Deşi au fost bătuţi, copiii nu au putut depune plângere împotriva tatălui: mama lor nu a fost de acord

luni, 11 decembrie 2023, 02:50
3 MIN
 Deşi au fost bătuţi, copiii nu au putut depune plângere împotriva tatălui: mama lor nu a fost de acord

Transformaţi în sac de box de către tatăl lor, copiii unui ieşean din Şipote nu au găsit înţelegere nici măcar la mama pe care încercaseră să o apere. Legea nu oferă minorilor posibilitatea de a depune o plângere penală, pentru aceasta fiind necesar acordul unui părinte. Mama şi-a retras însă plângerea, declarând că s-a împăcat cu soţul agresiv. Acesta a mai putut fi condamnat doar pentru încălcarea ordinului de protecţie, dar cu suspendare.

În cele peste două decenii de căsnicie, A.M.C. îi dăruise soţului său 7 copii, şase fiind încă minori şi locuind cu părinţii. În cursul lunii mai, femeia a plecat cu băiatul de 17 ani, Ş.V.C. şi fiica de 15 ani, D.A.C., la prăşit, la vie. Ajuns acasă băut, soţul său a început să facă scandal, certându-şi o altă fiică, întrucâ aceasta nu ştia unde se află mama sa. Atunci când A.M.C. s-a întors de la prăşit, bărbatul, a devenit violent, lovind-o cu pumnii şi palmele peste corp, la întâmplare. Cei doi copii cu care femeia mersese la muncă au intervenit pentru a-şi apăra mama. Ca urmare, furia bărbatului s-a îndreptat asupra lor, lovindu-i cu pumnii, palmele şi un băţ. În cele din urmă, au intervenit poliţiştii, care l-au liniştit pe bărbat şi l-au dus la locuinţa părinţilor săi.

La sfârşitul lunii următoare, tot băut, Constantin Chişcăreannu a reînceput să facă scandal, bătându-şi soţia. Femeia a sunat la Serviciul 112, iar poliţiştii au emis un ordin de protecţie provizoriu, pe o durată de 5 zile. În acest interval, bărbatul nu avea voie să se apropie la mai puţin de 100 de metri de soţia sa ori de locuinţa acesteia. După doar trei ore însă, bărbatul a revenit, agresându-şi din nou soţia. La fel, a doua zi, când poliţiştii l-au găsit dormind liniştit în casă.

Pe 30 iunie, Judecătoria Hârlău a confirmat ordinul de protecţie, dispunând evacuarea lui Chişcăreanu timp de 6 luni din locuinţă. Între timp, bărbatul fusese internat de altfel la Institutul de Psihiatrie Socola. După externare, el s-a întors la domiciliu, încălcând astfel ordinul de protecţie. Un nou scandal a provocat intervenţia poliţiei la sfârşitul lui august. Pe 9 septembrie, incidentul s-a repetat. În cele din urmă, pe numele său a fost deschis un dosar penal pentru şase acte de violenţă în familie şi cinci încălcări ale ordinului de protecţie.

În timpul anchetei, A.M.C. nu a precizat clar dacă vrea să depună plângere pentru violenţă în familie, iar în cele din urmă ea a declarat că s-a împăcat cu soţul său. Deşi fuseseră victime ale agresiunii şi doi copii, aceştia nu puteau depune o plângere penală decât cu încuviinţarea mamei, fiind minori. În aceste condiţii, acuzaţiile de violenţă în familie au fost retrase. Chişcăreanu a fost totuşi obligat de magistraţii Judecătoriei la plata a câte 5.000 de lei ca daune morale către cei doi copii agresaţi.

Pentru încălcarea ordinului de protecţie nu este însă necesară depunerea unei plângeri de către victimă, ca urmare sub această acuzaţie Chişcăreanu a putut fi judecat în continuare. Pentru cele cinci încălcări ale ordinului de protecţie, bărbatul a fost condamnat la 2 ani de închisoare. Cum acesta nu avea antecedente penale şi s-a declarat de acord să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, executarea pedepsei a fost suspendată pe durata unui termen de încercare de trei ani. Pronunţată marţi, sentinţa poate fi contestată cu apel. 

Comentarii