Birocratie anulata cu mii de functionari

luni, 10 ianuarie 2011, 23:19
3 MIN
 Birocratie anulata cu mii de functionari

Bruxelles, una dintre capitalele Uniunii Europene, alaturi de Luxemburg si Strasburg, este un oras al functionarilor. Interesele europenilor sunt reprezentate de aproximativ 40.000 de functionari si parlamentari care activeaza la cele mai importante institutii europene, respectiv Comisia Europeana (n.r., structura independenta de guvernele nationale, care reprezinta si sustine interesele UE ca tot unitar si elaboreaza propuneri de legi europene noi pe care le prezinta Parlamentului European si Consiliului), Parlamentul European (n.r., ales de cetatenii Uniunii Europene pentru a le reprezenta interesele), si Consiliul European (n.r., principalul organ de decizie al UE, reprezinta statele membre, iar la reuniuni participa un ministru din fiecare guvern al statelor UE).

Activitatea intregului oras se concentreaza in jurul institutiilor europene, iar orasul din punct de vedere geografic nu mai este al belgienilor, care au preferat sa migreze la periferie pentru a oferi locurile angajatilor institutiilor europene. Institutiile foarte bine organizate si imense au un avantaj enorm, birocratia redusa. Un exemplu concret este utilizarea majoritatii documentelor in format electronic care ofera posibilitatea analizarii si eventual a aprobarii instant.

Chiar daca hotararile care se iau sunt analizate luni intregi, pentru a fi in interesul tuturor statelor membre, din momentul in care se adopta sunt rapid puse in practica.

Punctul forte al functionarilor europeni este lucrul in echipa, ceea ce este promovat si in tarile membre, unde din pacate se implementeaza mai greu.

Activitatea comisarilor europeni este foarte bine organizata, iar membrii cabinetelor, in numar mediu de cinci persoane, stiu foarte bine sa promoveze persoanele pe care le reprezinta dar si institutia la care lucreaza.

Logistica pusa la dispozitie pentru promovare

Relatia cu presa este o componenta pe care angajatii europeni pun foarte mare accent in dorinta de a le fi promovate actiunile. Oamenii desemnati sa tina legatura cu mass media sunt in mare parte fosti angajati in presa si isi fac excelent treaba. Un aspect important al tuturor discutiilor avute cu parlamentari, comisari sau oricare alt angajat al UE il reprezinta cele "off the record" (neoficiale). In cadrul acestor discutii se afla elemente suplimentare, de cele mai multe ori mult mai importante decat in cele oficiale, insa sursa nu trebuie niciodata divulgata.

Conferintele de presa sunt de asemenea organizate intr-un stil total diferit. Toti purtatorii de cuvant ai comisarilor europeni sunt prezenti si pot fi dezbatute toate temele interesante pentru ziaristi. Conversatiile se poarta in engleza sau franceza insa sunt traduse de interpreti in toate limbile statelor membre.

Pentru a promova cat mai bine activitatea, fiecare institutie pune la dispozitia oamenilor de presa logistica pentru presa scrisa, studiouri mobile si cameramani. Mai mult decat atat, toate evenimentele importante, inclusiv conferintele de presa, sunt transmise pe Internet si dupa fiecare eveniment sunt puse la dispozitia presei fotografii si clipuri.

Acomodare dificila pentru romani

Angajatii romani ai institutiilor UE sunt vazuti destul de bine. Tentati de statutul profesional, dar si de partea financiara, romanii care reusesc sa se angajeze la una din institutiile de la Bruxelles recunosc ca au nevoie de cel putin sase luni pentru acomodare, insa spun ca nu ii mai tenteaza o intoarcere in tara natala. Stilul de viata strict al vestului este primul soc al noilor functionari la care se mai adauga si vremea. Cu soarele foarte rar pe cer, orasul se "inchide" la ora 18.00, singurele locuri care raman deschise fiind pub-urile si unele restaurante.

Fara indoiala, cel mai mare capital de imagine pe care l-a castigat Romania a fost numirea lui Dacian Ciolos in functia de comisar pe agricultura, cel mai important sector al Uniunii Europene. Comisarul roman este cel mai tanar dintre comisarii UE si este apreciat de colegi.  

 

Sursa: Monitorul de Botosani  

Comentarii