DSP nu a găsit ploşniţe la pavilionul Winkler, dar acesta va fi închis definitiv

joi, 15 decembrie 2022, 02:50
2 MIN
 DSP nu a găsit ploşniţe la pavilionul Winkler, dar acesta va fi închis definitiv

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) din Iaşi a finalizat ancheta cu privire la acuzaţiile primite într-un email anonim, conform căruia în corpul de clădire Winkler, Secţia 9 cronici, pacienţii „sunt mâncaţi de vii de ploşniţele care sunt foarte multe”. 

O echipă a DSP s-a deplasat la faţa locului, a analizat situaţia, nu a identificat ploşniţe, dar s-a convenit, împreună cu conducerea spitalului, să se facă o deratizare cu o firmă specializată.

„DSP a efectuat un control în momentul primirii sesizării. În aceeaşi zi, pacienţii au fost mutaţi la alte pavilioane şi a fost efectuată dezinsecţia de către o firmă specializată. Nu au fost observate ploşniţe, dar s-au luat toate măsurile de prevenţie ca şi când ar fi existat o astfel de situaţie. Ca măsuri, operaţiunea de dezinsecţie va fi repetată peste o săptămână, mobilierul a fost dezasamblat, saltelele evacuate, iar pavilionul va rămâne închis având în vedere că este retrocedat”, a declarat Marius Voicescu, purtător de cuvânt al DSP Iaşi, pentru „Ziarul de Iaşi”.

Practic, aşa cum am relatat şi în materialul din 10 decembrie, corpul de clădire, fiind retrocedat, va rămâne închis în urma acestei sesizări, fiindcă unitatea medicală nu poate efectua lucrări de modernizare din moment ce nu mai este în proprietatea spitalului.

Corpul urmează, după decizia instanţei, să intre în posesia urmaşilor familiei lui Alfred Winkler, fost preşedinte al Tribunalului şi primar al Iaşului pentru câteva luni (septembrie 1944-martie 1945).

Inclusiv „Ziarul de Iaşi” a scris în 2019 că se căutau soluţii pentru a muta bolnavii cronici din spaţiul respectiv către alte zone ale unităţii medicale, unul dintre obiectivele conducerii spitalului în trecut fiind transformarea unui spaţiu de arhive în pavilion pentru bolnavi cronici.

Pavilionul Winkler are o suprafaţă de aproximativ 320 de metri pătraţi, o anexă de 88 de metri pătraţi şi două beciuri cu suprafaţă de 17, respectiv 153 metri pătraţi, şi se află în incinta Institutului de Psihiatrie „Socola”. 

Comentarii