Noile documente susţin teoria că SARS-CoV-2 nu doar a scăpat dintr-un laborator, ci că a fost dezvoltat într-unul

joi, 29 februarie 2024, 02:50
5 MIN
 Noile documente susţin teoria că SARS-CoV-2 nu doar a scăpat dintr-un laborator, ci că a fost dezvoltat într-unul

În cei patru ani de la declanşarea virusului SARS-CoV-2 în lume, datele s-au acumulat constant în sprijinul ipotezei că acesta a apărut dintr-un laborator. Cele mai recente informaţii, dezvăluite luna trecută, construiesc un caz puternic că virusul este rezultatul sintezei de laborator, nu al naturii.

Această informaţie surprinzătoare va dura probabil ceva timp să fie înţeleasă de către opinia publică, având în vedere incapacitatea susţinută a mass-media de a raporta obiectiv problema. Editorii au eşuat în a gândi dincolo de politicizarea extremă care cere opoziţia liberalilor faţă de ipoteza scurgerii din laborator. Jurnaliştii de ştiinţă sunt prea dependenţi de sursele lor pentru a suspecta că virologii le-ar putea minţi cu privire la responsabilitatea profesiei lor într-o pandemie catastrofală.

Iată câteva fapte semnificative care nu au fost clar raportate cititorilor presei mainstream:

În martie 2018, o echipă de virologi americani şi chinezi a aplicat la Defense Advanced Research Projects Agency (Darpa) a Pentagonului, solicitând o finanţare de 14 milioane de dolari pentru manipularea virusurilor legate de SARS-CoV-1, virusul de liliac care a cauzat o epidemie minoră în 2002. Scopul lor era identificarea virusurilor de liliac în Asia cu cel mai mare potenţial de transmitere la oameni şi imunizarea liliecilor pentru a nu infecta soldaţii în regiune.

Propunerea pentru Proiectul DEFUSE specifica că infectivitatea virusurilor ar fi crescută prin inserarea în ele a unui element genetic cunoscut sub numele de site de tăiere furin. În funcţie de virusurile de pornire, acest protocol ar fi putut produce SARS-CoV-2, virusul care provoacă Covid-19, şi care are un site de tăiere furin distinctiv.

În 2022, trei biologi – Valentin Bruttel, Alex Washburne şi Antonius VanDongen – au ghicit că, dacă SARS-CoV-2 ar fi fost generat într-un laborator printr-o metodă standard, ar fi fost asamblat din şase secţiuni de ADN sintetizat în laborator, cu ajutorul unui agent biologic numit BsmBI. Analizând structura virusului, au găsit dovezi pentru îmbinările dintre secţiuni şi alte semne distinctive ale procesului de asamblare.

"Biologie moleculară de grădiniţă"

Studiul lor a fost ironizat ca "biologie moleculară de grădiniţă" de către virologii preferaţi ai presei mainstream pentru opoziţia lor faţă de ipoteza scurgerii din laborator. Cu toate acestea, un set de documente dezvăluie noi detalii despre propunerea DEFUSE şi confirmă că cei trei autori au avut dreptate. Emily Kopp de la U.S. Right to Know a obţinut documentele printr-o cerere în temeiul Legii privind Libertatea de Informaţie de la Departamentul de Interne, observând că un cercetător de la Serviciul Geologic al Statelor Unite era membru al echipei DEFUSE.

Noile documente, care sunt planuri de fond şi schiţe pentru propunerea DEFUSE, cer asamblarea virusurilor similare SARS din şase secţiuni de ADN şi includ o estimare a costurilor pentru achiziţionarea enzimei de restricţie BsmBI – exact aşa cum cei trei autori au dedus. Acest lucru întăreşte clar, poate concluziv, afirmaţia lor că virusul este sintetic. Richard H. Ebright, un biolog molecular la Universitatea Rutgers, susţine că acest lucru aduce „la nivelul unei probe evidente” dovezi genetice că virusul a fost fabricat.

Alte indicii puternice ale originii laboratorului a virusului includ site-ul de tăiere furin, deţinut doar de niciunul dintre celelalte peste 1.500 de membri ai familiei sale virale cu care ar putea schimba material genetic în natură. Codonii – "cuvintele" folosite de codul genetic pentru a specifica unităţile de proteine – care definesc site-ul de tăiere furin sunt cei preferaţi de oameni, nu de coronavirusuri, indicând probabil originea lor într-un kit de laborator. Şi în timp ce majoritatea virusurilor necesită încercări repetate pentru a trece de la un gazdă animală la oameni, SARS-CoV-2 i-a infectat pe oameni din prima, ca şi cum ar fi fost preadaptat în timpul creşterii în şoareci umanizaţi, aşa cum prevedea protocolul DEFUSE.

Echipă condusă de Peter Daszak de la EcoHealth Alliance

Autorii propunerii erau o echipă condusă de Peter Daszak de la EcoHealth Alliance din New York, Shi Zhengli de la Institutul de Virologie din Wuhan şi Ralph Baric de la Universitatea din Carolina de Nord. Deşi domnul Baric este principalul expert în tehnologie, domnul Daszak intenţiona ca marea parte sau majoritatea muncii să fie făcută în laboratorul doamnei Shi, în ciuda faptului că dădea o altă impresie la Darpa. El scrie în documentele recent descoperite că „Vreau să subliniez partea americană a acestei propuneri astfel încât DARPA să se simtă confortabilă cu echipa noastră. Odată ce primim fondurile, putem aloca exact cine face ce lucru, şi cred că multe dintre aceste teste pot fi făcute la Wuhan.”

Doamna Shi şi-a desfăşurat cea mai mare parte a activităţii sale cu virusuri de tip SARS în condiţiile minime de securitate cunoscute sub numele de BSL2, în timp ce domnul Baric, care considera virusurile drept periculoase, lucra într-un laborator mai sigur cunoscut sub numele de BSL3. Domnul Daszak a remarcat că laboratoarele cu securitate mai mică ar economisi bani: „Caracterul BSL-2 al lucrărilor privind SARSr-CoVs face sistemul nostru foarte eficient din punct de vedere al costurilor în comparaţie cu alte sisteme de virusuri de liliac.” Domnul Baric a răspuns la acest comentariu că virusurile ar putea fi cultivate în condiţii de siguranţă BSL2 în China, dar „cercetătorii americani vor fi probabil speriaţi.”

Ce a spus EcoHealth Alliance despre proiectul DEFUSE

EcoHealth Alliance a afirmat anul trecut că proiectul DEFUSE nu a fost niciodată implementat: „Propunerea nu a primit finanţare şi munca nu a fost niciodată făcută, prin urmare nu a putut juca un rol în originile COVID-19.” Dar ştiinţa este o afacere competitivă. După ce Darpa a respins propunerea DEFUSE în februarie 2019, cercetătorii din Wuhan ar fi putut să obţină finanţare guvernamentală chineză şi să continue de unii singuri. Virusurile create conform protocolului DEFUSE ar fi putut fi disponibile în momentul izbucnirii Covid-19, între august şi noiembrie 2019. Acest lucru ar explica momentul, altfel inexplicabil, al pandemiei împreună cu locul său de origine. (Domnii Daszak, Baric şi doamna Shi nu au răspuns la e-mailuri solicitând comentarii. Oficialii chinezi au cerut Statelor Unite să „înceteze să defăimeze China” ridicând posibilitatea unei scurgeri din laborator.)

Un element lipseşte din puzzle – identitatea virusurilor părinte din care a derivat SARS-CoV-2. Autorităţile chineze au reprimat rigoros toate informaţiile despre virusurile păstrate în Institutul de Virologie din Wuhan. Dar dovezi documentare şi ştiinţifice deja adunate par suficiente pentru a înţelege geneza pandemiei care a ucis milioane. (Nicholas Wade – traducere din The Wall Street Journal)

Comentarii