anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Iaşul este pe locul III în ţară după numărul de angajaţi din IT

In judeţul Iaşi activeză aproape 900 de firme de IT&C cu un număr total de circa 10.000 de angajaţi.

GALERIE
programtori IT
 • programtori IT
- +

După Bucureşti şi Cluj, oraşului nostru îi revine medalia de bronz la capitolul angajaţi care lucrează la firmele de IT şi Outsourcing. Cifrele furnizate de Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi prin „Breviarul Economic al Judeţului Iaşi” arată că numărul de firme active din judeţul Iaşi a crescut simţitor de la un an la altul, iar cele care au prins cel mai mare avânt atât la cifra de afaceri cât şi la dezvoltarea comunităţii acţionează în cel mai nou domeniu de activitate.

Dacă în 2016 existau în judeţul Iaşi 786 de firme de IT&C, anul trecut s-au înregistrat cu aproximativ 100 de firme în plus, cifra totală de afaceri crescând de la 264 de milioane de euro la 319 milioane de euro. Şi numărul de angajaţi a crescut simţitor, de la 8.800 la 10.000, clasând judeţul nostru pe locul trei pe ţară.

Unde se fac cei mai mulţi bani

La capitolul număr de firme şi cifră de afaceri, judeţul nostru se află pe locul 5, după Bucureşti, Cluj, Timişoara şi Braşov. De menţionat că firmele de IT reprezintă doar 5,5 procente din numărul total de firme active din judeţ. Un alt domeniu care a înregistrat creşteri semnificative în judeţul nostru şi care are 41% din numărul total de firme este cel al serviciilor, numărul de firme active în 2017 fiind de 6.300, cu aproximativ 700 mai multe ca în 2016. În servicii a crescut şi cifra de afaceri de la 741 milioane de euro la 923 iar numărul de angajaţi a a ajuns la 28.300. La restul domeniilor, industrie, agricultura, constructii, comert si turism s-au înregistrat creşteri foarte mici la toate cele trei valori, număr de firme, cifră de afaceri şi număr de angajaţi, la unele aproape insesizabile. Per total, în judeţul Iaşi existau la finalul anului 2017 un număr de 15.490 de firme active, mai multe ca în 2016 când s-au înregistrat 14.340 de firme. Pe judeţ, cifra de afaceri a acestor firme ajunge la 5,1 miliarde de euro, cu 4 milioane de euro mai mult ca acum doi ani iar numărul de angajaţi a ajuns la 103.400 de la 98.700, cât era în 2016. „La numărul de firme active cu sediul social în judeţul Iaşi, se adaugă şi punctele de lucru a circa 2.400 firme înmatriculate în alte judeţe”, au precizat reprezentanţii Camerei de Comerţ, prin urmare, cifrele sunt mult mai mari în realitate, atât la cifra de afaceri cât şi la numărul de angajaţi. Industria şi comerţul rămân însă domeniile care produc cei mai mulţi bani, cifra de afaceri a firmelor din cele două categorii ajungând să aibă afaceri de 3 miliarde de euro, adică un procent de 60% din totalul pe judeţ.  

Cifra de afaceri, cu 14% mai mare ca în 2008

Tendinţa ultimilor 10 ani arată faptul că în judeţul nostru, cifra totală de afaceri şi numărul de angajaţi au început să-şi revină după criză. Breviarul publicat de Camera de Comerţ este o radiografie a firmelor ieşene realizată pe baza datelor financiare anuale raportate de societăţile comerciale ieşene. Acesta oferă o imagine la zi a societăţilor comerciale şi tendinţa de dezvoltare pe ultimii 10 ani. „Aşa cum am mai spus şi cu alte ocazii, nu sunt cifre sau informaţii generate sau descoperite de noi, ci sunt date colectate din bilanţurile anuale ale societăţilor comerciale din Iaşi, aşa cum au fost acestea declarate, pe care le-am agregat şi structurat în aşa fel încât să oferim o imagine clară asupra principalelor domenii de activitate” a declarat Sorin Gheorghiu, director în cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi. Acesta a mai declarat faptul că dinamica de ansamblu a perioadei 2008-2017 arată că cei trei indicatori principali au cunoscut mai întâi o cădere abruptă, urmată de o tendinţă de revenire. Cifra de afaceri (în echivalent euro la cursul mediu anual) şi-a revenit cel mai bine, fiind în 2017 cu 14% peste cea din 2008, în timp ce numărul de firme locale active se situează aproximativ la acelaşi nivel cu cel din 2008, iar numărul de salariaţi se află sub pragul din 2008 (cca. 88%). „Desigur, dinamica indicatorilor diferă de la un domeniu la altul dar, ca o caracteristică oarecum comună, putem concluziona că anul 2017 s-a prezentat cu cifre în creştere faţă de cel anterior. Datele financiare agregate şi prezentate sub formă statistică sunt aferente bilanţurilor anuale din perioada 2008-2017, depuse în termen legal, ale societăţilor comerciale care sunt înregistrate cu sediul social în judeţul Iaşi”, a completat Sorin Gheorghiu. 

 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Asupritori, paraziţi şi ipocriţi

Cătălin ONOFREI

Asupritori, paraziţi şi ipocriţi

Cât de bine îi cunoaştem pe cei din jurul nostru?

opinii

Agua!

Briscan ZARA

Agua!

Dacă nu ar fi fost lumea aceasta modernă în care transportul dintr-un loc în altul să fie foarte facil, iar alimentele şi apa să poată fi aduse repede dintr-o regiune în alta, cu siguranţă am fi intrat într-o perioadă de foamete cruntă. Război, boală şi foamete, triada care a urmărit întreaga istorie omul precum lupii. Şi trebuiau mereu să fie trei ca să devină mortale, de nesuportat. Şi dacă ultimele două apar din motive naturale, primul ni se datorează în totalitate.

Nu căuta cheile sub veioză

Cristina DANILOV

Nu căuta cheile sub veioză

Am atât de mulţi cunoscuţi care spun cu toată convingerea că obiceiurile lor alimentare - a mânca prăjituri noaptea, de pildă - se datorează faptului că părinţii lor nu i-au hrănit aşa cum trebuia şi nu le-au insuflat obiceiuri alimentare sănătoase. Şi stau şi sortează, ca pe nişte boabe de fasole, amintirile din copilărie, cum nu aveau voie să se ridice de la masă până nu terminau de mâncat grişul cu lapte sau cum erau alergaţi cu papucul prin curte când aruncau sub masă carnea din ciorbă la pisici. A devenit un fel de sport, mulţi caută cauzele dependenţei de alimente, de alcool, de ţigări, de dragoste, de droguri, în copilărie şi, după un search profund concluzionează: „mama e de vină că sunt supraponderală”, „tata e de vină că eu beau”.

Slavă lui Rabelais

Nichita DANILOV

Slavă lui Rabelais

Vom intra într-o epocă în care resursele de materii vor conta la fel de mult ca şi tehnologia. Epoca energiei ieftine, după cum spunea un comisar european, a luat sfârşit. Epoca revendicărilor abia a început.

pulspulspuls

Care este strategia PSD la locale şi ce învârte Maricel Popa la manivela partidoiului

Care este strategia PSD la locale şi ce învârte Maricel Popa la manivela partidoiului

Gata, astăzi am ajuns la antepenultimul episod din seria „Ce s-a discutat la Şcoala politică de vară de pe Bahlui”, o relatare fidelă a discuţiilor care au avut loc timp de o săptămână în târgul nostru pe teme politice locale. 

Caricatura zilei

Suspensii speciale

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.