Direcția de Sănătate Iași se ascunde după deget în cazul Corduneanu: Citează din legi fără să spună dacă le aplică

joi, 18 aprilie 2024, 03:00
3 MIN
 Direcția de Sănătate Iași se ascunde după deget în cazul Corduneanu: Citează din legi fără să spună dacă le aplică

În timp ce redactorii ZdI întreabă autoritățile ieșene dacă este sau nu legală depunerea unui defunct în incinta unui restaurant sau în proximitatea acestuia, DSP Iași nu face altceva decât să citeze din lege în loc să o aplice. Cu alte cuvinte, noi întrebăm dacă se iau măsuri legale și DSP ne vorbește despre “tanatopraxie”.

 

 Urmare a adresei ZdI, transmisă Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași, în care a fost solicitat un punct de vedere oficial legat de serviciile funerare organizate de familia Corduneanu, în zona unui spațiu destinat alimentației publice, autoritățile ieșene au răspuns în cele din urmă, însă destul de vag și fără a spune, clar, dacă s-a respectat sau nu legea. Deși au fost întrebați, în mod explicit, dacă este permisă depunerea unui defunct într-un restaurant sau în proximitatea acestuia și dacă instituția se autosesizează în acest caz, reprezentanții DSP Iași nu au dat curs la niciuna dintre întrebările ZdI, ci doar au indicat, ad litteram, normele tehnice și sanitare care reglementează serviciile funerare.

“În conformitate cu prevederile art. 5 din HG nr. 741/2016, pentru aprobarea Normelor tehnice și sanitare privind serviciile funerare, înhumarea, incinerarea, transportul, deshumarea și reînhumarea cadavrelor umane, cimitirelor, crematoriile umane, precum și criteriile profesionale pe care trebuie să le îndeplinească prestatorii de servicii funerare și nivelul fondului de garantare: persoana decedată poate fi depusă în locuri publice precum, case mortuare, case funerare, capele, cu capacul de la sicriu deschis, numai după ce a fost efectuată procedura de îmbălsămare”, se arată în răspunsul DSP Iași, transmis ZdI.

Tot aici se mai amintesc și prevederile Art. 27 și 28, care fac referire la condițiile în care se pot depune sicriele în sălile de ceremonii funerare, respectiv cele care țin de tanatopraxie (n.r.- un procedeu de conservare a unui defunct/îmbălsămare), cât și de distanța minimă față de clădirile rezidențiale. ”Art. 28 (1) Sălile de ceremonii funerare vor fi amplasate în incinta cimitirelor sau în afara acestora. Pentru sălile de ceremonii funerare amplasate în afara cimitirelor se asigură o distanță de minimum 20 de metri de clădirile de locuit. (2) Sălile de ceremonii funerare trebuie să fie prevăzute cu echipamente de climatizare pentru asigurarea unei temperaturi ambientale de maximum 20 de grade Celsius în perioada anotimpului cald și trebuie astfel compartimentate pentru a asigura atât reducerea potențialelor riscuri epidemiologice, cât și intimitatea aparținătorilor”, au mai adăugat angajații Direcției de Sănătate Publică Iași. La așa răspuns, așa concluzie – cu multe probabilități.

Mai pe scurt, încheie DSP “Se pot aplica sancțiuni contravenționale, conform art.43 din HG 741/2016, pentru nerespectarea prezentelor norme”. Adică, tragem noi concluziile.

Reamintim că în urma unor informații apărute în spațiul public privind depunerea sicriului fostului interlop Costel Corduneanu, timp de trei zile, în restaurantul La Castel din Iași sau în proximitatea acestuia, redactorii ZdI au cerut o reacție de la autorități privind legalitatea acestor servicii funerare. La această întrebare ne-au răspuns, oficial, marți, doar autorități din alte județe. La Iași am fost invitați să facem solicitări scrise și să facem o sesizare la Poliție, de maniera: ”Da, ce? Vreți să îmi pun familia Corduneanu în cap?!”

Comentarii