Mosierii post-revolutionari de la "Eurovitis" si "Agroind", amenintati de Legea Lupu

duminică, 02 iulie 2000, 23:00
3 MIN
 Mosierii post-revolutionari de la "Eurovitis" si "Agroind", amenintati de Legea Lupu

Agentia Domeniilor Statului spune ca se pot retroceda terenurile de la cele doua societati. 30 de fosti proprietari ar putea sa obtina titlu de proprietate pe terenurile pe care le-au stapinit in perioada interbelica
O adresa a Agentiei Domeniilor Statului venita pe adresa Prefecturii arata faptul ca, in conformitate cu o serie de acte legislative emise de Guvern, o parte din terenurile agricole aflate in exploatarea societatilor comerciale: "Agrovitis" SA, Urechesti, "Eurovitis" SA, Urechesti, "Agroind Comert" SA, Focsani, "Agroind" SA Doaga si "Dyonisos" SA Cotesti pot face obiectul retrocedarii, conform Legii 1/2000, iar restul pamintului urmeaza sa ramina in patrimoniul Agentiei Domeniilor Statului.
Un punct de vedere asemanator are si Ministerul Agriculturii care, intr-o nota adresata Directiei Agricole, precizeaza faptul ca cei treizeci de locuitori din Urechesti care revendica teren pe vechile amplasamente, respectiv punctul Baba, aflat in exploatarea societatilor agricole "Eurovotis" si "Agroind", isi pot recapata acel teren, in baza Legii Lupu.
"Conform Legii1/2000, art 2, terenurile avute sint libere, deci pot fi restituite proprietarilor. Privatizarea prin licitatie si cumpararea se poate face numai pentru incinte, legal delimitate, restul terenului fiind proprietate privata se poate restitui proprietarilor de drept" – se mai specifica in adresa Ministerului Agriculturii.
Asa cum bine se poate vedea, cele doua institutii ale statului vorbesc despre "Eurovitis" si "Agroind" adresindu-le formula de societati agricole care au in exploatare o serie de terenuri si nicidecum in proprietate.
Peste sase ani de zbucium
Unul dintre cei treizeci de proprietari care au calitatea de locatori la IAS Cotesti dar care au avut teren in punctul "Baba", pe terenul exploatat de "Eurovitis", este si Costica Gherghina, un pensionar cu domiciliul in Bucuresti.
Din 1994 acest om incearca, pe cai legale, sa-si recapete pamintul mostenit. La toate adresele sale raspunsurile autoritatilor au fost cit se poate de incurajatoare, ca si cele mai sus amintite, insa nici pina acum Gherghina sau ceilalti propietari nu au vazut o palma de teren inapoi.
In 1997, Costica Gherghina primeste o adresa de la seful directiei de Combatere a Criminalitatii Economice, colonelul Nicolae Moldoveanu, in care se arata cã "toate neregulile si ilegalitatile comise cu ocazia desprinderii Fermei nr. 3 Urechesti din SC «Vinicola» SA, constituirea SC «Eurovitis» SA cit si privatizarea acesteia fac obiectul unui dosar penal". In adresa se mai specifica si faptul ca IGP face si cercetari asupra unor fosti salariati cu functii de conducere din unitatile sus-mentionate sub aspectul comiterii infractiunilor de fals, abuz in serviciu si inselaciune in dauna avutului public. Tot in acelasi an, Vasile Lupu, initiatorul Legii 1/2000, ii spunea lui Costica Gherghina ca cei care nu vor aplica bine Legea 169/’97 vor trebui dati in judecata pentru abuz in serviciu.
Cu toate aceste sfaturi si asigurari date de oameni cu greutate in Romania, dosarul domnului Gherghina si a celorlalti proprietari din punctul "Baba" nu a fost luat in seama de Comisia de Aplicare a Legii 1/2000, condusa chiar de prefectul Ion Constantinescu.
In sedintele acestei comisii, cei treizeci de locatori de la IAS Cotesti au fost trimisi la peste 25 de kilometrii de Urechesti, la Cimpeneanca, unde IAS-ul mai are teren.
Singurul raspuns la nemultumirile oamenilor pe care Prefectura a fost in stare sa-l emita este o nota prin care se specifica faptul ca dreptul de proprietate a fost reconstituit, in prezent persoanele care au avut teren pe exploatarile "Agroind" si "Eurovitis" fiind locatori la IAS Cotesti, deci la discretia savirsirii unui nou abuz, fiindca cum altfel poti numi o astfel de decizie care ii trimite pe niste oameni care au mostenit pamintul in gura satului, pamint care exista si pe care toate institutiile statului il considera ca putind fi reconstituit, tocmai la Cimpeneanca, pe un pamint pe care acestia l-au vazut anul acesta pentru prima data.
Se pare ca totusi la sfirsitul saptaminii, adresele venite de la Domeniile Statului au fost introduse pentru discutii in Comisia Funciara. (Traian NEGULESCU)

Comentarii