Un ieşean şi-a bătut copilul cu sălbăticie, în timp ce soţia filma totul. Filmul a ajuns pe internet

miercuri, 25 octombrie 2023, 01:50
4 MIN
 Un ieşean şi-a bătut copilul cu sălbăticie, în timp ce soţia filma totul. Filmul a ajuns pe internet

Un ieșean și-a bătut propriul copil cu sălbăticie, neținând măcar cont de handicapul acestuia. Loviturile au fost aplicate sub ochii soției, care nu a făcut nimic pentru a-și apăra copilul. Dimpotrivă, femeia, care era și asistentul personal al fiului său, filma totul, amuzată. Nu era pentru prima oară când bărbatul își bătea copilul fără motiv, dar de această dată scena a ajuns pe internet. Cu dovezile brutalității tatălui în față, magistrații Judecătoriei ieșene i-au aplicat acestuia o pedeapsă de-a dreptul ridicolă.

Din relația de căsătorie dintre Constantin și Iuliana Pînzariu a rezultat un copil, B.A. (12 ani), încadrat în grad grav de handicap, cu asistent personal. De altfel, și mama suferea de un handicap de natură oftalmologică. Relația dintre cei doi părinți era tensionată, în martie 2021 femeia plecând cu copilul de acasă. S-a întors însă ulterior, iar de sărbătorile de iarnă cei trei locuiau din nou împreună. Pe 12 ianuarie anul trecut, polițiștii Secției 8 Lețcani au văzut pe YouTube un videoclip de 32 de secunde cu descrierea „uitati cum asi bate joc de copil si mama copilui rade ia salariu dupa copil familia din breazu iasi”.

Imaginile îl prezentau pe copil în brațele lui Pînzariu, care îi ținea mâna stângă la spate. Bărbatul îl lovește cu pumnul mâinii stângi în față. B.A. încearcă să muște și să se smulgă din strânsoare, moment în care bărbatul îl mai lovește de 8 ori în zona gâtului și a feței. În timp ce băiatul țipa, mama filmează și râde. În cele din urmă, copilul reușește să scape și fuge în altă cameră.

Prima reacție a polițiștilor a fost să scoată copilul din casă, acesta fiind găzduit împreună cu mama sa în Centrul rezidențial pentru mame și copii în dificultate al Direcției General de Asistență Socială. Aici, copilul a povestit că tatăl său obișnuia să-l bată, fără motiv, atunci când se îmbăta. Comportamentul tatălui a fost confirmat de mamă. Scandalurile repetate și violența bărbatului o convinseseră pe aceasta să intenteze o acțiune de divorț, cei doi soți fiind acum despărțiți definitiv. Femeia a explicat că filmase scena deoarece i se păruse o joacă.

Constantin Pînzariu a fost trimis în judecată pentru violență în familie, riscând o pedeapsă de până la 2 ani și 6 luni de închisoare. Și-a recunoscut fapta, declarând în fața judecătorilor că o regretă. „În cauzele privind violenţa domestică, organele judiciare au obligaţia să reacţioneze ferm, prin măsuri eficiente, proporţionale şi disuasive. Inculpatul ilustrează o lipsă vădită de respect pentru normele care impun o anumită conduită în familie şi în societate, adoptând față de persoana vătămată vulnerabilă, fiul acestuia minor în vârstă de 12 ani, diagnosticat cu ADHD şi încadrat în grad de handicap grav, un comportament agresiv fizic. Infracțiunea a avut puternic impact emoțional asupra persoanei vătămate, starea sa psihologică fiind reflectată în concluziile raportul de evaluare psihologică întocmit de către DGASPC. Totodată, nu poate fi ignorat faptul că aceste infracţiuni creează şi în rândul comunităţii o tulburare socială cu atât mai mult cu cât datele statistice relevă un nivel ridicat al infracţionalităţii în rândul membrilor de familie în România. Din analiza modului de comitere a infracțiunii se poate observa că inculpatul prezintă o periculozitate sporită, acționând în baza unor instincte de moment, fără a fi intimidat de posibilele repercusiuni ale faptei comise, dedându-se unor ilicite penale fără nicio minimă justificare”, au precizat magistrații Judecătoriei, care au reținut și că nu fusese vorba de un singur act de agresiune.

Totuși, magistrații au apreciat că gradul de periculozitate a lui Pînzariu este doar unul mediu. El a fost condamnat la 7 luni de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. În timpul procesului, fosta soție a lui Pînzariu s-a constituit parte civilă, solicitând despăgubiri de 500.000 euro. Judecătorii i-au acordat daune morale de doar 3.000 de euro. Sentința Judecătoriei a fost contestată de inculpat, de mama copilului, dar și de procurori. La termenul de judecată de ieri, magistrații Curții de Apel au dispus amânarea cauzei, pentru ca Pînzariu să-și poată angaja un apărător. 

Comentarii