anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

duminica, 02.04.2023

Un posibil candidat la funcţia de primar primeşte o lovitură surprinzătoare. Înalta Curte îl scoate din cursa electorală

GALERIE
timofciuc
 • timofciuc
- +

Unul dintre cei mai vocali consilieri locali ai USR, Răzvan Timofciuc, a pierdut definitiv meciul cu Agenţia Naţională de Integritate. 

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a întors joi decizia luată acum un an de Curtea ieşeană de Apel, considerând că Timofciuc s-a aflat în conflict de interese în două rânduri, când a votat în plenul Consiliului Local numirea soţiei sale în Consiliul de Administraţie al colegiului „Octav Băncilă”.

Sentinţa îi complică lui Timofciuc viitorul politic, acesta fiind înscris în cursa internă din USR pentru desemnarea viitorului candidat la funcţia de primar al municipiului.

În decembrie 2021, Agenţia Naţională de Integritate l-a inclus pe Timofciuc pe o listă de 26 de aleşi locali în cazul cărora fusese constatată starea de incompatibilitate, conflictul de interese sau fuseseră sesizate organele de urmărire penală.

Timofciuc era acuzat că în mandatul anterior de consilier participase la deliberarea şi adoptarea a două hotărâri ale CL privind nominalizarea reprezentanţilor instituţiei în consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ preuniversitar pentru anii şcolari 2018-2019 şi 2019-2020. Faptul a fost considerat ca o încălcare a regimului conflictului de interese administrativ.

Conform legii, consilierilor locali le este interzis să participe la adoptarea hotărârilor în care au, ei sau rudele ori afinii până la gradul al patrulea inclusiv, vreun interes patrimonial.

Timofciuc a contestat în instanţă raportul ANI, arătând că funcţia ocupată de soţia sa în conducerea Colegiului „Octav Băncilă” era practic una onorifică, membrii CA nefiind plătiţi. În aceste condiţii, nu se putea vorbi de vreun „interes patrimonial”, deci nici de conflict de interese. Argumentul său a fost acceptat de magistraţii Curţii de Apel, care au dispus anularea raportului de evaluare întocmit de ANI.

Agenţia a contestat decizia, iar recursul înaintat ÎCCJ a fost admis. În rejudecare, magistraţii curţii supreme au dispus casarea sentinţei Curţii ieşene de Apel şi respingerea acţiunii lui Timofciuc, admiţând astfel că el s-a aflat în conflict de interese.

„Sunt dezamăgit. Nu a fost vorba niciun moment de vreun folos patrimonial. Membrii în CA la şcoli nu sunt plătiţi, mergi pe timpul tău şi banii tăi. Soţia mea este de 10 ani profesoară în mediul preuniversitar, a terminat «Octav Băncilă», a luat 10 la examenul naţional de titularizare şi, la fel ca mine, se implică pentru a avea o educaţie mai bună pentru copiii noştri. Nu am crezut vreo clipă că poate fi vorba de conflict de interese atunci când te implici să faci bine pe timpul şi banii tăi”, a comentat consilierul.

Conform Codului Admnistrativ, conflictul de interese se sancţionează ca abatere disciplinară cu diminuarea indemnizaţiei de consilier cu 10% pe o perioadă de maximum 6 luni. Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice impune însă şi sancţiuni suplimentare.

Astfel, „persoana faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Această prevedere ar putea însemna pentru Timofciuc interdicţia de mai candida pentru funcţia de consilier la viitoarele alegeri locale. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.