorite, fapt care explica numarul foarte mare de locuinta scoase la vinzare si numarul destul de scazut al tranzactiilor efectuate. (Cristian LUPASCU)

Comentarii