23 de vile în Păcurari şi nouă blocuri în Tătăraşi şi CUG. Proiecte aprobate în Comisia de Urbanism

luni, 18 iulie 2016, 02:05
5 MIN
 23 de vile în Păcurari şi  nouă blocuri în Tătăraşi şi CUG. Proiecte aprobate în Comisia de Urbanism

Trei proiecte imobiliare de anvergură au fost aprobate de către Comisia de urbanism a Consiliului Local (CL). Iniţiativele sunt implementate de proprietari privaţi în Păcurari, CUG şi Tătăraşi şi constau în ridicarea a 23 de vile şi nouă blocuri, dintre acestea din urmă cinci fiind cu regim de înălţime mare (10 şi 11 etaje).  

Comisia a aprobat proiectele cu unele condiţii, în special în ceea ce priveşte realizarea de spaţii verzi şi locuri de parcare, condiţii pe care investitorii spun că le vor respecta. Pro­iec­tele prevăd construirea a aproape 500 de locuri de parcare în subteran. Suprafaţa de teren pe care vor fi implementate inves­tiţiile este de peste patru hectare, iar va­loarea proiectelor este de ordinul mi­lioa­nelor de euro.

Un nou cartier de vile în Păcurari, lângă Cimitirul Evreiesc

Un proiect avizat favorabil în Comisie constă în construirea a 23 de vile în zona Cimitirului Evreiesc din Păcurari şi în imediata apropiere a cartierului „Amfiteatru“. Ionel Ioanid şi Grigorie Ioanid au început demersurile pentru realizarea investiţiei încă din noiembrie 2014, atunci când au obţinut un certificat de urbanism care a avut ca obiect planul urbanistic zonal. „Suprafaţa terenului studiat prin PUZ este de 24.994 mp şi se prevede construirea unui ansamblu de locuinţe indivi­duale cu demisol, parter, un etaj şi man­sardă“, se arată în propunerea urbanistică. Comisia de urbanism a pus mai multe condiţii privind dirijarea scurgerii apelor de suprafaţă, condiţii pe care investitorul a transmis municipalităţii că le va respecta. O problemă care nu s-a discutat la şedinţa Comisiei ţine de căile de acces.

Primăria a autorizat în ultimii 2-3 ani o serie de investiţii în apropierea Cimitirului Evre­iesc (cartiere de vile, şcoli, blocuri etc.) dar principala cale de acces (aleea Cimitir Evreiesc) prezintă deficienţe. Aleea nu face faţă traficului, mai ales la orele de vârf şi, în plus, existenţa unui portal pe stradă (o construcţie în formă de coroană) în­gustează drumul, iar cele două benzi de circulaţie se transformă într-o bandă şi jumătate. Recent, primăria a efectuat lucrări de asfaltare pe alee, după ce „Ziarul de Iaşi“ a semnalat pericolul în care se află copiii care învaţă la şcoala privată din cauza obişnuinţei şoferilor de a merge mai mult pe lângă artera de circulaţie decât pe drumul propriu-zis, în contextul în care erau numeroase gropi.

Trei blocuri noi de 10 etaje aprobate în Tătăraşi

Fostul ansamblu „Arena Tătăraşi“ va conţine încă trei blocuri pe lângă cele trei existente. Investitorul este fostul patron al reţelei de case de amanet Express Credit, Bogdan Gheorghiu. El a preluat afacerea în 2015, ansamblul intitulându-se acum „Newton“. Planul urbanistic aprobat în 2006 viza construirea a şapte blocuri cu regim de înălţime mare. Problemele fostului investitor au dus la vânzarea prin licitaţie a trei blocuri nefinalizate şi a terenului aferent, iar Gheorghiu a plătit în 2015 o sumă de 20,1 milioane lei. Între timp, cele trei blocuri nefinalizate au fost terminate de către investitor.

Proiectul care a fost aprobat la sfârşitul săptămânii trecute în Comisia de urbanism, un plan urbanistic de detaliu, vizează modificarea propunerii din 2006 în sensul continuării investiţiei cu ridicarea a încă trei blocuri cu zece etaje şi nu a patru imobile, aşa cum era prevăzut iniţial. În cadrul proiectului este inclusă şi realizarea a celei mai mari parcări din oraş, după cea de la Palas. Potrivit investitorului, în zonă ar urma să fie construite 446 de locuri de parcare, dintre acestea 214 fiind în subteran, iar 232 la nivelul solului. „Suprafaţa de teren care este reglementată efectiv este de 8.520 mp. Prin documentaţie se studiază posibilitatea construirii a trei imobile de locuinţe, spre deosebire de cele patru propuse anterior“, au explicat reprezentanţii Comisiei de Urba­nism. Membrii Comisiei au avizat favorabil proiectul, cu unele condiţii pe care investitorul şi-a luat angajamentul să le respecte. Suprafaţa de teren totală aferentă complexului care va număra, în final, şase blocuri de 10 etaje, ajunge la aproape 14.000 mp. În zonă vor fi amenajate şi spaţii verzi sau spaţii comerciale, precum şi un centru SPA. 

Blocuri în capăt CUG

Un alt pol de dezvoltare al Iaşului este la capătul cartierului CUG, pe malul lacului CUG 2. Principalul investitor în zonă este firma Petro Grup. Compania a construit deja imobile pe partea ce ţine de Miroslava şi, parţial, pe aleea Tudor Neculai. Cele două investiţii sunt separate de lacul CUG 2 pentru care, potrivit informaţiilor „Ziarului de Iaşi“, există mai multe cereri de concesionare pentru transformarea iazului într-o zonă de agrement, unul dintre solicitanţi fiind firma Petro Grup. Comisia de urba­nism a Consiliului Local a avizat favorabil ridicarea a două blocuri de 11 etaje şi a patru imobile cu cinci etaje, în imediata apropiere a clădirilor pe care le deţine deja investitorul „Suprafaţa terenului studiat prin PUZ este de 8.247 mp şi se propune schimbarea funcţiunii zonei şi constituirea unei noi unităţi teritoriale de referinţă: locuinţe colective, respectiv crearea unui ansamblu rezidenţial“, se arată în propunerea urbanistică. Proiectul prevede amenajarea a 242 locuri de parcare subterane. 

Cel mai avansat proiect dintre cele trei enumerate mai sus este al lui Gheorghiu din Tătăraşi şi care, cel mai probabil, va fi aprobat în următorul plen al CL, iar, ulterior, în termen de câteva săptămâni, va fi emisă autorizaţia de construire. Celelalte două proiecte mai trebuie să treacă prin câteva etape procedurale de avizare şi abia apoi ar urma să fie aprobate de CL, cel mai devreme în toamna acestui an.

Comentarii