Eșec pentru Elon Musk. Primul cip Neuralink implantat a început să se desprindă de creierul pacientului

vineri, 10 mai 2024, 15:35
2 MIN
 Eșec pentru Elon Musk. Primul cip Neuralink implantat a început să se desprindă de creierul pacientului

Prima încercare a Neuralink de implantare a unui cip în creierul unei ființe umane a fost un eșec, total neașteptat. Dispozitivul a început să se desprindă de creierul pacientului, a dezvăluit compania, potrivit The Guardian.

Pacientul, Noland Arbaugh, a fost operat în februarie pentru a i se atașa un cip Neuralink la creier. Funcționalitatea dispozitivului a început să scadă în decurs de o lună după ce a primit implantul. Unele dintre firele dispozitivului, care conectează computerul în miniatură la creier, începuseră să se desprindă. Neuralink nu a dezvăluit motivul pentru care dispozitivul s-a retras parțial din creierul pacientului, dar a transmis, într-o postare pe blog, că inginerii săi ar fi reușit să restabilească funcționalitatea cipului. Capacitățile scăzute ale cipului nu păreau să-l pună în pericol pe Noland, iar acesta putea încă să îl folosească, de exemplu, pentru a juca un joc de șah pe un computer folosindu-și gândurile, potrivit Wall Street Journal, care a anunțat pentru prima dată știrea despre problema implantului.

Posibilitatea extragerii implantului a fost luată în considerare. Implantul lui Noland Arbaugh a început să întâmpine probleme la sfârșitul lunii februarie, potrivit postării pe blog a companiei Neuralink, când un număr nedezvăluit de fire ale cipului „s-au retras din creier, ducând la o scădere netă a numărului de electrozi eficienți”. Acest lucru a scăzut numărul de biți pe secundă ai dispozitivului, ceea ce este în esență un indicator al cât de bine și-ar putea îndeplini implantul sarcinile.

Neuralink, pe care Elon Musk îl deține și care a fost evaluat la aproximativ 5 miliarde de dolari anul trecut, a promovat pe scară largă succesul primului său implant, poziționându-se ca lider mondial în tehnologia cipurilor creierului. Deși dispozitivul este încă în fazele sale incipiente, dezvăluirea companiei aduce mai multă atenție asupra naturii netestate și complicate a procedurii experimentale.

 

Comentarii