Semnale audio repetitive captate din spaţiu îi pun pe specialişti în dilemă

joi, 14 iulie 2022, 12:39
1 MIN
 Semnale audio repetitive captate din spaţiu îi pun pe specialişti în dilemă

O serie de semnale audio slabe, repetitive, care au fost detectate de cel mai puternic telescop din lume, ar putea indica existenţa vieţii extraterestre pe planete încă nedescoperite, dintre galaxie îndepărtată. Frecvenţa lor este comparată de specialişti cu bătăile inimii. Oamenii de ştiinţă spun că încă nu sunt 100% siguri de natura semnalelor radio rapide detectate. 

Ar putea fi vorba şi despre explozii misterioase şi puternice de energie care vin din adâncul spaţiului şi pe care oamenii de ştiinţă încă nu le înţeleg. Dar, totuşi, este ceva ciudat cu aceste semnal, „clipeşte” într-un model „periodic” care se găseşte rar în univers. Exploziile de energie se repetă la fiecare 0,2 secunde.

„Nu există multe lucruri în univers care să emită semnale strict periodice. Exemple pe care le cunoaştem în propria noastră galaxie sunt pulsarii radio şi magnetarele (un tip de stele neutronice cu un câmp magnetic extrem de puternic, care emit radiaţii electromagnetice extrem de mari, dar şi raze X şi raze Gamma) , care se rotesc şi produc o emisie radială similară cu un far”, a declarat Daniele Michilli, de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) Kavli Institute for Astrophysics and Space Research.

Noul semnal a fost botezat „FRB 20191221A” şi, în prezent, este cel mai longeviv astfel de semnal, cunoscut de specialişti drept „FRB”, cu cea mai clară periodicitate.

 

Comentarii