De Business

Punem punctul pe știi

Afacere de la zero. Cum şi-a făcut o studentă propria cofetărie. ”Nu vreau să plec doar cu o diplomă” – GALERIE FOTO

miercuri, 25 octombrie 2023, 01:50
4 MIN
 Afacere de la zero. Cum şi-a făcut o studentă propria cofetărie. ”Nu vreau să plec doar cu o diplomă” – GALERIE FOTO

Dacă te gândeşti că vrei să-ţi deschizi o afacere, încă de pe băncile facultăţii, trebuie să ştii ce este bine să faci şi care este procesul prin care trebuie să treci pentru a te dezvolta. Dina Ianoş (FOTO JOS), în vârstă de 28 ani, şi-a deschis propria afacere în aprilie, anul acesta. Tânăra a reuşit să obţină peste 90.000 de euro prin intermediul proiectului “Educaţia juridică şi antreprenorială – cheia succesului în afaceri! (IUS SMART)”. Cum i-a folosit?

“Cofetăria Poveste”, localizată în Lunca Cetăţuii, a apărut din dorinţa Dinei de a face mai mult pentru ea, respectiv pentru propria familie. Absolventă a Facultăţii de Management şi a masterului în Marketing din cadrul Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi, aceasta a vrut să aibă la finalul anilor de studii “mai mult decât o diplomă”. 

Cum a început totul

De jumătate de an, toată atenţia Dinei, dar şi a celor dragi ei, este îndreptată către “Cofetăria Poveste”, mica afacere care a luat naştere, de fapt, încă de pe când Dina scria pentru lucrarea de disertaţie, la master.

”Eu nu mă gândeam niciodată că o să-mi deschid o afacere. Mi se părea prea dificil. Am făcut Management la licenţă şi Marketing la master. Pentru lucrarea de disertaţie am întocmit planul de afaceri. Am spus că «nu vreau să plec doar cu o diplomă în mână, am atâţia profesori care mă pot ajuta». La final, proiectul a fost foarte bun. S-a situat pe locul 10 din 28. Am ales să mă axez partea aceasta de gastronomie, cofetărie, pentru că mama mea este cofetar dintotdeauna şi eu făceam prăjituri cu ea. Ştiam despre ce este vorba. Asta este destul de important. Am aplicat la proiect şi în mai puţin de un an primit banii, peste 90.000 de euro. Deschiderea oficială a avut loc pe 8 aprilie”, a declarat Dina Ianoş.

Încă nu are profit: ”Avem şi produse de peste Prut”

Având în vedere că afacerea Dinei se află de puţin timp de piaţă, faptul că profitul încă nu şi-a făcut apariţia nu o dezamăgeşte pe tânără. Produsele pe care le vinde sunt calitative, aşa cum susţine chiar ea.

„Noi am început cu preţuri mici, avem şi produse de peste Prut. De exemplu, «Cuşma lui Guguţă» sau altele. Intenţia mea a fost ca oamenii să guste mai întâi. Dacă vezi că o prăjitură costă 15 lei, te gândeşti de două ori înainte să o cumperi. Momentan nu am profit. Fondurile primite au venit, desigur, la un loc cu nişte condiţii. Am avut voie să luăm din acea sumă doar bunuri, materii prime şi un număr de angajaţi. Noi suntem 7, maximul. Nu am avut voie să-i cheltuim pe construcţii. Am făcut cu bani de acasă un perete, un alt spaţiu… Şi acum mai aducem bani de acasă, maxim 2.000-3.000 de euro am adus cel mai mult până acum. De asemenea, chiar încercăm să lucrăm cu frişcă naturală, angajaţii nu au salariul minim, nu dăm bani în plic… Nu sunt dezamăgită. Îmi spun «o să pornească». La noi este şi foarte multe birocraţie, am pus camere de luat vedere şi am plătit un întreg proiect pentru asta, câteva mii de lei. Apoi, chiria este 1.200 de euro pe lună, lumina şi utilităţile scumpe etc.”, a menţionat Dina.

Susţinerea, cea mai importantă

Mama Dinei este cofetar de ani de zile, iar acum, datorită “Cofetăriei Poveste” are ocazia să lucreze pentru propria fiică. Pentru ea, cel mai important lucru în afacere este susţinerea. ”Suntem 7 angajaţi, mama şi un ajutor de cofetar se ocupă de producţie în laborator, stă acolo cam în fiecare zi, mai sunt eu, soţul, un casier, şi fratele meu a fost, dar acum a început facultatea şi nu mă mai poate ajuta… Susţinerea este cea mai importantă. Mama mea este baza practic, şi eu ştiu să fac torturi, unele prăjituri, însă în ea am cea mai mare încredere.

Stă până la ora 21 la cofetărie şi eu îi zic să se mai ducă şi acasă, dar îi place foarte mult acolo. Soţul meu are o firmă de mobilă în Gura Humorului şi, la fel, mă susţine foarte mult. Îmi mai spune uneori că ar fi mers mai bine un fast food, dar ştie cum e în afaceri şi că nu aveam cum să-mi deschid ceva despre care să nu am idee. Să mă bazez doar pe angajaţi? Cum am mai spus, e important şi să ştii cum se face o prăjitură, despre ce e vorba. Chiar nu ne-am certat niciodată din cauza cofetăriei. Este a mea, eu mă ocup, o să mai schimb câteva lucruri de la anul, o să mă ajute şi mai mult şi el. Dacă ar fi să ofer câteva sfaturi studenţilor sau tinerilor care vor să-şi înfiinţeze o afacere, le-aş spune să înceapă cu mai puţini angajaţi, să nu-şi cumpere atâtea utilaje şi, cum am tot repetat, să ştie cât mai multe despre domeniul în care se bagă”, a precizat Dina. 

Comentarii