Ne asteapta o Olimpiada de criza

vineri, 30 decembrie 2011, 13:48
3 MIN
 Ne asteapta o Olimpiada de criza

Odata la patru ani, tot romanul se intreaba de unde vor pica medaliile olimpice. La cel putin ultimele doua editii, raspunsurile se indreapta pe doua directii: gimnastica si canotajul. Chiar si la olimpiadele mai stralucitoare, baza a fost asigurata tot de aceste doua discipline: Seul 1988 – 4 medalii de aur din 7 (trei la gimnastica, una la  canotaj); Barcelona 1992 – patru din patru (2, 2); Atlanta – 1996  – trei din patru (1,2); Sydney 2000 – sase din 11 (3,3); Atena 2004 – sapte din opt (4, 3), Beijing 2008 – doua din  patru (1,1).  Iata insa, ca in anul de gratie 2011, la cele doua discipline-regine din sportul romanesc, Romania nu a cistigat nici un titlu mondial, nici macar o medalie. La canotaj, ca si la multe altele, explicatia e dubla: schimbul de generatii (varianta oficiala) sau incapacitatea de a asigura din timp concurenta pe plan intern (versiunea de bun simt). Ne-am bazat mereu pe Lipa, pe Susanu si pe colegele lor de generatie, fara a ne intreba ce va fi cind le-o trece si lor vremea. Ne mingiiem cu medalia de aur europeana a echipajului de 8^1, completata cu argintul de la 2 rame (Camelia Lupascu – Nicoleta Albu) si bronzul de la 4 visle.

La gimnastica exista unele circumstante atenuante pentru seceta din Japonia: accidentarile unor sportivi de frunte ca Sandra Izbasa si Marian Dragulescu. Ca o consolare, oficialii anunta ca premiu de consolare calificarea ambelor echipe (masculina si feminina) la Jocurile Olimpice de la Londra. Si cam atita ne-a lipsit sa vedem concursul olimpic fara romani. Sa remarcam, totusi, ca la Europenele di primavara, fara chinezi, japonezi si americani, Romania a cucerit trei medalii de aur: Sandra Izbasa la sol si sarituri, Flavius Koczi la sarituri (argint la individual compus). Au mai luat medalii Diana Chelaru (argint la sol) si Amelia Racea (bronz la individual compus). Dupa cum se observa, birna suspinelor nu mai este un punct forte al romancelor, care, in plus, de ani si ani sint paralele cu… paralelele.

Scrimerele si canoistii iau caimacul

Conform rezultatelor din acest an, locul gimnasticii si canotajului in topul sperantelor a fost luat de canoe si scrima, disciplinele de la care au venit singurele titluri mondiale romanesti din 2011. Cu un plus pentru scrima, deoarece aurul obtinut de Liviu Dumitrescu si Victor Mihalachi la Szeged a fost la C2 – 500 m, care nu figureaza in clasamentul olimpic. La proba de 1000 m, cei doi dinamovisti s-au clasat pe locul III, bilant identic cu cel de la Europenele din Belgrad. In plus, la competitia continentala, Iosif Chirila, s-a clasat al doilea la C1-1000 m, iar echipajul de kaiac 4-1000 m, al treilea, iar la mondiale, canoea de 4 a luat bronzul pe 1000 m. Marea speranta este echipa feminina de spada, cu Ana-Maria Br inza, Anca Maroiu, Loredana Iordachioiu si Simona Alexandru a devenit in acest an campioana europeana si mondiala. Din pacate, doar fetele de la spada au punctat in acest an, sabrerii, fosti campioni mondiali, raminind datori.

In rest, dupa cum se vede din caseta alaturata, bilantul anului sportiv 2011 este foarte subtire, prefigurind una dintre cele mai slabe participari olimpice romanesti din ultimii…. foarte multi ani.

Alte medalii romanesti in 2011 la sporturile olimpice

Atletism: Marian Oprea, bronz la CE indoor, triplusalt

Box: Razvan Andreiana (56 kg) si Mihai Nistor (^91 kg) bronz la CE, Bogdan Juratoni (75 kg), bronz la CM, ultimul fiind singurul pugilist roman calificat la Jocurile Olimpice.

Haltere: Antoniu Buci (62 kg) si Razvan Martin (69 kg) – argint la total la CE. 

Judo: Alina Dumitru (52 kg), al saptelea titlu european; Corina Caprioriu (57 kg) si Andreea Chitu (52 kg), bronz la CM.

Lupte: Stefan Gheorghita (bronz); Estera Dobre (argint) si Cristina Croitoru (bronz) la CE

Tenis de masa: echipa feminina a Romaniei si dublul Elizabeta Samara – Daniela Dodean – argint european

Comentarii