"Mica Sicilie"

marți, 29 ianuarie 2002, 00:00
4 MIN
 "Mica Sicilie"

Pentru omul obisnuit, Adjudul este doar un oras din Vrancea declarat relativ recent municipiu. Realitatea geografica si administrativa este insa depasita de la fel de concreta "simbioza" intre politica si afaceri. Desi putini, cunoscatorii stiu ca daca e vorba de afaceri, pentru Adjud "centrul" nu este nicidecum Focsaniul, ci Bacaul. De aici vine sustinerea – nu numai cea "morala", si tot aici se plateste ceea ce toata lumea se teme sa si rosteasca – "comisionul".
In ciuda faptului ca a devenit municipiu, Adjudul nu se poate lauda ca poseda nume grele in materie de afaceri. De altfel, ca si inainte de 1989, piata locala a muncii continua sa graviteze in jurul Depoului CFR si a Vrancart-ului, combinatul de celuloza si hirtie ridicat tot pe vremea defunctului regim. Saracia generala nu a impiedicat insa dupa ’90 prosperarea noilor imbogatiti, majoritatea cu un trecut obscur, dar cu serioase si profitabile legaturi cu cei la fel de bine infipti in afaceri ca si si in politica.
Din nou, Umbrarescu
Orasul Adjud pare sa fie un caz unic cel putin in Vrancea. Localitatea situata aproape de limita de nord a judetului "s-a intimplat" sa fie mai aproape de Bacau decit de Focsani, aceasta atit la propriu cit si la figurat. Cei mai de temut afaceristi locali se mindresc cu relatiile prin interemediul carora isi deruleaza investitiile de miliarde, pe fundalul unei saracii devenite peisaj cotidian. Cel mai cunoscut caz este cel al afaceristului Dorinel Umbrarescu, care detine in Vrancea doua impresionante benzinarii pe DN 2. "Obiectivele" sint plasate la doar citiva kilometri de linia de demarcatie cu judetul vecin si sint dotate cu tot ce trebuie pentru o artera de circulatie europeana, inclusiv restaurante si imense parcari. Despre Umbrarescu si afacerile sale in materie de drumuri si de fonduri speciale, presa a mai relatat in citeva rinduri. "Spedition UMB", societate arhicunoscuta in zona, isi are sediul in Podul Turcului, judetul Bacau. Firma lui Umbrarescu a participat la amplele lucrari de reabilitare a drumului european care trece prin Adjud, a asfaltat strazile principale din oras si, la inceputul anului trecut, chiar a reciclat asfaltul pe citeva zeci de kilometri de bulevarde din Focsani. Nimeni nu a comentat vreodata motivul retragerii lui Umbrarescu de la Focsani si nici nu a dezvaluit apartenenta de interese a societatii care a terminat lucrarea. Nici Donelli SRL, o alta firma a lui Dorinel Umbrarescu, nu este inscrisa pe Adjud desi se apare ca aici se deruleaza "grosul" afacerii. Merita amintita apropierea deja proverbiala intre patronul "Spedition UMB" si cercurile de putere din Bacau, apropiere care urca pina sus, "la centru". La fel de cunoscuta este imaginea de gazda desavirsita a proprietarului de restaurante din Adjud, via Bacau, pentru lumea buna a conducerii PSD. Cea din teritoriu si nu numai.
Victor Roman deszapeste la Bacau
Victor Roman este un personaj bine cunoscut in Adjud dar aproape anonim in sfera afacerilor pentru Focsani. Lucru explicabil, de vreme ce societatea sa, Roman Impex Prest SRL, a facut timp de doua sezoane lucrari de deszapezire in Bacau, la concurenta cu societatea Consiliului Judetean de acolo, lucrari in valoare de miliarde bune. Faptul a stirnit ceva vilva in judetul vecin, mai ales ca, potrivit cotidianului "Monitorul de Bacau", Roman este asociat la o alta firma cu sotia presedintelui Consiliului Judetean, Neculai Lupu, angajata si ea in cadrul institutiei amintite. Societatea de care este vorba se numeste "Sotirex" si este incrisa in Registrul Comertului Bacau. Apropiat al puterii, Victor Roman este cel care a cumparat pachetul majoritar la fosta SMA Adjud, actualmente "Agroservice" SA. Sirul continua cu o firma locala de transporturi, Roman Trans SRL, care ii apartine tot lui Victor Roman.
Cazurile amintite sint cele mai relevante pentru a dovedi "independenta" Adjudului fata de centrul administrativ si de afaceri al judetului. Interesul, principiul care guverneaza de cind lumea aproape orice activitate, precum si densa increngatura de relatii tinuta la secret, permit unora sa denumeasca orasul, aproape conspirativ, "mica Sicilie". Surse care, din motive lesne de inteles, prefera anonimatul, vorbesc despre comisioanele "politice" care mijlocesc si inlesnesc obligatoriu orice afacere mai de doamne-ajuta. Nici Adjudul nu face exceptie, cunoscatorii avansind procente situate intre 4 si 10 la suta, ba chiar mai mari, daca sumele vehiculate sint unele impresionante. Intre timp, desi oamenii cunosc si spun adevaruri cu doar jumatate de gura, "mica Sicilie" din nordul Vrancei merge inainte, o enclava de interese economice ale carei reguli se tes daca nu cu alte ite, macar cu alti autori. (Radu TOMESCU)

Comentarii