Un an de echilibristica la Primarie

luni, 06 mai 2002, 23:00
4 MIN
 Un an de echilibristica la Primarie

Contul de executie al bugetului local, avizat cu mare intirziere de consilierii municipali, dovedeste ca Primaria Focsani mai are mult pina sa functioneze la turatia maxima. Totalul veniturilor a fost, in 2001, de 424 miliarde de lei, din care venituri proprii in executie doar putin peste 81 miliarde. Din aceasta suma, 61,2 miliarde de lei au constituit-o veniturile cu destinatie speciala. Luate pe categorii, cotele defalcate din impozitul pe salarii au sporit bugetul local doar cu 62 milioane de lei, in timp ce sumele defalcate din TVA au fost de 140,7 miliarde de lei. Sumele defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetului local s-au ridicat si ele la 7,6 miliarde, in timp ce banii primiti pentru subventionarea energiei termice au fost in valoare de 40,5 miliarde de lei. Cheltuielile municipalitatii in 2001 s-au ridicat la 425 de miliarde, cea mai mare parte fiind directionata catre servicii si constructii locuinte – 157,2 miliarde, urmata de invatamint – 149,4 miliarde.
Au crescut debitele
In cursul anului trecut datoriile Primariei au continuat sa creasca, cele mai mari acumulindu-se la regia locala CUP. Evident, ca si in trecut, debitele care s-au adunat au provenit de la scoli dar si din contravaloarea serviciilor prestate de CUP, cum ar fi reparatii sau intretinere drumuri. De mentionat ca in 2001, Primaria a achitat CUP-ului circa 3,4 miliarde de lei, dar cheltuielile angajate s-au ridicat la peste 9,5 miliarde. La datoriile inregistrate de municipalitate catre regie s-au adaugat si restantele gradinitelor, scolilor si liceelor pentru incalzit si apa-canal, in suma totala de aproape 28 de miliarde de lei.
Platile facute de Primarie pentru serviciile de gospodarire comunala au fost mai mici decit necesarul in 2001. Astfel, pentru iluminatul public municipalitatea achitat anul trecut o suma de 8,6 2 miliarde, in timp de pentru salubritate 4,3 miliarde de lei. La capitolul intretinere parcuri si gradini publice Primaria a platit autonomei Directii de Dezvoltare aproape 2 miliarde, in timp ce pentru repararea strazilor s-au virat 21,8 miliarde de lei. "Alte lucrari mecanice si mecanizate" au costat municipalitatea 12,8 miliarde, circulatia – 1,3 miliarde, iar asigurarea pazei, cumulata cu dezinsectia si deratizarea pe 2001 – peste 4,2 miliarde de lei. Cu toate acestea, serviciile comunale au terminat anul cu datorii de peste 48, 3 miliarde, din care doar iluminatul public s-a ridicat la 14,1 miliarde de lei.
Pavele si borduri de zeci de miliarde
Reparatia curenta a strazilor este un capitol care merita analizat mai in detaliu. Potrivit raportului inaintat de edilii locali, in anul trecut in focsani s-au realizat 14.389 m.p suprafete betonate, 37.220 mp suprafete asfaltate, 20.853 mp pavele si 14.809 metri liniari de borduri. Acestora li se adauga 11.800 mp de marcaje rutiere, 492 de aduceri la cota camine, 90 metri liniari canalizari. Luate pe artere rutiere, cele mai multe pavele – 8000 mp – s-au montat pe B-dul Bucuresti, urmat de 1 Decembrie si strada Eroilor. La capitolul borduri tot B-dul Bucuresti a fost fruntea, urmat indeaproape de aceleasi Eroilor si Plevnei, pentru ca in schimb asfaltarea sa fi luat partea leului pe Longinescu.
In total, cheltuielile de capital ale Primariei in 2001 au fost orientate spre finalizarea Pasajului Vilcele, canalizari, alimentare cu apa si modernizarea de strazi, suma totala cheltuita fiind de 58,9 miliarde. Suma neachitata furnizorilor din aceasta categorie se ridica la 31 decembrie la 14, 7 miliarde de lei. In schimb platile la aceeasi data catre constructorul locuintelor din Tineretului a fost de peste 22, 8 miliarde de lei.
In alta ordine de idei, Administratia Pietelor a avut in 2001 un buget de 9,8 miliarde. Dintre acestea, 5,8 miliarde de lei au fost cheltuite cu personalul, 2,9 pentru cheltuilile materiale si putin peste 1 miliard pentru amenajari si dotari.
Protectie sociala si incasari impozite si taxe, sub asteptari
Activitatea de protectie sociala a cuprins in anul trecut mai multe capitole, printre care ajutoarele sociale care s-au ridicat in 2001 la doar 209 milioane de lei (doar un sfert din necesar) acordate unui numar de 250 de beneficiari. Pe linga indemnizatiile de nastere – de 89 milioane intr-un an intreg, salariile asistentilor personali ai persoanelor cu handicap s-au ridicat la 6,5 miliarde, doar 2,2 acoperite din
bugetul local. Gratuitatile pe transportul urban de calatori au costat cu putin peste un miliard, in timp ce diferenta de pret pentru abonamente platita societatii locale s-a ridicat la 1,8 miliarde de lei. Sustinerea Cantinei saracilor a scos din buzunarul municipalitatii 3,8 miliarde, din care aproape o treime cheltuielile de personal. 252 milioane de lei a fost suma acordata fundatiei "Lumea Copiilor" care administreaza o unitate de asistenta sociala pentru copii cu handicap neuromotor.
Comparativ cu 2000, in anul trecut veniturile Primariei s-au dublat. Oficialii recunosc insa ca aceasta majorare s-a datorat in primul rind inflatiei si in al doilea rind unei noi surse de finantare a bugetului local – sumele defalcate din TVA – sursa utilizata in totalitate pentru acoperirea cheltuielilor de personal ale scolilor. In termeni reali, veniturile proprii ale municipalitatii au inregistrat chiar o usoara scadere, de 0,5%. Realizarile comparative pe cei doi ani arata ca majorari substantiale s-au produs in 2001 la incasarea impozitului pe teren de la persoane fizice – 138%, si la taxa pe mijloacele de transport – 167, 6%. In schimb, la impozitul pe cladiri strins de la persoane fizice, acumularea a fost de nici 90% din valoarea pe 2000. Cresteri au existat la toate taxele si impozitele aferente persoanelor juridice, procentul cel mai semnificativ fiind la aceeasi taxa auto – 150%. Per ansamblu, cresterea a fost in 2001 de 8,73%, crestere pe care edilii locali o considera influentata de modificarea politicii fiscale. (L.G.)

Comentarii