Un posibil candidat la funcţia de primar primeşte o lovitură surprinzătoare. Înalta Curte îl scoate din cursa electorală

sâmbătă, 18 martie 2023, 02:50
3 MIN
 Un posibil candidat la funcţia de primar primeşte o lovitură surprinzătoare. Înalta Curte îl scoate din cursa electorală

Unul dintre cei mai vocali consilieri locali ai USR, Răzvan Timofciuc, a pierdut definitiv meciul cu Agenţia Naţională de Integritate. 

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a întors joi decizia luată acum un an de Curtea ieşeană de Apel, considerând că Timofciuc s-a aflat în conflict de interese în două rânduri, când a votat în plenul Consiliului Local numirea soţiei sale în Consiliul de Administraţie al colegiului „Octav Băncilă”.

Sentinţa îi complică lui Timofciuc viitorul politic, acesta fiind înscris în cursa internă din USR pentru desemnarea viitorului candidat la funcţia de primar al municipiului.

În decembrie 2021, Agenţia Naţională de Integritate l-a inclus pe Timofciuc pe o listă de 26 de aleşi locali în cazul cărora fusese constatată starea de incompatibilitate, conflictul de interese sau fuseseră sesizate organele de urmărire penală.

Timofciuc era acuzat că în mandatul anterior de consilier participase la deliberarea şi adoptarea a două hotărâri ale CL privind nominalizarea reprezentanţilor instituţiei în consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ preuniversitar pentru anii şcolari 2018-2019 şi 2019-2020. Faptul a fost considerat ca o încălcare a regimului conflictului de interese administrativ.

Conform legii, consilierilor locali le este interzis să participe la adoptarea hotărârilor în care au, ei sau rudele ori afinii până la gradul al patrulea inclusiv, vreun interes patrimonial.

Timofciuc a contestat în instanţă raportul ANI, arătând că funcţia ocupată de soţia sa în conducerea Colegiului „Octav Băncilă” era practic una onorifică, membrii CA nefiind plătiţi. În aceste condiţii, nu se putea vorbi de vreun „interes patrimonial”, deci nici de conflict de interese. Argumentul său a fost acceptat de magistraţii Curţii de Apel, care au dispus anularea raportului de evaluare întocmit de ANI.

Agenţia a contestat decizia, iar recursul înaintat ÎCCJ a fost admis. În rejudecare, magistraţii curţii supreme au dispus casarea sentinţei Curţii ieşene de Apel şi respingerea acţiunii lui Timofciuc, admiţând astfel că el s-a aflat în conflict de interese.

„Sunt dezamăgit. Nu a fost vorba niciun moment de vreun folos patrimonial. Membrii în CA la şcoli nu sunt plătiţi, mergi pe timpul tău şi banii tăi. Soţia mea este de 10 ani profesoară în mediul preuniversitar, a terminat «Octav Băncilă», a luat 10 la examenul naţional de titularizare şi, la fel ca mine, se implică pentru a avea o educaţie mai bună pentru copiii noştri. Nu am crezut vreo clipă că poate fi vorba de conflict de interese atunci când te implici să faci bine pe timpul şi banii tăi”, a comentat consilierul.

Conform Codului Admnistrativ, conflictul de interese se sancţionează ca abatere disciplinară cu diminuarea indemnizaţiei de consilier cu 10% pe o perioadă de maximum 6 luni. Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice impune însă şi sancţiuni suplimentare.

Astfel, „persoana faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Această prevedere ar putea însemna pentru Timofciuc interdicţia de mai candida pentru funcţia de consilier la viitoarele alegeri locale. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii