Morel Bolea cere să fie scos din Registrul agresorilor sexuali. Poliţia refuză, amintindu-i că-i inculpat într-un dosar cu minori

joi, 25 ianuarie 2024, 02:50
4 MIN
 Morel Bolea cere să fie scos din Registrul agresorilor sexuali. Poliţia refuză, amintindu-i că-i inculpat într-un dosar cu minori

Fondatorul fundaţiilor Euro-Demos şi Kasta Morelly îşi vrea onoarea „reperată” în instanţă. Morel Bolea a cerut Inspectoratului Poliţiei Judeţene ca numele său să fie eliminat din Registrul Naţional automatizat al persoanelor care au comis infracţiuni sexuale. Cererea sa a fost respinsă, aşa că Bolea s-a adresat instanţei, bazându-se pe un argument simplu: nu a fost condamnat, deci nu se poate spune că ar fi comis ceva.

Morel Bolea a intrat în atenţia procurorilor după o plângere pentru viol depusă în 2020 la Parchetul de pe lângă Tribunal. După primele cercetări, dosarul a fost trimis la DIICOT, întrucât scenariul creionat de procurori devenise unul de trafic de minori. În noiembrie 2022, Bolea a fost inculpat oficial. Temporar, s-a dispus chiar arestarea acestuia pentru trei acuzaţii de trafic de minori. Avocaţii săi au contestat măsura arestării, iar Morel Bolea a fost eliberat. De atunci, urmărirea în justiţie pare să fi îngheţat. În septembrie anul trecut, Morel Bolea a cerut chiar Tribunalului accelerarea urmăririi penale, iar instanţa a dat procurorilor un termen de şase luni pentru soluţionarea dosarului.

În momentul arestării sale, Bolea a fost inclus automat în Registrul agresorilor sexuali. Acesta a fost înfiinţat pentru monitorizarea persoanelor condamnate pentru astfel de infracţiuni, astfel încât să fie împiedicată o eventuală recidivă. Persoanele înscrise în registru sunt obligate să se prezinte cel puţin o dată la trei luni la Poliţie pentru a da detalii cu privire la ocupaţie, la mijloacele de existenţă, la persoanele minore sau vulnerabile cu care au intrat în contact sau unităţile de învăţământ în care au avut acces. Persoanele monitorizate trebuie să anunţe în prealabil orice plecare mai lungă de 15 zile din localitatea de domiciliu, dând detalii cu privire la destinaţie, scopul deplasării şi mijlocul de transport folosit. Încălcarea oricărei măsuri de monitorizare se pedepseşte cu închisoarea pe un termen de până la doi ani.

Obligaţiile impuse după înscrierea în Registru l-au făcut pe Morel Bolea să se adreseze poliţiei, în mai anul trecut, cerând ca numele să-i fie şters. În faţa refuzului Inspectoratului Poliţiei Judeţene, Bolea s-a adresat instanţei, cu aceeaşi solicitare.

În plângerea adresată Judecătoriei, Bolea a precizat că în momentul de faţă are calitatea de inculpat. Înscrierea sa în Registru încălca prezumţia de nevinovăţie, întrucât era operată automat, chiar dacă vinovăţia nu era încă stabilită. Obligaţiile impuse lui prin înscrierea în Registru ar reprezenta „ingerinţe excesive în viaţa privată a unei persoane”, încălcându-se astfel Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. „Obligaţiile la care sunt supus ca urmare a înscrierii în Registru sunt similare obligaţiilor impuse inculpatului sub imperiul măsurii preventive a controlului judiciar”, a apreciat Molea. Or, după eliberarea din arest, el nu a fost pus nici măcar sub control judiciar, deci justiţia nu considerase necesar să fie ţinut sub supraveghere.

Bolea a invocat şi condiţiile deosebit de dure impuse de lege pentru scoaterea din evidenţă a unei persoane înscrise în Registru. Astfel, eliminarea din Registru se face dacă faptele nu mai sunt considerate infracţiuni, dacă s-a renunţat la urmărirea penală, persoana a fost achitată ori s-a dispus încetarea procesului penal sau la 10 ani după o condamnare cu amânare, după 20 de ani, dacă pedeapsa aplicată este de cel mult 5 ani, la împlinirea vârstei de 85 de ani sau la deces. Şi aceste condiţii, „excesive şi foarte greu de atins” ar reprezenta, potrivit acţiunii demarate de Bolea, o încălcare a Convenţiei Drepturilor Omului.

De cealaltă parte, întâmpinarea depusă la dosar de reprezentanţii IPJ constă practic în reluarea prevederilor legale care au dus la înscrierea lui Bolea în Registrul agresorilor sexuali. Reprezentanţii IPJ au precizat că Registrul funcţionează după reguli similare evidenţelor cazierului judiciar. Înscrierea este provizorie, până la soluţionarea definitivă a cazului. „Legiuitorul nu a condiţionat înscrierea în acest Registru doar de existenţa unei condamnări, ci este suficient a fi dispusă o măsură procesual-penală în legătură cu aceste infracţiuni, aşa cum este măsura dispusă faţă de reclamant”, au arătat aceştia. Scurtul timp petrecut în arest de Morel Bolea este astfel suficient pentru ca numele său să apară în Registru.

Procesul demarat de Bolea este încă la început. La primul termen de judecată, dezbaterile au fost amânate, întrucât grefierii Judecătoriei se află în continuare în grevă. Ele ar putea fi reluate pe 21 martie.

Comentarii