„Cartelul antifrauda” acuza puterea ca este „antidemocratica”

joi, 04 martie 2004, 00:00
3 MIN
 „Cartelul antifrauda” acuza puterea ca este „antidemocratica”

Liderii partidelor de opozitie din Vrancea s-au reunit ieri pentru a denunta ceea ce ei numesc „manifestarile antidemocratice” ale PSD Vrancea. La a doua reunire a „Coalitiei antifrauda”, presedintii filialelor PNL, PD, PRM, PUR, AP, PNTCD au facut o lista a tuturor problemelor cu care se confrunta in perioada preelectorala. Pe primul loc acestia au pus presiunile facute de putere prin intermediul administratiei locale, care le ameninta membrii, dar si functionarii care lucreaza in domeniul bugetar. Tinta ar fi, in primul rind, determinarea candidatilor opozitiei de a renunta sa participe la alegeri sau pentru a se inscrie in PSD. De asemenea, liderii opozitiei au acuzat blocarea accesului „pe diverse canale media si denaturarea informatiilor ce provin din spatiul politic”. Pe lista acuzatiilor aduse puterii locale se mai afla „atacul la persoana si improscarea cu noroi a liderilor opozitiei, ridicarea cultului personalitatii la cel mai gretos nivel si obligarea preotilor, functionarilor publici si cadrelor didactice etc. de a se inrola in PSD”.
Presiuni de la nivel inalt
„Sub pretextul stringerii de semnaturi pentru sustinerea candidatilor la alegerile locale, oamenii PSD instigati de conducerea cumetreasca ameninta pe toti cei care nu sint de acord cu ei si le recomanda «prieteneste» sa nu se prezinte la vot”, sustin liderii opozitiei intr-o nota de protest comuna. Presedintii de partide spun ca intentioneaza sa monitorizeze toate „abuzurile si ilegalitatile” care au loc asupra lor si sa le aduca la cunostinta institutiilor nationale si internationale si chiar in atentia justitiei. In opinia lor, liderii administratiei judetene se folosesc de cei care ar trebui sa vegheze la respectarea legii pentru a-i folosi in interes politic. Fiecare dintre liderii „Coalitiei antifrauda” au prezentat citeva dintre situatiile care i-au determinat sa ia o pozitie comuna. Presedintele PUR Vrancea, Horia Furtuna, a dat exemplu comunele Vidra si Bolotesti, unde oamenii partidului ar fi fost amenintati de catre membri administratiei locale. De asemenea, la Ploscuteni si Homocea, locuitorii care au participat la constituirea organizatiilor locale s-ar afla acum in vizorul politistilor locali. Tudorache Dumitrache, liderul AP, a afirmat ca, in cazul candidatului partidului de la Pufesti, s-a actionat de la nivel inalt pentru a-l face sa renunte. „D-l Baesu la sunat pe d-l Duta, de la Directia Sanitar Veterinara, desi acesta nu mai lucra acolo, si i-a promis ca-i va da de lucru ca medic la piata din Paunesti”, a declarat acesta. Jan Vraciu, presedintele democratilor vrinceni, a dat exemplu comuna Tataranu, unde primarul PSD Nicolae Pavel a cerut sa participe la sedintele opozitiei. Explicatia data de edilul comunei a fost aceea ca vrea sa stie daca nu cumva cei care s-au inscris in rindul respectivelor organizatiei sa nu fie deja pe listele PSD. La rindul sau, deputatul Nini Sapunaru a invinovatit autoritatile pentru ceea ce s-a intimplat dupa scandalul de la Gura Calitei de anul trecut, atunci cind liberalii au acuzat faptul ca firma omului de afaceri Corneliu Prunache, Aispa Stars ’95, a incasat banii inainte de refacerea unui drum comunal. „Fratele unui mebru marcant PNL, medicul veterinar de la Gura Calitei, Luigi Munteanu, a fost dat afara in 24 de ore”, a declarat Nini Sapunaru.
Plan de actiune „antifrauda”
„Coalitia antifrauda” i-a strins ieri la aceeasi masa pe Corneliu Momanu, presedintele PNL, Jan Vraciu, presedintele PD, Marin Stoica, presedintele PRM, Horia Furtuna, presedintele PUR, Tudorache Dumitrache, presedintele AP, Vasile Platon, presedintele PNTCD si deputatul liberal Nini Sapunaru. In afara pozitiei comune, liderii opozitiei au incheiat un protocol in care este stabilit planul de actiune pe timpul alegerilor. Astfel, o echipa formata din cite doi membri ai partidelor si doi membri ai organizatiilor nonguvernamentale vor tine evidenta sesizarilor, vor trimite echipe pe teren pentru a verifica situatia si vor informa presa despre ceea ce se intimpla. Dupa alegeri, aceeasi echipa va centraliza procesele verbale ale fiecarui partid si vor compara rezultatele cu cele ale Biroului Electoral Central.
„Orice cetatean din Vrancea care va avea probleme va avea sprijin din partea noastra si chiar il vom angaja in calitate de consilier parlamentar”, a declarat deputatul PNL Nini Sapunaru. Acesta a precizat ca va oferi si asistenta jurica celor care se afla in aceasta situatie. (Mihai BOICU)

Comentarii