Chirica simte pericolul în aer: Opoziţia ar putea prelua controlul la votarea bugetului. Cine sunt posibilii „trădători” din mâneca primarului?

sâmbătă, 14 ianuarie 2023, 02:50
8 MIN
 Chirica simte pericolul în aer: Opoziţia ar putea prelua controlul la votarea bugetului. Cine sunt posibilii „trădători” din mâneca primarului?

Primul duel politic din anul pre-electoral 2023 are loc în aceste zile la nivel local. Ameninţat cu pierderea majorităţii politice, primarul Mihai Chirica forţează, faţă de alţi ani, votarea proiectului de buget pe repede-înainte. Dezbaterile cu cetăţenii, anunţate la finalul trecut, nu au mai avut loc. Primarul a convocat şedinţa de aprobare a bugetului fix în ziua (18 ianuarie) în care ar putea să piardă majoritatea în Consiliul Local: instanţa ar putea lua o hotărâre în urma căreia viceprimarul Cezar Baciu (exclus din USR) să-şi piardă mandatul. Votul acestuia face diferenţa în CL şi asigură majoritatea alianţei PNL-PMP, motiv pentru care a şi fost răsplătit cu postul de viceprimar. 

În schimb, opoziţia politică (PSD şi USR) a lansat un contraatac: profitând de demisia unui liberal din CL (Alin Andrieş a fost numit secretar de stat), a boicotat, ieri, depunerea jurământului de către înlocuitorul său (Marius Rîpanu).

Procedura era una formală, mandatul lui Rîpanu fusese deja validat de instanţă, dar şedinţa CL nu a putut avea loc din cauza boicotului opoziţiei: nu a fost îndeplinit cvorumul necesar, respectiv prezenţa a 14 consilieri din 27, în condiţiile în care PNL şi PMP au acum 13 reprezentanţi.

CITESTE SI: Consilierul USR Iulian Huşanu ridică un imobil cu 9 etaje într-o zonă de maxim două. Spune că modernizează Iaşul

Şedinţa pentru înlocuirea lui Andrieş a fost convocată din nou pentru luni, 16 ianuarie, cu 2 zile înainte de votul pe buget şi în aceeaşi zi cu o şedinţă a comisiilor de specialitate în care ar urma să fie dezbătut proiectul de buget.

„Ziarul de Iaşi” vă prezintă modul în care ar putea evolua situaţia, care sunt pârghiile opoziţiei de a amâna bugetul, cine sunt acei consilieri care ar putea „trăda” în favoarea primarului şi, nu în ultimul rând, cum au reacţionat politicienii locali în tot acest scandal. Reacţii au venit şi din partea societăţii civile, unele ONG-uri solicitând dezbaterea cu public a proiectului de buget înainte de votul din CL.

Cum poate amâna opoziţia votarea proiectului de buget

Chiar dacă, luni, Marius Rîpanu va depune jurământul, opoziţia din CL mai are o pârghie prin care poate amâna votarea proiectului de buget programată pentru ziua de 18 ianuarie.

Miza este la comisiile de specialitate: un boicot al partidelor de opoziţie la unele comisii cum ar fi, de exemplu, la cea Economică şi cea Juridică, ar duce la lipsa cvorumului necesar pentru desfăşurarea şedinţei de comisie.

CITESTE SI: Proiectele noi anunţate de Primărie în acest an, punct cu punct. Vor fi supuse votului exact în ziua în care se dă o sentinţă crucială

Astfel, comisia nu se poate reuni legal şi nici nu poate emite un aviz asupra proiectului de buget, iar în lipsa acestui aviz bugetul nu poate intra spre dezbatere în plenul Consiliului Local. Rămâne de văzut în ce măsură un astfel de scenariu ar putea avea loc, atât timp cât, ieri, informaţiile erau contradictorii, semn că nu s-a ajuns la un acord în rândul opoziţiei.

Cine sunt „suspecţii de serviciu”

Atât la USR, cât şi la PSD există cel puţin un consilier local care ar putea să treacă de partea PNL-PMP. De altfel, ieri, la şedinţa convocată de primar a fost prezent un consilier de opoziţie: Iulian Huşanu (USR). Acesta a putut fi văzut pe holurile instituţiei, dar nu a mai intrat (de data aceasta) în şedinţă pentru a asigura cvorumul.

De la USR, el este principalul „suspect” de schimbare a loialităţii politice, mai ales în contextul în care, zilele trecute, lideri ai partidului i-au solicitat demisia, după dezvăluirile „Ziarului de Iaşi”. Surse politice spun că nu ar fi singurul „suspect” de la USR.

De altfel, Huşanu, din informaţiile ZDI, ar fi convocat deja pentru luni şedinţa Comisiei de muncă (la care este preşedinte), un semn că nu toţi din USR sunt în acord cu ideea unui boicot în continuare. De la PSD, surse politice ne-au indicat doi consilieri: Marian Dălban şi Mihai Gavril.

CITESTE SI: Ce face Chirica dacă judecătorii strică majoritatea din Consiliul Local? „Orice scenariu este valabil”

În cazul primului, există o situaţie tensionată cu conducerea partidului din care face parte, iar în ceea ce-l priveşte pe Gavril este invocată o apropiere faţă de executiv, el remarcându-se în CL, de câteva ori, prin laude aduse unor reprezentanţi ai actualei majorităţi.

Mai mult, Gavril a avut unele proiecte de hotărâre care au fost îmbrăţişate cu entuziasm de PNL şi PMP, ideea unor negocieri în culise între părţi fiind vehiculată în mai multe rânduri.

PNL acuză o „alianţă toxică” între PSD şi USR

În timp ce liderii liberali acuză o înţelegere netransparentă între USR şi PSD (aliatul PNL de la nivel central), reprezentanţii acestor partide neagă acuzaţiile. „În primul rând, este o lipsă de respect faţă de noul nostru coleg care trebuia să depună jurământul.

Apoi, este evidentă existenţa unui interes politic meschin, în sensul de a bloca proiectul de buget al municipiului Iaşi, pentru noi, liberalii, este evident că acest lucru se încearcă. Nu ştiu, sincer, dacă există o alianţă PSD-USR, dar înclin să cred că da”, a comentat Ciprian Bostan, liderul de grup al consilierilor PNL.

Primarul Mihai Chirica a fost mai tranşant în declaraţii. „Este limpede că alianţa toxică pentru Iaşi dintre USR şi PSD apelează din nou la tertipuri ieftine pentru a bloca adoptarea bugetului local şi, astfel, funcţionarea normală a administraţiei locale şi a oraşului nostru”, a spus edilul-şef al Iaşului. În schimb, el a primit o replică de la deputatul USR Cosette Chichirău.

CITESTE SI: Primarul crede că în 2023 se va realiza un procent mai mare din investiţii. Anul trecut a fost de numai 43%

„Primarul Chirica scânceşte că nu a putut fi validat astăzi noul consilier PNL. Dar noi cei de la USR aşteptăm de aproape doi ani validarea unui nou consilier în locul celui furat. Ar trebui să-i fie ruşine pentru furtul de voturi cu care a trecut bugetul în ultimii doi ani”, a spus deputatul. Primarul a ţinut să facă un apel la consilierii USR şi PSD pentru a nu bloca „dezvoltarea Iaşului”.

„Nu a fost niciun boicot”

„Nu a fost niciun boicot. Am anunţat că nu putem participa la şedinţa de comisii, atât eu cât şi colegii mei din PSD, de la momentul în care a fost convocată această şedinţă încă de marţi, mai multe nu avem ce comenta”, a spus, la rândul lui, Bogdan Crucianu, lider de grup al consilierilor PSD. El a explicat că, iniţial, pentru vineri fusese convocată o şedinţă a comisiilor de specialitate pentru dezbaterea bugetului.

După ce consilierii PSD au anunţat că nu pot participa, aceasta a fost reprogramată pentru luni. Însă, ulterior, a venit convocarea pentru depunerea jurământului de către Marius Rîpanu pentru ziua în care oricum consilierii PSD anunţaseră că nu pot participa.

La rândul lui, consilierul USR Răzvan Timofciuc a susţinut că intenţia primarului este de a grăbi votarea bugetului pentru a nu pierde majoritatea politică din plen.

„Faptul că astăzi (ieri, n.r.) consilierii USR nu au fost prezenţi la învestirea noului consilier liberal este un semnal clar că nu girăm această modalitate netransparentă de a convoca şedinţe de pe o zi pe alta şi de a grăbi dezbaterea şi aprobarea celui mai important proiect pentru Iaşi – bugetul pe anul 2023”, a spus Răzvan Timofciuc.

El a insistat pe ideea unei dezbateri mai largi a proiectului cu participarea cetăţenilor şi reprezentanţi ai societăţii civile, ai mediului de afaceri şi altor asociaţii profesionale. „Mihai Chirica vrea cu orice preţ să treacă un buget al stagnării, care ţine Iaşul pe loc, până pe data de 18 ianuarie, când îşi va pierde majoritatea din CL construită pe mită şi corupţie”, a conchis Timofciuc.

Societatea civilă vrea dezbaterea publică a bugetului

Primăria a publicat bugetul complet al Iaşului pe 10 ianuarie, iar termenul legal pentru adoptarea unei hotărâri în CL este începutul lunii februarie. Nu doar unele partide politice au solicitat o dezbatere mai largă a proiectului, ci şi organizaţiile neguvernamentale. Un punct de vedere în acest sens a fost formulat ieri de către Asociaţia CIVICA care a solicitat o dezbatere cu participarea publicului.

„Suntem îngrijoraţi de nerespectarea unor principii de transparenţă decizională şi de faptul că reprezentanţii Primăriei Municipiului Iaşi confundă procesul dezbaterii publice, implicarea cetăţenilor în formularea unor observaţii sau propuneri de modificare a proiectului de buget cu un demers de colectare de propuneri de idei sau sugestii pentru buget din comunitate, lansat înainte de publicarea bugetului”, se arată în mesajul CIVICA.

Reprezentanţii asociaţiei au subliniat că dezbaterile sunt necesare pentru a oferi comunităţii ocazia de a înţelege priorităţile oraşului, fundamentele din spatele unor proiecte de investiţii care afectează comunitatea şi cum se aliniază acestea viziunii de dezvoltare a Iaşului.

Astfel de discuţii fuseseră anunţate de Primăria Iaşi la finalul anului trecut, dar acestea nu au mai avut loc: în alţi ani, pe parcursul câtorva săptămâni, au avut loc numeroase dezbateri cu cetăţeni sau şefi de instituţii implicate.

Iaşul s-a grăbit faţă de alţi ani

Graba cu care Primăria Iaşi vrea să aprobe bugetul este una neobişnuită, aspect ce a alimentat intenţia executivului de a evita o decizie nefavorabilă în instanţă, în cazul Baciu, care ar detona majoritatea PNL-PMP.

De exemplu, Consiliul Judeţean Iaşi nu a prezentat încă public vreo formă a bugetului pe anul 2023. Dacă ne uităm în alte zone ale ţării, Oradea a lansat ieri proiectul, iar la Cluj prezentarea va avea loc pe 17 ianuarie, în timp ce alte oraşe încă nu au publicat vreo informaţie despre buget, dintre care amintim Timişoara, Braşov, Craiova, Arad sau Bacău. Ceva mai repede a fost lansat proiectul la Constanţa (5 ianuarie) şi la Galaţi (4 ianuarie). 

Comentarii