Şase blocuri cu opt etaje în jurul Lidl Moara de Foc. Toate clădirile de la fabrica de pâine 1 Mai vor fi demolate

marți, 21 noiembrie 2023, 02:50
3 MIN
 Şase blocuri cu opt etaje în jurul Lidl Moara de Foc. Toate clădirile de la fabrica de pâine 1 Mai vor fi demolate

Ansamblul rezidenţial din jurul Lidl Moara de Foc va avea şase blocuri cu 8 etaje. Firma Gral Construct, patronată de omul de afaceri Gheorghe Achiţei, a ajuns cu proiectul în faza de consultare publică, iar noua planşă urbanistică cuprinde inclusiv un teren pe care compania urmează să-l achiziţioneze.

„Ziarul de Iaşi” a prezentat, în premieră, în martie 2023, proiectul de lângă Lidl: la acea vreme era o certitudine faptul că investitorul propune trei blocuri (8 etaje) pe terenul vecin cu supermarketul (la vest). Planul Urbanistic Zonal (PUZ) care va fi dezbătut la Primărie pe 6 decembrie cuprinde şi terenul aflat la sud de Lidl unde sunt propuse tot trei blocuri (8 etaje), alături de o clădire de spaţii comerciale cu regim mic de înălţime (subsol, parter şi mansardă).

Odată ce va finalizată achiziţia terenului de la sud de Lidl (circa 2.000 mp), Gral Construct va avea la dispoziţie pentru construirea blocurilor o suprafaţă totală de 1,3 hectare. Având în vedere că este semnat deja un antecontract de vânzare-cumpărare, reglementarea celor două parcele (proprietatea actuală şi cea viitoare) sunt tratate unitar în acelaşi plan urbanistic, conform proiectului publicat de Primăria Iaşi.

Aşa cum ZDI a mai relatat, toate cele 13 construcţii care au făcut parte din fosta fabrică de panificaţie 1 Mai vor fi demolate, cea mai înaltă clădire fiind cea a silozului (3 etaje), restul construcţiilor având doar un singur nivel (parter).

„Se propune construirea unui ansamblu mix rezidenţial, comerţ, servicii şi funcţiunii complementare”, se arată în proiect. Complexul va fi deservit de un număr estimat de 364 de locuri de parcare, care vor fi amenajate atât la subsol, cât şi la nivelul terenului.

VEZI AICI PROIECTUL MAI IN DETALIU

Construirea acestor blocuri ridică problema traficului în zona Moara de Foc, în condiţiile în care amenajarea supermarketului Lidl a dus deja la o îngreunare a circulaţiei. În acelaşi timp, peste stradă de Lidl, în locul restaurantului Moara de Foc, este în avizare proiectul privind construirea unui complex mixt cu un regim de până la 9 etaje.

În proiectul Gral apare o alternativă de trafic, pe partea sudică a terenului, care ar fi în continuarea str. Luca Arbore până la intersecţia cu str. Rampei, dar mare parte din această nouă arteră de circulaţie ar trebui făcută de Primăria Iaşi. Traficul din zonă poate fi pus şi în contextul dezvoltărilor imobiliare de peste calea ferată, din Dacia, unde sunt în construcţie sau în pregătire cel puţin trei proiecte cu zeci de blocuri înalte (cu un regim de până la 16 şi 18 etaje).

O alternativă de trafic pentru viitorii locatari ai blocurilor noi din Dacia ar putea fi tot prin Canta – Moara de Foc prin traversarea căii ferate pe la BJATM sau prin intermediul pasajului Rampei, o idee a Primăriei (dar fără termen de implementare) de a amenaja o nouă legătură între cartierele Dacia şi Păcurari pe lângă fostele staţii de betoane. 

Comentarii