Elevii care vor sustine maine simularea probei TIC a Bacalaureatului vor fi grupati pe doua serii si vor avea subiecte diferite

luni, 18 ianuarie 2010, 19:39
3 MIN
 Elevii care vor sustine maine simularea probei TIC a Bacalaureatului vor fi grupati pe doua serii si vor avea subiecte diferite

Maine are loc simularea probei de competente digitale-TIC din cadrul examenului de Bacalaureat, ce urmeaza a fi sustinuta diferit, in functie de dotarea unitatilor de invatamant si numarul de elevi inscrisi. Astfel, la ora 12.30 elevii sunt asteptati in laboratoarele de informatica, pentru ca la ora 13.00 sa inceapa proba propriuzisa. S-a decis repartizarea pe doua serii, in ordine alfabetica, a candidatilor, acolo unde numarul elevilor este mai mare decat cel al calculatoarelor, astfel ca la ora 15.30 va intra in sala de examen a doua serie. Subiectele ce vor fi trimise de la minister in dimineata zilei de maine vor fi diferite pentru cele doua serii, insa vor avea acelasi grad de dificultate.

"Nu reusim sa acoperim toti cei 336 elevi, asa ca miercuri vor intra in doua serii cate 67 de elevi. Profesorii de informatica au comunicat in clasa ce se urmareste prin aceasta simulare, astfel ca s-au inscris circa zece elevi din fiecare clasa si i-am organizat in cele doua serii. Azi (ieri, n.red.) am inteles ca mai sunt doritori, asa ca ii vom programa pentru zilele urmatoare sa dea proba pe subiectele de miercuri", a declarat Cornel Romascu, directorul Colegiului Economic "Dimitrie Cantemir" Suceava.  

In cazul unitatilor liceale care au un numar mai mare de calculatoare se poate realiza o distributie a candidatilor astfel incat sa fie cuprinsi in totalitate in cele doua serii. Un exemplu in acest sens il constituie Colegiul National de Informatica "Spiru Haret" Suceava care beneficiaza de 90 de calculatoare, iar pentru proba TIC a Bacalaureatului s-au inscris 140 de elevi, ceea ce inseamna ca vor sustine cu totii simularea de maine, in doua serii.

"Noi ne incadram cu numarul de elevi si cel de calculatoare, asa ca vor sustine simularea toti cei 140 de elevi inscrisi", a precizat Lucian Lungu, directorul Colegiului de Informatica.

Candidatii pentru care se recunosc si se echivaleaza rezultatele obtinute la examenele cu recunoastere europeana pentru certificarea competentelor digitale – certificatul ECDL – nu mai sustin proba de evaluare a competentelor digitale din cadrul examenului de Bacalaureat. Colegiul National "Stefan cel Mare" Suceava este acreditat sa organizeze cursuri in vederea obtinerii acestui certificat, astfel ca, din cei 198 elevi de clasa a XII-a inscrisi pentru proba TIC, circa 40 au deja certificatul ECDL, iar alti zece urmeaza sa-l obtina. "Vrem sa-i verificam pe toti pentru a fi pregatiti la Bacalaureat. Daca nu reusim intr-o zi, o sa-i chemam si a doua zi", a explicat Dan Popescu, directorul Colegiului "Stefan cel Mare" Suceava.

Elevii care vor participa la simulare vor avea la dispozitie maximum 90 de minute pentru rezolvarea cerintelor probei de evaluare, ei trebuind sa rezolve aproximativ 15-20 de itemi care vizeaza competente in mai multe domenii, respectiv concepte de baza privind sistemul de calcul, utilizarea computerului si organizarea fisierelor, sisteme de operare, procesoare de texte, procesoare de calcul tabelar, prezentari, baze de date, mijloace moderne de comunicare, reteaua internet.

Proba privind competentele digitale va avea loc in perioada 19-29 aprilie si va fi una dintre evaluarile orale derulate pe parcursul clasei a XII-a, in vederea sustinerii examenului de Bacalaureat din acest an.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii