Caz interesant în SUA: Curtea Supremă decide cu privire la separarea bisericii de stat

joi, 07 noiembrie 2013, 02:50
2 MIN
 Caz interesant în SUA: Curtea Supremă decide cu privire la separarea bisericii de stat

Curtea Supremă a Statelor Unite examina ieri un caz privind dreptul de a spune rugăciuni la începutul şedinţelor consiliilor municipale, un dosar foarte aşteptat peste Ocean, care vizează separarea bisericii de stat.

Manifestanţi atât pentru apărarea libertăţilor religioase, cât şi susţinători ai caracterului laic al statului, s-au reunit pe treptele "templului" justiţiei americane, în timp ce cei nouă "înţelepţi" urmau să discute despre constituţionalitatea acestei practici, în special sub aspectul unui posibil prozelitism creştin.
La Greece, un oraş cu 96.000 de locuitori din statul New York, membri ai clerului local sunt invitaţi să spună rugăciuni la începutul fiecărei şedinţe de consiliu municipal. Două locuitoare au protestat, apreciind că aceste rugăciuni sunt neconstituţionale şi nu ar trebui să aibă loc într-o întrunire publică. Reprezentate de organizaţia Americani Uniţi pentru Separarea Bisericii de Stat, Linda Stephens, atee, şi Susan Galloway consideră că aceste rugăciuni, dacă sunt spuse, este necesar cel puţin să fie neconfesionale. În perioada 1999-2007, toate rugăciunile erau creştine. În urma primei plângeri a celor două locuitoare, în 2008, unele rugăciuni au fost spuse de către un laic evreu, o femeie-preot wicca şi un preşedinte al unei congregaţii baha’i.
 

Curtea de apel: Rugăciunile sunt neconstituţionale

 
Curtea Supremă, alcătuită din şase judecători catolici şi trei judecători evrei, urmează să se întrebe dacă această practică încalcă Primul Amendament al Constituţiei, care stipulează că membrii "Congresului nu vor face nicio lege pentru a conferi un statut vreunei religii". În virtutea celui de-al 14-lea Amendament, această clauză se aplică atât la nivel federal, cât şi autorităţilor locale. O Curte de apel a stabilit că rugăciunile spuse în Consiliul Municipal de la Greece sunt neconstituţionale. Oraşul, care a făcut apel la Curtea Supremă, argumentează că locuitorii săi de toate confesiunile pot propune o rugăciune. "Noi sperăm că oraşul Greece va obţine câştig de cauză la Curtea Supremă, iar o victorie pentru ei va fi o victorie pentru toţi americanii care cred şi pentru Constiuţie", a declarat Ken Klukowski, directorul Centrului pentru libertate religioasă din cadrul organizaţiei Family Research Council. El consideră ca "probabil" faptul că membrii înaltei Curţi, majoritar conservatoare, vor "consolida în mod semnificativ dreptul la libertate religioasă al americanilor în viaţa publică".
Coaliţia Laică pentru America a calificat, pe de altă parte, "de neconceput într-o ţară fondată pe separarea religiei de Guvern, ca orice cetăţean să fie obligat să asiste la o rugăciune în timp ce încearcă să participe la viaţa civică".
Decizia va fi anunţată cel mai târziu în iunie anul viitor.

Comentarii