Negocieri ca la piata intre asociatiile de locatari si Goscom

joi, 07 februarie 2002, 00:00
8 MIN
 Negocieri ca la piata intre asociatiile de locatari si Goscom

Iarna 2001-2002 a accentuat starea de deznadejde a populatiei, nevoita sa plateasca sume din ce in ce mai mari la caldura si apa calda, in timp ce banii au fost din ce in ce mai putini. O solutie aleasa de multi vasluieni, cei care nu au mai putut suporta sumele exagerate de pe tabelele asociatiilor, a fost debransarea. In pofida refuzului societatii Goscom de a autoriza aceste debransari, o parte din locatari au hotarit sa-si scoata caloriferele si sa-si puna sobe cu lemne in camere. Solutia miraculoasa a insemnat realizarea unui oarecare confort termic, desi datoriile de la asociatii au ramas neplatite.
Eu vreau… tu cit dai?
Uniunea Nationala a Asociatiilor de Locatari (UNAL) Vaslui are in componenta asociatiile 19, 24, 25, 30, 31, 32, 35, 27 si asociatia de proprietari George Enescu, din zona Traian. UNAL se ocupa atit de controlul situatiei financiare a asociatiilor de locatari din componenta cit si de sustinerea acestora in cazul unor procese cu Goscom-ul. Victor Birlianu, presedintele UNAL Vaslui, spune ca, din cauza saraciei vasluienilor, datoriile populatiei catre aceste asociatii au ajuns "exagerat de mari". "Goscom pretinde ca are pierderi de doar 2-3% dar, in realitate, pierderile pe retelele de transport, din cele constatate de noi, se ridica la 10%. La aceste retele nu s-a lucrat de cind s-a construit Vasluiul. Ca atare, am ajuns sa ne tirguim cu Goscom-ul, exact ca la piata. Luna trecuta, de exemplu, cei de la Goscom au cerut 35.000 de lei pe fiecare metru patrat, la caldura, si am reusit sa scoatem, in urma negocierilor, pretul de 25.000 de lei. Ceea ce este destul de grav, este ca nu se face un control temeinic la aceste retele", spune acesta. Birlianu mai spune ca a vorbit la Goscom sa convoace organele de politie pentru a se face, prin sondaj, controale pentru descoperirea celor care au montat robineti la calorifere. Pina acum, s-au facut citeva astfel de controale la apartamente de la asociatia 24, descoperindu-se in multe cazuri astfel de robineti. "Celor gasiti in neregula li s-au dat robinetii jos si li s-a trecut o cheltuiala mai mare la asociatie, la caldura. Atit s-a putut face impotriva celor certati cu bunul simt", a spus presedintele UNAL.
Datoriile sufoca asociatiile
Dintre cele noua asociatii din cadrul UNAL, cea mai grea situatie o au asociatiile 24 si 25, cele mai mari asociatii din oras. Victor Birlianu spune ca explicatia cea mai simpla este ca multi dintre cei care stau in aceste doua asociatii au lucrat pe la mari unitati care au intrat in mare impas financiar, cum ar fi Mecanica sau Moldosin, fapt care a ccondus la disponibilizarea lor. Acesti oameni, trecuti fara voia lor in somaj, nu au mai avut de unde plati facturile la asociatii. "Incercam sa mergem saptaminal, din usa in usa, pentru a mai recupera din datorii. Din pacate, nu reusim sa adunam mare lucru. Ne este si jena, uneori, cind oamenii ne spun ca nici nu au ce pune in oala, daramite sa mai dea si bani la asociatie", afirma interlocutorul. Goscom-ul, pentru a-si recupera banii, a dat in judecata asociatiile cu datorii mai mari, respectiv asociatiile 19, 24, 25, 27 si 32. "Ca urmare a acestui fapt, am facut si noi calculele noastre si concluzia care s-a desprins a fost ca sumele pe care trebuia sa le platim Goscom-ului pentru serviciile prestate erau mult mai mici decit ceea ce pretindeau ei. In aceste procese, multe la numar, am cistigat si am pierdut la Vaslui, pe urma ni s-a dat cistig de cauza la Curtea de Apel Iasi, iar Goscom a introdus recurs la Curtea Suprema de Justitie. Asteptam acum sa vedem ce se va hotari la Bucuresti, cine are dreptate, ei sau noi", a declarat Victor Birlianu.
Promisiunile celor de la Primarie mai mult i-au incurcat pe locatari decit sa-i ajute
El crede ca o parte din vina pentru situatia dezastruoasa a asociatiilor o poarta si Primaria Vaslui, care a promis ca va da subventii dar, pina la urma, totul s-a dovedit a fi vorba in vint. "Oamenii au asteptat, pentru ca li s-a promis ca se vor acorda acele subventii. Fiecare si-a spus: "Lasa, astept sa-mi dea acesti bani, pe urma o sa platesc restul". Ca atare, s-a intirziat cu plata datoriilor la asociatii doua-trei luni, sumele au devenit uriase si fiecare s-a vazut pus in imposibilitatea de a mai face fata milioanelor adunate. La inceput, s-a spus de catre oficialitati ca se vor da subventii pentru familiile cu venituri de pina la 1,8 milioane de lei de persoana, dupa care s-a ajuns la 600.000 de lei venituri pe persoana, pentru ca in final, sa nu se mai dea nici un leu. A fost total incorect sa dai sperante oamenilor pentru ca mai apoi sa le spui ca nu ai de unde sa le dai bani", afirma presedintele UNAL. Numai in luna decembrie, pentru apartamentele de la asociatiile din subordinea UNAL s-au inregistrat plati la caldura de 1,2 milioane de lei, la un apartament cu trei camere, si 1,6 milioane de lei, la un apartament cu patru camere. Asta, vorbind de media sumelor inscrise pe tabelele de la asociatii.
Jos caloriferele, traiasca sobele!
Satui de frigul indurat si de sumele mari pe care le percepe Goscom-ul, multi locatari de la cele nou asociatii s-a debransat de la reteaua termica, in pofida opozitiei manifestate de conducerea regiei locale. "Oamenii au depus cereri la Goscom si, daca au vazut ca nu primesc nici un raspuns, in virtutea faptului ca sint proprietari, s-au debransat si si-au facut facut sobe cu lemne. Cei mai cu bani, si-au pus chiar centrale termice pe gaz. Efectiv, omul nu poate fi obligat sa primeasca un serviciu pe care nu il vrea si nu-l poate plati", sustine Birlianu. Ideea acestuia este ca asociatiile sa aiba contracte cu Uzina Termica Urbana, iar punctele termice sa fie trecute in subordinea UTU. Astfel, crede presedintele UNAL, s-a elimina "veriga parazitara, care este Goscom-ul". Este un deziderat care nu se va realiza, probabil, niciodata.
Patroni cu datorii de aproape 60 de milioane de lei
Poate cea mai dureroasa problema cu care se confrunta presedintii de asociatii este faptul ca nu reusesc sa incaseze de la locatari sumele aferente pentru caldura. Situatia devine de-a dreptul grotesca atunci cind cei in cauza, rau-platnicii, sint de fapt oameni cu situatii financiare bune. "Sint multi locatari cu firme, patroni, care spun «da-o-ncolo de asociatie, ca o platesc eu mai tirziu». Intre timp, banii care ar trebui sa-i dea la asociatie sint reinvestiti in afaceri iar noi trebuie sa ne milogim pe la usile lor. Mergem pe la oamenii care au bani, sa incercam sa recuperam o parte din datorii si, cind iti deschid usa si spui cu ce scop ai venit imediat ti-o trintesc in nas si-ti arunca un «hai, dom’le, lasa-ma in pace». Il vezi ca se lafaeste in bani, masini, are afaceri, magazine si nu poti sa faci nimic", spune, destul de suparat, presedintele UNAL. Acesta considera ca, in astfel de cazuri, ar fi nevoie de ajutorul Primariei. "I-am da in judecata, dar de unde sa luam bani? Nu putem sa luam din banii locatarilor sa platim taxa de timbru", mai afirma interlocutorul.
Cu zeci de milioane de lei datorie la asociatie si cu centrala termica in casa
Cea mai elocventa situatie este aceea a datoriei pe care o are un locatar de la asociatia 32, jurist de profesie, care datoreaza Goscom-ului suma de, atentie!, 59.229.804 lei. Mai mult, acelasi cetatean, sfidind toate legile existente, si-a pus si centrala termica, fiind debransat de la reteaua termica, desi are zeci de milioane de lei de plata la asociatie. In ritmul in care merg lucrurile, nu este exclus ca in primavara locatarul respectiv sa aiba o datorie de 100 de milioane de lei, cu tot cu penalizari si majorari. La aceeasi asociatie 32 exista si alte cazuri asupra carora ar fi trebuit sa se aplece mai mult salariatii Goscom-ului. La blocurile 332, 334 si 336 sint o serie de apartamente care apartin de regia locala, iar chiriasii au datorii colosale. Doua exemple sint graitoare in acest sens. La blocul 334, scara B, apartamentul 2, familia Venera Paiu datoreaza la asociatie suma de 38.057.731 de lei, in timp ce la blocul 336, scara D, apartamentul 2, familia Mihai Adumitroaie are o datorie de 52.627.927 de lei.
Conducerea Goscom riposteaza: "Domnul Birlianu are un limbaj cam libertin!"
Pentru a lamuri cele afirmate de Birlianu, am solicitat conducerii Goscom un punct de vedere asupra situatiilor prezentate in acest material. Interlocutori ne-au fost Adam Catargiu, director adjunct, si Dorin Balanescu, inginer-sef. "Domnule, ce putem sa va spunem este ca domnul Birlianu are un limbaj cam libertin. Noi nu ne tirguim ca la piata, asa cum spune dinsul", ne-a spus Dorin Balanescu. Inginerul-sef a spus ca, in fapt, in fiecare luna se incheie un proces verbal de recunoastere a energiei termice consumate, care este insusit de reprezentantul asociatiei respective si abia apoi se trece la facturare. "Exista o situatie de compromis. Daca ne-ar da la timp banii, atunci am putea sa ne respectam si noi programul de reparatii si revizii, program care ar trebui realizat anual. Ori, noi facem aceste reparatii in functie de banii pe care ele, asociatiile, ni-i dau in fiecare luna. Cantitatea de energie termica exista, dar nu ajunge suficient la nivelul fiecarei camere, intrucit asociatiile de locatari si proprietarii nu-si revizuiesc instalatiile de distributie din subsol, cit si din apartamente, astfel ca in anumite camere eficienta este atit de scazuta. Fiecare cetatean ar trebui sa inteleaga ca are obligatia sa-si repare instalatiile proprii din apartamente", a spus directorul Catargiu.
Nici o negociere
In privinta negocierilor dintre asociatii si Goscom, cei doi interlocutorii ne-au spus nu este vorba de nici o negociere. "La stabilirea lunara a cantitatii de energie consumata este corect si normal sa discutam cu fiecare reprezentant de asociatie in parte. Receptia cantitatii de caldura consumate se face de comun acord cu fiecare presedinte de asociatie in parte. Totusi, se tine cont de problemele existente in fiecare zona, defectiuni majore si minimale, din cursul lunii respective, evident ca se accepta niste scaderi si reduceri, in functie de problemele din zona respectiva. Aceste probleme trebuie sa fie demonstrate obiectiv si faptic, mai ales daca ne apartin noua", ne-a declarat, la rindul sau, Balanescu.
Conditia pentru debransare este respectarea procedurilor stabilite pentru acest demers
Punctul nevralgic al problemei l-a reprezentat discutiile asupra debransarilor. "Daca toti se deconecteaza, ce mai face furnizorul cu aceste obiective, care sint centralele termice? De la o etapa la alta ar trebui sa redimensionam centralele termice, ceea ce ar presupune cheltuieli foarte mari", a spus Catargiu. Pina in prezent, peste 3.000 de apartamente s-au debransat de la reteaua de energie termica. Interlocutorii au spus ca debransarile haotice si aparitia cosurilor de fum repezinta o abatere de la normele de urbanism, pe linga pericolul care il reprezinta pentru trecatori. Inginerul sef al institutiei a spus ca toate cererile de debransare se discuta de la caz la caz, iar in cazul in care intrunesc conditiile necesare, se trece la executarea efectiva a debransarii. "Daca persoana respectiva este curata pe partea de debite, putem sa facem debransarea", a mai declarat Balanescu. (Daniel TANASUC)

Comentarii