anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Cum se fabrică un fakenews? Sau cum ajunge un pârlit de cultivator de canabis lider #rezist drogat

GALERIE
dolniceanu
 • dolniceanu
- +

Sanda Foamete, Managing Partner la MixMediaCommunication, fost gazetar si director al Colegiului Pro, activist social cunoscut, a prezentat pe pagina de Facebook un fragment din industria fake news, "industrie" care aruncă informații false în mediul online și nu numai. În funcție de scop, în special de denigrare a unei persoane sau a unei idei,  știrile banale sunt rostogolite de pe un site pe altul, devenind tot mai ”senzaționale”, mai ”șocante”, mai pline de amănunte care nu mai au nicio legătură cu adevărul. Iar pentru credibilitate se citează instituții de stat. Un astfel de exemplu este transformarea unui pârlit de cultivator de canabis, prezentat de Ziarul de Iași,  într-un lider  #rezist, traficant de droguri pe siteuri îndoielnice. Care a fost traseul fake news, vi-l prezintă Sanda Foamete.

Fake-news în mai puțin de 10 pași: 

1) 23 oct 2019 - DIICOT publica un comunicat de presa in care mentioneaza retinerea unui cultivator de canabis, D. A., din Iași, pentru trafic de droguri de risc https://www.diicot.ro

2) 24 oct 2019, ora 02:50 Ziarul de Iași identifică cine este D. A., îi dă numele și menționează unde a fost cultivat canabisul: https://www.ziaruldeiasi.ro

3) 24 oct 2019, ora 02:50 Știrea e preluată instantaneu de http://xn--iai-2lb.ziare.com/, care doar citează sursa http://www.ziare.com

4) 25-29 octombrie - știrea pare să se fi depărtat de interesul public local. Interesul public național nu intră în discuție.

5) 29 octombrie 2019, ora 07:35 - EVZ aruncă știrea obscură în ochii publicului larg, adăugând conotații emoționale. Face o compilație între următoarele categorii de informații: comunicatul DIICOT din 23 octombrie (pe care probabil l-a ignorat la data publicării), monitorizarea presei din Iași, profilul FB al persoanei, odată ce a fost identificată de una dintre publicații. EVZ constată că cel identificat comentează favorabil postările lui Mălin Bot, a fost prezent la protestele #șîieu și că se alătură vocilor care cer autostrada A8 care leagă Moldova de Transilvania. EVZ citează fals: ”...potrivit DIICOT, ar fi unul dintre cei mai vocali protestatari din Moldova” și ridică persoana necunoscută la rangul de lider #rezist, traficant de droguri. https://evz.ro


6) 29 octombrie ora 08:30 - Prahova Online, o publicație care pretinde că dă ”Știri prahovene de ultima ora” publică fără să citeze știrea preluată de la EVZ https://ph-online.ro


7) 29 octombrie ora 08:34 - Publicația online Criterii, un oficios al partidului care a condus până de curând Guvernul României titrează ritos ””FĂRĂ PENALI” DAR CULTIVATOR ȘI VÂNZĂTOR DE DROGURI”, preluând de asemenea știrea EVZ, fără să citeze sursele. http://criterii.ro

8) Or mai fi și alte publicații care au făcut din țânțar armăsar, dar nu mi-am mai pierdut timpul cu ele.

9) Analizând toate cuvintele cheie pe care le-au rostogolit știrile citate mai sus, vezi cum se construiesc știrile false și cum sunt induse asocieri mincinoase. Cel mai probabil, știrea de la Iași s-ar fi pierdut local, dacă România n-ar fi fost în plină campanie electorală.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce a produs atâta nervozitate la Bruxelles succesul Giorgiei Meloni în Italia? (II)

Alexandru LĂZESCU

De ce a produs atâta nervozitate la Bruxelles succesul Giorgiei Meloni în Italia? (II)

Alegerile din Italia accentuează tendința de a aduce valorile culturale și raporturile dintre Comisia Europeană și statele membre în centrul disputelor electorale viitoare din UE.

opinii

Dreptate en detail

Briscan ZARA

Dreptate en detail

Ceea ce este şi mai interesant e că fiind alese arbitrar, legile care garantează menţinerea dreptăţii pot fi la fel de uşor schimbate precum pelincile unui bebeluş. Sunt atâtea dreptăţi pe lume că ai de unde alege. Ceea ce ieri era ilegal, azi e chiar obligatoriu, ceea ce e azi împotriva legii, mâine poate fi permis sau chiar încurajat.

Lupta micuţilor cu lupul fioros

Cristina DANILOV

Lupta micuţilor cu lupul fioros

Mulţi adulţi tratează fricile copiilor în mod condescendent. Ce dacă se teme, e normal, spunem, copilul va creşte şi totul va trece; sau - toţi ne-am temut cândva de ceva şi iată, am crescut şi nu ne-a mai mâncat lupul. Dar, în acelaşi timp, adulţii tac mâlc despre cât de multe necazuri le-a cauzat frica în copilărie, şi poate că şi acum, doar că ei au învăţat să le ascundă bine. 

Domnul Marga şi meandrele adevărului istoric

Mihai DORIN

Domnul Marga şi meandrele adevărului istoric

Indiferent de finalul războiului din Ucraina, abţinerea noastră de la acte revărsânde şi iresponsabile, chiar şi atunci când ştim că teritoriile răpite României rămân o rană deschisă, o ţară ca a noastră, dacă e ţară demnă şi nu accident al istoriei, nu poate abdica de la onoare şi solidaritate cu valorile lumii libere. Întrucât din credinţă şi asumarea acestor valori ne-am născut şi noi, ca naţiune şi stat. Nu Rusia ne-a fost naş, ci ideile şi valorile lumii libere.

pulspulspuls

Un experiment politic va avea loc pe acoperişul hotelului “Europa” din Iaşi

Un experiment politic va avea loc pe acoperişul hotelului “Europa” din Iaşi

Un experiment deosebit se pune la cale în filiala liberalilor ieşeni, o procedură extraordinară de măsurare a potenţialului politic al unor candidaţi. 

Caricatura zilei

Scăpări de gaze #NordStream5

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.