Noua variantă a devenit dominantă. Care sunt veştile rele şi care sunt cele bune?

“Omicron” a pus stăpânire pe Iaşi: 29 la 0! La ATI sunt numai nevaccinati

marți, 11 ianuarie 2022, 02:50
3 MIN
 “Omicron” a pus stăpânire pe Iaşi: 29 la 0! La ATI sunt numai nevaccinati

Dacă din lotul anterior de teste trimis de la Iaşi la Bucureşti, pentru secvenţiere, doar jumătate s-au dovedit a fi cu tulpina Omicron, mai exact 4 din 7, ieri toate cele 29 de teste primite au fost cu varianta Omicron. Aceasta a devenit astfel varianta dominantă la Iaşi. Noua situaţie aduce veşti proaste, având în vedere gradul mare de contagiozitate, dar sunt şi ceva veşti bune. Una din acestea: în ciuda incidenţei mari a Omicron, toţi pacienţii internaţi ieri la Infecţioase aveau varianta Delta.

 

Creşte abrupt numărul celor infectaţi cu tulpina Omicron la Iaşi. Din ultima tranşă de probe trimise pentru secvenţiere la Institutul Cantacuzino din Bucureşti, toate fără excepţie  au fost confirmate cu această variantă. Vestea bună este că niciunul dintre cei diagnosticaţi nu este spitalizat, cel puţin deocamdată. Cei care se află însă spitalizaţi fie în saloanele de confirmaţi, fie la ATI, sunt infectaţi cu tulpina Delta.

29 din 29 confirmaţi

“Aşa cum ne aşteptam, există o creştere accelerată a infecţiei cu noua tulpină Omicron. Dacă în prima săptămână de contact cu noua tulpină, şi aici mă refer la săptămâna de Sărbători, am avut şapte suspiciuni înalte cu infectarea cu Omicron, iar patru persoane din Iaşi au fost confirmate, săptămâna trecută am trimis 29 de probe către secvenţiere. Precizez că toţi cei 29 au fost identificaţi ca şi suspiciune înaltă de infectare cu tulpina Omicron la noi, la Laboratorul de Biologie Moleculară, care este şi centru regional de screening pe Moldova. La aceste probe rezultatele au venit ieri, şi toţi cei 29 au fost confirmaţi cu noua tulpină. Dintre cei 29, 17 sunt din judeţul Iaşi, 4 din judeţul Suceava, 4 din judeţul Botoşani şi 4 din judeţul Bacău”, a precizat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase «Sfânta Parascheva .

Îngrijorător este faptul că, în cursul ultimelor zile, în cadrul Laboratorului de Biologie Moleculară toate cele 275 de probe lucrate au ridicat suspiciunea de infectare cu noua tulpină. “Au fost trimise spre secvenţiere 72 de probe, pentru că legislaţia stipulează faptul că, spre secvenţiere, se trimit câte 15 probe pe zi. Suspiciunea este înaltă dar, ţinând cont de profesionalismul cadrelor medicale care lucrează la laborator, probabilitatea de confirmare este destul de mare", a adăugat dr. Florin Roşu.

Vârsta medie a internaţilor: peste 60 de ani

Ieri, la secţia ATI COVID a Spitalului de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva erau internaţi totuşi şase pacienţi infectaţi cu SARS COV 2. Vârsta medie a acestora este de peste 60 de ani, toţi prezentând comorbidităţi, de la hipertensiune arterială la obezitate şi diabet, şi tot toţi nevaccinaţi. Niciun pacient însă de la ATI COVID nu a fost suspect de infecţie cu noua tulpină.

“Aşa cum am mai spus, din punctul meu de vedere, noua tulpină Omicron este începutul sfârşitului pandemiei. Pacienţii prezintă forme uşoare, forme pe care le putem considera viroze de sezon. Ca simptome generale, pacienţii reclamă o durere la nivelul gâtului, o angină, curgerea nasului, o parte dintre ei fac febră, alţii nu. În consecinţă, este o patologie care poate fi tratată la domiciliu, lucru care ne bucură mai ales în contextul apariţiei noilor antivirale depre care credem noi că, în cel mai scurt timp, vor fi eliberate şi în farmaciile cu circuit deschis. Astfel, pacienţii nu vor mai avea această temere de a se prezenta la consult de specialitate, nu vor mai temporiza, sperăm noi, prezentarea la medic şi sigur nu vor mai încerca tratamente empirice”, a mai adăugat dr. Florin Roşu. Ieri, la Iaşi, au fost raportate 97 de noi cazuri, rata de infectare la nivel de judeţ fiind de 13,11%, cu două procente mai mult faţă de ziua precedentă.

Comentarii