Dupa ani de promisiuni: Vila Hogas va fi restaurata si consolidata

miercuri, 23 septembrie 2009, 18:34
2 MIN
 Dupa ani de promisiuni: Vila Hogas va fi restaurata si consolidata

Vila Hogas, monument aflat in curtea Colegiului National "Roman – Voda", va fi reabilitata, consolidata si restaurata gratie unui proiect initiat de Primaria Roman. Proiectul face parte din Programul Operational Regional 2007 – 2013, Axa prioritara 5 – "Dezvoltarea durabila si promovarea turismului", domeniul major de interventie 5.1 – "Restaurarea si valorificarea durabla a patrimoniului cultural, precum si crearea/modernizarea infrastructurilor conexe". Vila Hogas, nefolosita in prezent, face parte din monumentele istorice reprezentative pentru patrimoniul cultural local.

Cladirea se afla intr-o stare avansata de degradare, fiind necesare urgente de consolidare, restaurare si reparatii ale elementelor constructive. Lucrarile la Vila Hogas vor viza consolidarea structurii de rezistenta, reparatia acoperisului, inlocuirea timplariei si a finisajelor si instalatiilor interioare. De asemenea, va fi amenajata atit curtea interioara, cit si caile de acces, precum si iluminatul arhitectural. Elementele structurale vor fi consolidate cu benzi din fibra de carbon, iar timplaria exterioara si interioara – cu timplarie din lemn stratificat. Proiectul, cu o valoare totala de 2.041.887,68 lei, va fi realizat in 15 luni.

In Vila Hogas va functiona un muzeu etnografic care va gazdui expozitii de etnografie si folclor, expozitii de istorie si arta specifica zonei, manifestari traditionale, precum si tirguri expozitionale cu vinzare. La demisolul cladirii se vor organiza diferite manifestari etno – culturale traditionale. Aici, spatiul va fi amenajat cu mobilier pentru expunere, podium pentru artistii populari, echipamente de proiectie si de sonorizare, precum si scaune pentru public. Parterul va fi destinat expozitiilor reprezentind locuinta traditionala cu diverse obiecte casnice, covoare si broderii. Spatiul va gazdui si expozitii cu costume nationale si activitati traditionale – de la olarit si fierarie, pina la tesut. Primul etaj al Vilei Hogas va fi rezervat expozitiilor cu icoane vechi si lucrari ale sculptorului Neculai Paduraru, fiu al orasului. La mansarda imobilului va fiinta o expozitie de carte veche, fotografii si documente ale marilor carturari care au trait in zona Romanului. Aici vor fi amenajate, de asemenea, o sala de lectura si o sala de auditii.

Vila Hogas a fost denumita astfel pentru ca marele scriitor Calistrat Hogas (1848 – 1917) si-a petrecut o mare parte din viata in orasul Roman, locuind in aceasta vila intre anii 1897 – 1917, in calitate de director al scolii. Cladirea a servit drept locuinta a directorilor primei scoli gimnaziale si, respectiv, liceale din Roman. Apoi, vila a gazduit muzeul Liceului "Roman – Voda", un valoros muzeu etnografic, precum si o parte din volumele bibliotecii scolare. Vila Hogas a fost construita in anul 1898, dupa planurile arhitectului Baicoianu, fiind finalizata de arhitectii italieni Villa si Fantoli. Arhitectura cladirii este in stil ecletic, avind o volumetrie dinamica, subliniata de elemente decorative ale fatadelor din caramida si de insertii din piatra, precum si de geometria variata a sarpantei acoperite cu tigla. Cladirea are o plastica arhitecturala deosebita, reprezentind unul dintre monumentele de mare valoare istorica si culturala din cadrul comunitatii romascane.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii