Liberalii baga pe sub usa PDSR cerintele lor

vineri, 01 decembrie 2000, 00:00
2 MIN
 Liberalii baga pe sub usa PDSR cerintele lor

Primul pas inspre un compromis al opozitiei cu PDSR a fost facut ieri. Liberalii au inaintat conducerii PDSR un pachet de masuri, care vor constitui baza de negociere pentru sustinerea viitorului guvern. Masurile fac parte din Strategia de dezvoltare a Romaniei si, teoretic, nu ar fi motive pentru realizarea compromisului.
Aducerea inflatiei la 25% si indeplinirea acordului PSAL pina in mai 2001, privatizarea utilitatilor publice si a monopolurilor de stat, diferentierea atributiilor celor doua Camere parlamentare si promovarea pachetului legislativ privind reforma in justitie se numara printre masurile pe care PNL considera ca trebuie sa le aplice viitorul Guvern in vederea indeplinirii prioritatilor nationale. Prim-vicepresedintele PNL Valeriu Stoica a anuntat, joi, intr-o conferinta de presa, care sint cele 17 masuri de dezvoltare economica si de consolidare institutionala. Printre alte masuri propuse se ma numara: controlul deficitului bugetar, care sa fie mai mic de 3%; reducerea arieratelor, continuarea reformei fiscale si dezvoltarea IMM; introducerea, in 2004, a scrutinului mixt pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului; restringerea imunitatii parlamentare la exercitarea votului si la declaratiile politice; limitarea situatiilor in care pot fi emise ordonante de urgenta; adoptarea proiectului de lege privind finantarea partidelor si a campaniilor electorale; adoptarea sau "in cel mai rau caz" imbunatatirea legii privind retrocedarea imobilelor nationalizate; revizuirea statutului institutiilor publice de mass media pentru asigurarea obiectivitatii si a bunei informari a publicului; constituirea unor structuri de parteneriat politic pentru realizarea obiectivelor de integrare in UE si in NATO si infiintarea unei structuri de coordonare si planificare strategica "transparenta", la nivel national, pentru monitorizarea, evaluarea, prognoza si proiectarea politicilor de dezvoltare.
Stoica a precizat ca toate aceste puncte vor fi supuse negocierii cu PDSR, dupa formularea unui punct de vedere comun al opozitiei democratice, formata din PNL, PD si UDMR. Stoica a mai spus, raspunzind unei intrebari legate de eventuale puncte nenegociabile, ca prefera sa nu plece la negociere cu pozitii nenegociabile. Liderii PNL se vor intilni astazi cu cei ai PD, cu posibila participare a UDMR.
PD vrea sa creeze "blocului opozitiei democratice"
Vicepresedintele PD Bogdan Niculescu Duvaz a declarat ieri ca Biroul Permanent al Partidului Democrat a aprobat constituirea "blocului opozitiei democratice" si a decis sa continue discutiile pentru formarea unui "pachet parlamentar solid, de greutate mai mare ca PRM". Duvaz a spus ca Biroul Permanent a acceptat si continuarea discutiilor cu celelalte partide care vor forma viitoarea opozitie democratica, pentru a stabili "sprijinul" care va fi acordat la formarea noului guvern. El a aratat ca PDSR ar avea nevoie, in viitorul Parlament, de circa 20 de voturi pentru a detine majoritatea dar, de fapt, avind in vedere ca, de regula, reprezentantii minoritatilor nationale voteaza pentru guvern, ar fi necesare doar circa 10 voturi, peste cele detinute de PDSR, pentru investirea viitorului Executiv. (Dan POPA)

Comentarii