Consilierul local Răzvan Timofciuc, prins a doua oară de ANI în incompatibilitate și conflict de interese

luni, 18 decembrie 2023, 11:56
3 MIN
 Consilierul local Răzvan Timofciuc, prins a doua oară de ANI în incompatibilitate și conflict de interese

Agenția Națională de Integritate (ANI) susține că un consilier local municipal de la Iași s-a aflat în stare de incompatibilitate. Potrivit unui comunicat ANI, este vorba despre Răzvan Timofciuc, consilier care se află deja într-un proces cu ANI pe altă speță.
 

De data aceasta, ANI susține că Timofciuc s-a aflat în incompatibilitate în perioada 15 iunie – 6 septembrie 2021 întrucât „a exercitat simultan calitatea de membru al Consiliului de administrație al Spitalului de Recuperare și funcția de vicepreședinte al filialei locale al unui partid politic”. La acea vremea, Timofciuc era în USR, partid din care a fost exclus recent după ce a intrat în conflict cu conducerea municipală Iași și cea județeană a filialei.
Calitatea de membru în CA la unitățile spitalicești nu este remunerată, dar deținerea unei astfel de funcții este incompatibilă cu o funcție de conducere din cadrul unui partid politic.

„Am rămas total surprins de această informație, nu am primit raportul ANI, am aflat din presă de acest comunicat. Voi ataca în instanță acest raport pentru că, în primul rând, nu am avut posibilitatea să mă apăr. Din punct de vedere administrativ, (această decizie, n.r.) nu are niciun efect atât timp cât voi ataca în instanță și acolo se va decide dacă raportul a fost făcut legal și dacă această stare de incompabilitate pentru care sunt acuzat este temeinică”, a comentat consilierul local Răzvan Timofciuc.

Acum doi ani, ANI a emis un alt raport în cazul consilierului local: atunci, l-a acuzat pe acesta de „conflict de interese” pe motiv că în exercitarea mandatului 2016 – 2020, a participat la deliberarea și adoptarea a două Hotărâri ale C.L. Iași privind nominalizarea reprezentanților Consiliului în C.A. ale unităților de învățământ preuniversitar din Mun. Iași pentru anii școlari 2018 – 2019, respectiv 2019 – 2020, în baza cărora soția persoanei evaluate a fost numită membru în Consiliul de Administrație al Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” Iași.

CITEȘTE ȘI: Un posibil candidat la funcţia de primar primeşte o lovitură surprinzătoare. Înalta Curte îl scoate din cursa electorală

De asemenea, nici calitatea de membru CA la școli nu este remunerată. Timofciuc a atacat în instanță raportul ANI, dar a pierdut procesul. Ulterior, consilierul a apelat la o cale extraordinară de atac a deciziei judecătorești, iar o hotărâre finală este așteptată la începutul anului viitor. Între timp, având în vedere că hotărârea instanței a avut caracter definitiv și executoriu, Timofciuc a fost sancționat pe cale administrativă prin hotărârea plenului CL, conform obligației legale a deliberativului. În același timp, lui Timofciuc i s-a interzis să mai candideze la o funcție publică timp de trei ani, dar această decizie ar putea fi întoarsă dacă consilierul local va avea câștig de cauză în urma cererii de revizuire.

Comentarii