Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Consilierul USR Iulian Huşanu ridică un imobil cu 9 etaje într-o zonă de maxim două. Spune că modernizează Iaşul

GALERIE
modernizare, bucium, constructie, imobil2husanu-iulian
  • modernizare, bucium, constructie, imobil2
  • husanu-iulian
- +

Un consilier local al USR vrea să dea lovitura cu o afacere imobiliară. Iulian Hușanu (FOTO) riscă să deschidă o cutie a Pandorei în Bucium, la doi pași de intersecția cu Poitiers și Trei Fântâni: propune o clădire-mixtă cu 9 etaje într-o zonă unde sunt permise, prin planul general, construcții cu 1 sau 2 etaje.

 Din Planul Urbanistic Zonal (PUZ), consultat de „Ziarul de Iași”, nu rezultă în mod precis destinația finală a imobilului, fiind vehiculate mai multe funcțiuni. Printre utilizări apar și „locuințe de serviciu” – de regulă, investitorii imobiliari apelează la o astfel de tactică pentru a amenaja apartamente. Proiectul este propus de Urvas Com SRL, firmă care aparține consilierului USR Iulian Hușanu. Culmea, deși se află la mai puțin de 200 metri de una dintre cele mai problematice intersecții din oraș, în proiectul de PUZ se precizează că nu există „intersecții conflictuale” și, colac peste pupăză, traficul este redus! Accesul auto la imobil este propus printr-o stradă laterală, dar traficul va fi descărcat pe șos. Bucium.

Contactat, Hușanu spune că imobilul lui va fi „un exemplu” pentru viitorul șoselei Bucium, arteră care, în opinia acestuia, trebuie ridicată la rangul de bulevard și să evolueze „de la ruralul” cu care ieșenii s-au obișnuit. În 2021, Hușanu a demisionat din Consiliul Local (CL) după ce ZDI a dezvăluit afacerile firmei sale cu statul, dar a revenit ulterior asupra deciziei.

Hușanu are nevoie de PUZ pentru că în zonă nu sunt permise construcții înalte

Amplasamentul Urvas se află la șos. Bucium, imediat după Rompetrol, dar accesul auto este propus printr-o stradă laterală (cu o bandă pe sens) care duce spre Hotelul Pleiada. Terenul are o suprafață de aproape 1.300 mp și se învecinează cu o proprietate pe care Hușanu o deține pe persoană fizică. În prezent, planul general prevede posibilitatea construirii de „locuințe individuale și colective mici cu P, P+1/2 niveluri”. Prin proiectul de PUZ, firma lui Hușanu vrea să obțină un regim cu până la 10 etaje. Potrivit documentului citat, utilizările admise sunt următoarele: servicii, birouri, comerț, hoteluri și locuințe de serviciu (în maxim 20% din aria desfășurată construită). Având în vedere indicatorii urbanistici, clădirea ar putea găzdui circa 10 locuințe, dacă ne raportăm la o suprafață de 50 mp/locuință. În PUZ sunt evidențiate două corpuri de clădire: unul cu 9 etaje se află la șos. Bucium, iar celălalt, cu 2 etaje, în spate. Ambele corpuri au câte 2 niveluri în subsol, urmând a fi amenajate 44 locuri de parcare. Mobilarea urbanistică nu este însă „bătută în cuie”, în condițiile în care, în PUZ se spune că „soluția poate fi diferită” la momentul autorizării proiectului.

„Impactul auto este foarte mic”

Contactat în cursul zilei de ieri, Iulian Hușanu a susținut că proiectul său are un „impact auto foarte mic”. „În ciuda înălțimii, vorbim de amprentă la sol extrem de redusă”, a completat consilierul USR. Conform proiectului de PUZ, înălțimea maximă a clădirii va fi de 32 metri (similară unui bloc cu 10 etaje) și va ocupa aproape 450 mp din suprafața totală: pentru alți 450 mp sunt propuse circulații și spații libere, iar circa 400 mp vor fi ocupați cu spații plantate. „O astfel de dezvoltare urbanistică este un exemplu pentru viitorul Șoselei Bucium, care trebuie să devină Bulevard, și deci să evolueze de la <> la care ne-am obișnuit. Am promovat întotdeauna mobilitatea alternativă, iar situarea marilor construcții la maxim 300 m de stațiile CTP (în cazul de față 50-100 m), va încuraja folosirea autobuzului. Eu, unul, aș renunța și mâine la mașină dacă aș locui într-un astfel de bloc. De asemenea, accesul auto va fi de pe o stradă laterală, iar cedarea unei părți din teren va rezolva un conflict de trafic de la Șoseaua Bucium”, a declarat Iulian Hușanu.

Consilierul USR a adăugat că viitorul plan urbanistic general (PUG) al Iașului ar prevede pentru zona în care se află terenul firmei sale indicatori urbanistici mai mari față de planul său: „dublu față de ce am eu acum în propunere”. Iulian Hușanu a refuzat solicitarea ZDI de a prezenta randări ale proiectului pentru o mai bună înțelegere a planului și, totodată, nu a dezvăluit nici destinația finală a imobilului. „Arhitectul meu are toate pârghiile pentru această lucrare. Deci, nu pot oferi eu randări. Am delegat arhitectului toate celelalte etape referitoare la destinație”, a conchis Iulian Hușanu. Proiectul firmei sale a fost publicat ieri de Primăria Iași, în condițiile în care este programată, pe 31 ianuarie, o dezbatere publică la sediul municipalității. Dacă nu vor fi probleme cu parcursul firesc al proiectului, planul urbanistic va ajunge în Consiliul Local în primăvară, acolo unde colegii consilierului USR vor aproba intenția de construire a clădirii cu 9 etaje.

Hușanu a demisionat din USR în 2021

În toamna anului 2021, Iulian Hușanu și-a anunțat demisia din partid și din CL, după ce ZDI a dezvăluit afacerile firmei sale cu instituții ale statului, iar parte din contracte nici nu figurau în declarația de avere. Cea mai flagrantă situație a vizat colaborarea Urvas Com cu Primăria Mircești: ZDI a arătat că firma lui Hușanu a asigurat înființarea unui centru de vaccinare livrând produse de curăţenie, accesorii birou, truse medicale, consumabile medicale, dispenser (pentru gel dezinfectant), mobilier (birou, canapea), chiuvetă, dozator, termometru şi, nu în ultimul rând, programe software. Toate achizițiile au trădat înțelegeri prealabile între firmă și Primărie, având în vedere că procedurile au fost finalizate în câteva minute, prin intermediul sistemului național de achiziții publice. Mai mult, centru de vaccinare a fost înființat la propunerea unui coleg din USR al lui Hușanu (fostul subprefect Ștefan Tănase), iar Mirceștiul este condus de un primar USR. Deși își anunțase demisia, Hușanu a revenit asupra deciziei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri