Circul populismului in parlament

luni, 17 aprilie 2000, 23:00
2 MIN
 Circul populismului in parlament

Decizia de reluare a votului a fost luata dupa ce liderii partidelor parlamentare s-au intrecut, la sfirsitul saptaminii trecute, in declaratii care de care mai critice la adresa votului Parlamentului prin care erau marite salariile demnitarilor. Problema este ca decizia de ieri al parlamentarilor contrasteaza puternic cu declaratiile demagogice ale liderilor de partide.
Presedintele ApR Teodor Melescanu este, in aceasta privinta, campionul populismului. El a declarat ca presedintele Emil Constantinescu ar trebui, nici mai mult nici mai putin, sa nu promulge Legea bugetului de stat, daca nu va fi reluat votul asupra celor doua amendamente la proiectul de buget care permit majorarea salariilor parlamentarilor.
Presedintele PDSR Ion Iliescu are o declaratie la fel de exotica. El a afirmat ca parlamentarii PDSR au votat "din neatentie" majorarea propriilor salarii si ca raspunderea revine in primul rind majoritatii parlamentare. Iliescu a precizat ca Biroul Executiv Central al PDSR dezavueaza atitudinea unor deputati si senatori ai PDSR care au incalcat decizia adoptata la nivelul grupurilor parlamentare ale partidului de respingere a amendamentelor. Liderul PDSR nu a explicat de ce reprezentantul PDSR la sedinta Biroului Permanent al Camerei Deputatilor din data de 5 aprilie, Acsinte Gaspar, nu s-a opus majorarii salariilor parlamentarilor, aducind chiar argumente pentru recorelarea indemnizatiilor acestora cu cele stabilite prin Ordonanta pentru salarizarea tuturor bugetarilor.
Acord deplin pentru reluarea votului
Primul partid care a cerut reluarea votului in Parlament a fost PNL. "PNL considera perfect justificata atitudinea domnului ministru Decebal Traian Remes de a se opune initiativei parlamentarilor de marire a propriilor salarii", se arata intr-un comunicat al conducerii liberale. PNL considera ca, in conditiile in care pentru numeroase categorii profesionale nu s-au putut asigura cereri justificate de mariri salariale, pozitia lui Remes este "consecventa" cu deciziile sale de pina acum, se afirma in comunicatul PNL.
Presedintele PD Petre Roman a declarat, simbata, ca decizia Parlamentului "a nemultumit pe buna dreptate" intrucit a avut loc intr-un "context nefericit" si printr-o "modalitate nepotrivita".
Roman a spus ca parlamentarii se afla totusi intr-o situatie "ingrata" intrucit, "asa cum se intimpla in orice democratie", membrii Legislativului isi stabilesc singuri salariile. Senatorul PD Cristian Dumitrescu a completat spunind ca, in conformitate cu o "cutuma" parlamentara, majorarea salariilor pentru membrii Legislativului se face la inceputul mandatului si nu la incheierea activitatii, dupa cum au facut actualii senatori si deputati.
Ca urmare a tuturor acestor pozitii, presedintele Camerei Deputatilor, Ion Diaconescu, a decis sa propuna Parlamentului reluarea votului. Diaconescu a precizat ca, in momentul exprimarii votului, fiecare parlamentar "este suveran", votul nefiind "imperativ". Secretarul general Remus Opris a remarcat ca, dupa vot, toti liderii partidelor parlamentare s-au dezis de pozitia exprimata in plen, ceea ce inseamna, in opinia sa, ca parlamentarii au votat "conform intereselor personale si nu conform vointei politice a partidului din care faceau parte". (M. PASCU)

Comentarii