Aranjamente batatoare la ochi

miercuri, 10 iulie 2002, 23:00
2 MIN
 Aranjamente batatoare la ochi

In timp ce Inspectoratul Scolar se face ca nu vede in propria-i ograda aranjamentele de la examene, corectorii aduc elemente noi in scenariul prezentat de ziarul nostru referitor la modul cum s-au corectat tezele la bacalaureat. Asa cum precizam intr-o editie recenta a ziarului nostru, presedintii bacalaureatului au dat o mina de ajutor profesorilor corectori in depistarea tezelor. Cel de la centrul de examen Colegiul National "Unirea" i-a ajutat chiar mai mult decit sperau.
Toate tezele "uniristilor" au fost semnate cu cerneala rosie de catre presedintele centrului, universitarul Petre Gistescu. In conditiile in care, semnatura mentionata pe lucrarile de la celelalte centre era trecuta cu albastru, mai inchis, mai deschis, mai spre violet, mai spre bleu, dupa pasta fiecaruia. Examinatorii interesati de tezele de la "Unirea" n-au mai fost nevoiti sa-si caute disperati in teancuri decit culoarea, fata de ceilalti care, pina la gasirea semnelor din teze, au trebuit sa ia la mina toate lucrarile din teancuri. Astfel, insistam asupra faptului ca decizia Ministerului Educatiei de a transfera corectura lucrarilor de bacalaureat intr-un centru unic, impartial, n-a avut efectul scontat. Specialistii, in intentia lor de a diminua suspiciunile in privinta aranjamentelor de la examene, n-au gindit aceasta formula, in amanunt. Experimentul initiat la sesiunea din acest an a bacalaureatului se dovedeste a fi de nerepetat. Mai ales ca tot MEC iese vinovat de fraudarea examenului.
Cei insarcinati cu grija de a da nota de corectitudine examenului se dovedesc a fi primii care gresesc. Iar erorile lor, grave de altfel, pot fi interpretate ca frauda. Cu sau fara intentie, din cauza lor, tezele ajung sa fie mai usor descoperite la centrul de corectura. Si totul porneste de la o semnatura. Reamintim cititorilor ca presedintii au gresit din start, cind, in loc sa semneze lucrarea in interior, in coltul care urmeaza a fi indoit, pentru secretizarea tezei, si-au pus amprenta dupa ce coltul a fost inchis. O reminescenta a trecutului, ca si semnarea cu rosu, in cazul profesorului Gistescu. Aici Inspectoratul Scolar a gresit ca nu le-a precizat presedintilor unde si cu ce culoare trebuie semnate tezele. Poate asa, tezele s-ar fi descoperit mai greu, iar aranjamentele ar fi fost mai neinsemnate. Inspectoratul Scolar contrazice faptul ca, caracteristicile semnaturilor ar fi dus la desconspirarea tezelor la bacalaureat. (Cristina LAZARIN)

Comentarii