Se restituie aurul confiscat pe vremea comunistilor

vineri, 08 decembrie 2000, 00:00
3 MIN
 Se restituie aurul confiscat pe vremea comunistilor

O ordonanta de urgenta adoptata zilele trecute de guvern, dar nepublicata inca in Monitorul Oficial a stirnit panica printre tigani. Noul act normativ ofera posibilitatea tuturor persoanelor care au avut obiecte din aur confiscate de autoritati in perioada 1946-1990 sa solicite prin intermediul instantelor de judecata restituirea bunurilor in termen de un an de la intrarea in vigoare a ordonantei. Deocamdata, vinzoleala este numai in cadrul comunitatilor de rromi si asta pentru ca pina la publicarea in Monitorul Oficial a ordonantei instantele de judecata nu primesc cererile de restituire. Revendicarea bunurilor se va putea face insa numai pe baza unor documente, cheia reprezentind-o in asemenea cazuri procesul verbal incheiat de reprezentantii fostei Militii la confiscare.
Confiscarile masive incepusera prin 1978, dupa semnarea de catre Nicolae Ceausescu a unui decret prin care se instituia monopolul statului asupra detinerii de aur. Acelasi decret interzicea toate operatiunile cu metale pretioase, sanctiunile in astfel de cazurii fiind pedeapsa cu inchisoarea de la sase luni la cinci ani. Urma acestui aur s-a pierdut de mult timp pentru ca, potrivit reglementarilor din acea vreme, toate cantitatile confiscate trebuiau predate catre Banca Nationala. In arhiva BNR, unde ar mai putea exista documente care sa ateste cit aur s-a confiscat, a fost transferata la Suceava odata cu desfiintarea sucursalei botosanene, si probabil ca nu sint trecute decit cantitatile de aur confiscate si nu cei care l-au detinut.
Col. Vasile Hutanu, seful Serviciului Judetean pentru Combatere a Crimei Organizate din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie spune ca deocamdata nu s-a inregistrat nici o cerere din partea rromilor. "Nici nu ar putea fi cereri de acest gen pentru ca tiganii din Botosani nu erau posesori de aur. Cei de la care s-a confiscat erau caldarari, ori, la noi in judet, nu existau asemenea comunitati", a declarat col. Hutanu. Autoritatile locale nu exclud totusi posibilitatea sa apara astfel de cereri dar ele ar putea veni din partea unor rromi care au apartinut comunitatilor de tigani caldarari din alte judete si care s-au stabilit in judet dupa confiscare.
Tiganii din Botosani sustin ca aur s-a confiscat si de la familiile de aici. "De la bunicul si tatal meu s-au confiscat peste 1.000 de napoleoni si cocosei de aur. Acestia reprezentau mostenirea pe care tiganii o lasa din generatie in generatie si de care te puteai atinge numai in cazul in care aveai vreun necaz mare. Singurul lucru care mi-a mai ramas de la el este un crucifix de peste 200 de grame. Acesta a fost purtat la git de toti bulibasii tiganilor din Botosani pina la mine", spune Gheorghe Preda, bulibasa tiganilor din Botosani. Tiganii sustin ca aproximativ 2.000 de familii au avut de suferit de pe urma confiscarilor din vremea comunistilor. Nimeni nu poate estima cit s-a confiscat atunci de catre Militie, dar tiganii spun ca in foarte multe cazuri nici nu au fost intocmite procese verbale. "Atunci cind militienii ne confiscau aurul nu se incheia nici un proces verbal. Daca ceream acest lucru, ne luau si la bataie. Tatal meu a fost descoperit ca are aur cind s-a dus la doctor cu un copil si, pentru ca nu avea bani, i-a dat un cocosel de aur. Dupa citeva zile au tabarit pe noi militienii si ne-au luat toti banutii", isi aduce aminte Aurel Brelisteanu. Probabil, foarte putini au procesele verbale de confiscare. Cert este ca nici daca vor prezenta aceste hirtii, nu vor reintra in posesia obiectelor luate de comunisti pentru ca in cea mai mare parte acestea au fost topite. In asemenea situatii, ordonanta face referire ca fostii detinatori ar putea fi despagubiti prin bani, cuantumul fiind calculat la pretul gramului de aur la cursul zilei stabilit de BNR, iar sumele oferite din bugetul de stat. (S.G.)

Comentarii