N-avem atleti la Mondiale

luni, 03 august 2009, 10:50
2 MIN
 N-avem atleti la Mondiale

Pentru prima data de cind exista Campionatele Mondiale in aer liber, adica din 1983, Romania va avea o reprezentare exclusiv feminina, la editia din acest an de la Berlin. Cauza este, evident, valoarea modesta a atletilor nostri in probele masculine, dar si lipsa unor baieti de perspectiva care sa fie trimisi pentru a acumula experienta. De altfel, nici in probele feminine prezenta este modesta, semnificativ fiind faptul ca Romania nu va fi reprezentata in probe ca 1500 m, 5000 m, 10.000 m sau lungime, acolo unde tara noastra a avut intotdeauna un cuvint de spus. Obiectivul delegatiei este una-doua prezente pe podium si trei-patru finale, ceea ce este destul de greu mai ales ca din cele 17 atlete selectionate, sase sint marsaluitoare sau maratoniste. Venind vorba de maraton, la Berlin nu va fi prezenta campioana olimpica de la Beijing, Constantina Tomescu, desi aceasta a alergat (si cistigat) cursele de 5000 si 10.000 m la recentele nationale de atletism.

Ieseanca Angela Morosanu – a doua din lume!

Lotul de 17 sportive contine atit atlete de mare experienta (Nicoleta Grasu, Lidia Simon, Cristina Casandra), dar si sperante din noul val (Ancuta Bobocel, Angela Morosanu) si chiar atletele care s-au impus la recentele Europene de junioare, Andreea Ograzeanu, Mirela Lavric si Bianca Perie. Principalele favorite la medalii sint Nicoleta Grasu (64,40 m la nationale, a patra performera mondiala a anului) si Angela Morosanu. Ultima a facut furori in finala de 400 m garduri a Nationalelor, in care, fara o concurenta deosebita, si-a spulberat recordul personal, cistigind in 53,95 s si devenind a doua performera mondiala a anului. De remarcat faptul ca, in afara Angelei, singura atleta care a coborit sub 54 de secunde este americana Lashinda Demus (52,63 s), care detine si cele mai bune cinci cronometre ale anului. Alte rivale puternice ale Angelei sint Sheena Tosta (54,19 s) si Tiffany Williams (54,50 s) – ambele din SUA – campioana olimpica, jamaicana Melaine Walker (54,20 s), trinidadeza Josanne Lucas (54,17 s), iar din Europa, poloneza Anna Jesien (54,31 s) si ucraineanca Anastasia Rabceniuk (54,74 s). Oricum, obiectivul declarat al atletei originare din Iasi este calificarea in finala si depasirea recordului national (53,35 s), care apartine Ionelei Tirlea.

Lotul Romaniei: Andreea Ograzeanu (200 m), Mirela Lavric (1500 m), Lidia Simon, Luminita Talpos, Nuta Olaru (maraton), Angela Morosanu (400 m garduri), Cristina Casandra, Ancuta Bobocel (3000 m obstacole), Claudia Stef, Ana Maria Groza, Ana Maria Greceanu (20 km mars), Cristina Bujin (triplusalt), Anca Heltne (greutate), Nicoleta Grasu (disc), Maria Negoita, Monica Stoian (sulita), Bianca Perie (ciocan).

Comentarii