Programul manifestărilor de Ziua Unirii. În hora de la Iaşi sunt aşteptaţi premierul şi şeful Senatului

miercuri, 17 ianuarie 2024, 02:50
2 MIN
 Programul manifestărilor de Ziua Unirii. În hora de la Iaşi sunt aşteptaţi premierul şi şeful Senatului

Manifestările dedicate Unirii Principatelor Române ar putea să se desfăşoare în acest an într-o logică electorală. Într-un an cu patru runde de alegeri, este de aşteptat ca, la Iaşi, să-şi facă apariţia lideri ai principalelor partide. Cheltuielile Primăriei cu organizarea evenimentului din 24 ianuarie ajung la 135.000 lei. Anul acesta se împlinesc 165 de ani de la momentul unirii Moldovei cu Ţara Românească.

Programul zilei va fi cel obişnuit: în Piaţa Unirii vor avea loc, începând cu ora 10.00, un concert de muzică populară, un ceremonial religios, alocuţiuni ale oficialităţilor locale şi centrale, depunerea de coroane şi jerbe de flori la Ansamblul statuar al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, o defilare militară şi prinderea celor prezenţi în Hora Unirii.

La finalul evenimentului, după ora 12.00, Primăria va oferi participanţilor plăcinte „poale’n brâu”, vin fiert şi ceai. În acelaşi timp, la Mănăstirea Sfinţii Trei Ierarhi va avea loc o slujbă de pomenire şi depunerea de coroane la mormântul domnitorului Alexandru loan Cuza. În seara zilei, pe traseul Piaţa Unirii – Pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt – Palatul Culturii va avea loc o retragere cu torţe a militarilor din Garnizoana laşi.

În ultimii ani, manifestările de la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române s-au soldat şi cu proteste. În 2021, primarul Mihai Chirica a fost stropit cu iaurt, iar, un an mai târziu, liderul AUR George Simion a fost împroşcat cu cerneală. În 2023, pentru a preveni astfel de incidente, Piaţa Unirii a fost securizată, în premieră, cu două rânduri de garduri, între acestea fiind coloane de jandarmi. Accesul în Piaţă a fost unul foarte strict, iar unii politicieni au rămas după cele două rânduri de garduri, Primăria fiind criticată, ulterior, în acest sens.

Proteste paşnice au fost în fiecare an din partea asociaţiilor care militează pentru construirea de autostrăzi, cu lozinci şi pancarte prin care s-a solicitat urgentarea proiectelor importante pentru Moldova, în special cel al autostrăzii A8. Deşi există o lege aprobată încă din anul 2019, viitorul acestui proiect este incert: studiile tehnice sunt întocmite cu viteza melcului, iar sursele de finanţare nu sunt bătute în cuie.

În ceea ce priveşte oficialităţile centrale, sunt aşteptate vizitele premierului Marcel Ciolacu, a şefului Senatului Nicolae Ciucă (cei doi au fost şi anul trecut la Iaşi), alături de diverşi miniştri ai Guvernului. Până ieri, vizitele acestora nu erau confirmate, dar filialele locale ale partidelor se pregăteau pentru un astfel de scenariu.

Cel mai probabil, la Iaşi va ajunge şi liderul AUR George Simion, el fiind un obişnuit al unor astfel de manifestări în condiţiile în care, anual, mobilizează zeci de simpatizanţi ai partidului cu steaguri şi pancarte.

Comentarii