De Business

Punem punctul pe știi

Top 10 angajatori: nici unul privat!

Subtitlu

duminică, 17 mai 2009, 16:53
4 MIN
 Top 10 angajatori: nici unul privat!

Iasul este dependent de stat precum un bebelus de mama lui. Intr-un Top 10, realizat pe baza datelor oficiale, cei mai mari angajatori din Iasi ori sint institutii de stat ori societati comerciale ce apartin tot statului. In total primii angajatori cumuleaza 15.000 de persoane, adica 10% din forta de munca de la nivelul intregului judet. Si asta fara a fi luati in seama profesorii care pina la urma tot din fonduri publice sint platiti si sint in numar de 14.000.

Oamenii de afaceri considera ca aceasta situatie arata ca economia locala este bolnava si nu dovedeste decit dependenta de alte regiuni ale tarii mult mai active.

Pe de alta parte, deoarece angajatorii cei mai mari sint entitati de stat exista riscul ca persoanele ce sint selectate pentru angajare sa fie alese pe criterii politice ori pe baza relatiilor de rudenie, persoanele bine pregatite neavind sanse sa ajunga in aceste structuri. 

Spitalele la putere

Potrivit Casei Judetene de Pensii (CJP) Iasi, la nivelul lunii martie, cel mai mare angajator din judet este Spitalul "Sf. Spiridon" cu 2.140 de salariati la nivelul lunii martie. Al doilea loc este ocupat de Universitatea "Al.I. Cuza" cu 2.040 de salariati, pentru ca locul 3 sa-i revina Universtitatii Tehnice "Gh. Asachi" cu 1.800 de salariati. Locul urmator este ocupat de catre Regia Autonoma de Transport Public (RATP) Iasi cu 1.536 de angajati pentru ca locul cinci sa fie ocupat de catre Spitalul de Copii "Sf. Maria" cu 1.514 salariati.

Urmatoarea clasata in Top 10 este societatea Fortus SA, care la finele lunii martie numara 1.473 de salariati. Societatea este detinuta in proportie de 60% de catre Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS). Urmatoarea pe lista este societatea Antibiotice SA, care ocupa locul sapte cu un numar de 1.414 salariati. Centrala Electrica de Termoficare (CET) Iasi, intra in top cu 1.400 de salariati, urmata de Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr.T. Popa" Iasi cu 1.344 de salariti pentru ca ultimul loc sa fie ocupat de compania ApaVital SA Iasi cu 1.044 de angajati. 

Pe baza de cotizatie la partid

"Este limpede si nu era nimic altceva de asteptat. Este un semn de slaba dezvoltare a unei regiuni. Nu putem  sa fim decit tristi pentru ca practic sintem o regiune sustinuta prin bugetul de stat de celelalte regiuni", ne-a de declarat omul de afaceri Gabriel Mardarasevici.

Persoanele care activeaza in domeniul IT sustin ca marile companii private nici nu exista in Iasi, iar postul de bugetar nu-ti confera decit siguranta locului de munca. "Sa lucrezi la stat inseamna ca activezi intr-o entitate foarte slaba. Odata ajuns aici te plafonezi. Oamenii care invata cu adevarat si trudesc sa ajunga la sefia unei institutii nu au nici o sansa daca nu cotizeaza la un partid. Ce concursuri fac ei acum pentru ocuparea posturilor este o mare minciuna. La stat e ca pe un vas: furi de la bucatarie, nu ai provizii, vin piratii peste tine si la final dai si de un uragan. Esti supus presiunilor politice si nu ai sa urci niciodata in functie multumita calitatilor si aptitudinilor tale, ci doar datorita cotizatiei catre asa zisa mafie politica. In privat acest lucru nu se va intimpla niciodata si de aceea omul este motivat sa se perfectioneze cit mai mult", sustine Marius Alexa managerul general al societatii Arhipelago.

Umbrela anticriza

Economistii sustin ca in contextul crizei actuale cei de la stat vor fi singurii avantajati. "De la stat se va da afara doar atunci cind va fi ultima masura care se poate lua. Acolo ai stabilitate. La privat daca nu vinzi si nu incasezi, nu mai ai loc de munca. De expemplu in invatamint, in mediul universitar daca nu vor mai fi studenti se vor gasi alternative. Se vor face centre de consultanta si vom dezvolta alte departemente. Nu va mai merge didacticul care a scazut deja cu 30%, atunci dezvoltam cercetarea si expertiza. In sanatate la fel. Daca se da afara atunci abia astept sa apara cabinetele particulare", ne-a declarat Vasile Cocris, prodecanul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor (FEAA), facultate ce face parte din cadrul unuia din cei mai mari angajatori din judet.

Reprezentantii firmelor de recrutare considera ca entitatile administrate de stat reprezinta o nuca tare si vor trece prin focul unor restructurari doar in cazuri extreme. "La privat angajezi exact citi oameni ai nevoie nu ca la stat ca sa ai destui care sa bata apa in piua si sa ia banii contribuabililor. Toata lumea merge pe performanta, iar la stat acest lucru nici nu exista. Abia acum cu criza iau si ei masuri sa mai reduca posturile in sensul ca cele eliberate de catre cei iesiti la pensie nu mai sint scoase la concurs. Nu se vor face niciodata restructurari masive pentru ca apar probleme sociale si atunci politicienii risca sa-si piarda electoratul. Lucrurile merg amestecat ca sa ne zapaceasca si sa credem ca s-a schimbat ceva, dar de fapt totul este la fel", ne-a declarat Camelia Birzanu, manager general Brainer Consulting.

19.445 de someri

Iasul numara in luna aprilie 19.445 de someri. Restructurarile de la inceputul anului atit colective cit si individuale au ingrosat rindul somerilor de anul trecut cu 2.800 de ieseni.

Situatia este cu atit mai grava cu cit 15.751 provind din mediul privat si doar 6.072 primesc indemnizatii, iar situatia pare sa se redreseze foarte greu.

Din numarul total de someri 11.631 sint barbati, iar cei mai multi care au ramas fara un loc de munca au virsta cuprinsa intre 30 si 39 de ani.

Comentarii