Cum se apără şoferul care a călcat un copil de 3 ani pe trecere, la Leţcani? Dă vina pe tatăl victimei

joi, 07 septembrie 2023, 01:50
4 MIN
 Cum se apără şoferul care a călcat un copil de 3 ani pe trecere, la Leţcani? Dă vina pe tatăl victimei

Au trecut patru luni de la accidentul groaznic de pe trecerea de pietoni de la Lețcani în care un camion a strivit un copil de trei ani și a scos în stradă comunitatea locală de aici.

În tot acest timp, șoferul camionului a continuat să spună că este nevinovat și, în continuare, arată cu degetul spre victimă. El acuză că victimele, un tată cu cei doi copii ai săi nu s-au asigurat la traversare: ar fi oprit camionul pentru ca un pieton să traverseze în fugă și, distras de acesta, nu a mai avut cum să observe și victimele, deoarece se aflau în unghiul mort, adică prea aproape de camion.

Filmarea de pe camerele de supraveghere din zonă arată contrariul: șoferul încetinește doar. La dosarul cauzei urmează să ajungă raportul de expertiză cu schița accidentului iar la primul termen familia victimelor urmează să precizeze cuantumul daunelor. Accidentul șocant a avut loc pe 19 aprilie, la ora 10.30.

Coi copii, unul de trei ani iar celălalt de șase împreună cu tatăl lor, Ionuţ Ciprian Aneculăesei se întorceau cel mai probabil de la grădiniță, şi se îndreptau spre casa lor aflată în apropierea drumului strategic spre Bogonos. Aceştia se deplasau cu un autoturism Volkswagen albastru tip break din direcţia Primăriei Leţcani către Iaşi: copilul de 3 ani stătea pe bancheta din spate pe un scaun special, iar celălalt de şase ani, lângă el.

La un moment dat, tatăl celor doi a oprit pe dreapta autoturismul în faţa unui supermarket şi s-a dat jos împreună cu copiii. Au lăsat rucsacurile pe bancheta din spate şi din faţă apoi au mers 20 de metri până la trecerea de pietoni, au traversat drumul european şi au intrat într-un magazin veterinar. Aici, cei doi copii s-au uitat după nişte oase şi jucării pentru căţei, apoi tatăl lor ar fi cumpărat nişte soluţie pentru gazon.

După ce au achitat, cei trei au ieşit din magazin şi s-au îndreptat spre trecerea de pietoni, pentru a traversa şi a se înapoia la autoturismul Volkswagen. Ajunşi la trecere, tatăl avea băiatul de trei ani în braţe, iar pe cel de şase anişor îl ţinea de mână.

Pe imaginile camerelor de supraveghere se poate observa că traficul este intens la ora 10.30, pe ambele sensuri de circulație. Accidentul se petrece într-o fracțiune de scundă: tatăl vede că un camion a încetinit pentru un pieton care traversa în fugă din partea opusă și decide să se avânte pe ”zebra”. Bărbatul nu se grăbește, deoarece, probabil știe că nu este bine să fugi la traversare.

El are în brațe copilul de trei ani iar pe cel de șase, îl ține de mână. Șoferul camionului încetinește apoi însă calcă accelerația și suprinde pe cei trei în mijlocul străzii, spre stupoarea bărbatului care ține cei doi copii. Mastodontul trece peste toți trei și se oprește brusc în urma țipetelor auzite de dedesubt. Răul este deja făcut deoarece copilul de trei ani a fost călcat de roată pe cap iar bărbatul are fractură de bazin, ruptură de splină și traumatisme la cap.

Șoferul a spus că a oprit camionul pentru pietonul care traversa din stânga către dreapta, iar pe tatăl cu copiii lor, care traversau din dreapta spre stânga, nu a avut cum să îi observe deoarece erau prea aproape de camion, sub linia de bord. El îi putea vedea totuși cu ajutorul oglinzii retrovizoare de deasupra parbrizului, special pentru acesc scop.

”Din punctul nostru de vedere, șoferul camionului nu are absolut nicio vină. Victima se afla practic în unghiul mort, șoferul s-a uitat stânga dreapta, avea o oglindă retrovizoare în partea dreaptă. Pietonul a greșit foarte mult că nu s-a asigurat la momentul traversării. Șoferul nu avea efectiv cum să îl vadă. Viteza de deplasare era de 5 km/h apoi șoferul a oprit, s-a asigurat, a lăsat să oprească un pieton, apoi a plecat de pe loc”, ne-a spus Codrin Stupariu, avocatul șoferului camionului.

Numai că imaginile de pe camerele de supraveghere îl contrazic pe șofer. Acesta doar a încetinit mastodontul pentru pietonul care fugea, din stânga, șu nu a mai observant cei trei pietoni din dreapta. Potrivit avocatului, familia victimelor va preciza cuantumul daunelor la primul termen de judecată iar până atunci, așteaptă la dosar raportul de expertiză cu schița accidentului.

Comentarii