VIDEO „Poarta către iad” din Siberia se face tot mai mare. Explicația oamenilor de știință

miercuri, 08 mai 2024, 10:09
2 MIN
 VIDEO „Poarta către iad” din Siberia se face tot mai mare. Explicația oamenilor de știință

Oamenii de știință au declarat că „poarta către iad” sau mega-alunecarea de teren Batagai din Siberia „crește în mod activ” în fiecare an. Această formațiune gigantică din permafrost crește cu un milion de metri cubi în fiecare an, pe măsură ce permafrostul se topește, relatează Live Science.

Denumit și Batagaika, craterul a fost descoperit pentru prima dată pe imagini din satelit în 1991. Acesta s-a format ca urmare a prăbușirii unei părți a versantului din munții Ianinskoie, la nord de Iakutia, în Rusia. Prăbușirea a expus un strat de permafrost care fusese înghețat timp de aproximativ 650.000 de ani. Acesta este cel mai vechi permafrost din Siberia și al doilea cel mai vechi din lume, potrivit ziare.com.

Un nou studiu arată că stânca sau peretele mega-alunecării de teren Batagai se retrage cu 12 metri pe an din cauza topirii permafrostului. Partea prăbușită a versantului cade la o adâncime de 55 de metri și, de asemenea, se topește rapid.„Semnele de topire rapidă a permafrostului sunt larg răspândite și observate în regiunile arctice și subarctice cu permafrost bogat în gheață”, au scris oamenii de știință în studiul lor.

Însă, potrivit acestora, cantitatea de gheață și sedimente pierdute în urma mega-alunecării Batagai este „excepțional de mare” din cauza dimensiunii enorme a depresiunii, al cărei diametru în 2023 era de 990 de metri.

În 2014, lățimea megatoboganului era de 790 de metri. Adică, în mai puțin de 10 ani, s-a extins cu 200 de metri. Oamenii de știință știau deja că prăbușirea se extinde, dar pentru prima dată au calculat volumul de material topit care a fost eliberat din acesta.

Potrivit rezultatelor, cantitatea de sedimente și gheață care s-a topit ca urmare a prăbușirii este echivalentă cu 14 piramide ale lui Keops. Ratele de topire au rămas relativ stabile în ultimul deceniu, în principal de-a lungul peretelui superior de pe marginile de vest, de sud și de sud-est ale craterului.

Comentarii