Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Misterul sinuciderii lui Emanuel, băiatul care s-a aruncat în fața trenului: drama copiilor lăsaţi în ţară?

GALERIE
sinucidere elev (1)sinucidere elev (2)
  • sinucidere elev (1)
  • sinucidere elev (2)
- +
Nedumerire mare în sânul familiei, dar şi în rândul profesorilor puştiului de 17 ani care s-a aruncat în faţa trenului alaltăieri-dimineaţă, la Mogoşeşti-Siret. Băiatul de 17 ani este descris de către vecini, de bunica lui şi de verişori ca fiind un băiat foarte cuminte, ba chiar introvertit. Băiatul a mers marţi dimineaţa în direcţia opusă celei în care mergea în mod obişnuit în fiecare zi, spre liceul din Paşcani, şi s-ar fi aruncat în faţa trenului rapid Bucureşti - Suceava. Durerea familiei băiatului este cu atât mai mare cu cât nu îşi pot explica nici vag ce ar fi putut avea pe suflet copilul, şi care să fi fost acel motiv copleşitor care să-l determine să îşi ia viaţa aflată la început de drum. Un drum ce părea promiţător…

Emanuel B. trebuia să sărbătorească peste exact două luni vârsta majoratului. Tânărul, un băiat extrem de cuminte, stătea cu bunica lui în Mogoşeşti-Siret, localitate aflată la 15 kilometri de Paşcani, pe malul Siretului. Puştiul făcea naveta zilnic în Paşcani, el fiind elev la liceul tehnologic. Bunica lui spune că în fiecare dimineaţă aştepta maxi-taxi care face legătura între municipiul Roman şi Paşcani. Marţi dimineaţă, în ziua fatidică, tânărul s-a trezit mai devreme, şi-a luat la revedere de la bunica sa, apoi a mers spre centrul localităţii, unde trebuia să se urce în microbuz pentru a merge la Paşcani.

„El în mod normal pleca de acasă la 7 şi un sfert. Marţi dimineaţă, băiatul a plecat la ora şase de acasă. Mult mai devreme decât de obicei. Şi-a luat la revedere de la mine... Chiar de două ori. Da, mi-a spus «Pa» de două ori. Nu am observat să fie supărat. Deloc… Dar nici nu l-am întrebat de ce pleacă aşa devreme la şcoală. M-am gândit şi eu că poate se întâlneşte cu cineva, cine ştie… Poate cu vreo fată, nu era treaba mea…“, atât a putut să ne spună bunica băiatului, după care a izbucnit în plâns.

I-am reconstituit traseul

Reconstituindu-i traseul, reiese că peste câteva minute de la plecarea de acasă băiatul a fost văzut în zona gării din sat. A fost observat de nişte vecini. De acolo, el a plecat pe jos mai departe, dar înspre Roman, adică înspre satul Luncaşi, ceea ce înseamnă exact în partea opusă Paşcaniului, locul unde făcea naveta zilnic.

„La 6.02 el era deja la gară. Şi în mod normal nu era aşa, pentru că mergea cu maxi-taxi la şcoală, nu cu trenul. În dimineaţa aceea a plecat mult mai devreme de acasă. Nu părea să aibă ceva, să fie supărat… Păi, sâmbătă a venit la magazin să cumpere pâine, iar când l-am întrebat ce face, mi-a spus că a venit după pâine. Nu avea probleme la şcoală, nici cu oamenii din sat. Pentru că era un copil foarte respectuos, saluta pe toată lumea din sat, vorbea frumos...“, ne-a spus vânzătoarea magazinului aflat în apropierea casei unde locuia tânărul.

„Nu pot să-mi dau seama de ce a făcut asta. Poate se simţea singur. Poate pentru că stătea de mic doar cu bunica lui, părinţii şi fraţii mai mari fiind toţi plecaţi în străinătate... Dar ieşea mereu cu băieţii prin sat. Se înţelegea bine cu toată lumea. Chiar nu înţeleg“, ne-a spus vânzătoarea.

O posibilă explicaţie pentru prezenţa băiatului în gara din sat ar putea fi o eventuală intenţie de a lua trenul spre Paşcani. Pe care însă posibil să-l fi pierdut: este un tren personal la ora 5,30 spre Paşcani, pentru care ar fi ajuns prea târziu, iar următorul abia la ora 8 fără 4 minute, în halta din Mogoşeşti neoprind decât trenurile personale, nu şi cele de viteză. Este însă doar o presupunere privind prezenţa copilului acolo, ancheta fiind în curs.

Părinţi plecaţi, în divorţ

La ora 6.40, mecanicul unei garnituri de tren rapid, care circula dinspre Bucureşti spre Suceava, l-a observat pe tânăr stând efectiv aşezat pe calea ferată. Locul accidentului se află la doi kilometri depărtare de gara din Mogoşeşti-Siret spre Luncaşi. Poliţiştii, dar şi mecanicul trenului, unul cu experienţă în astfel de imagini, au ca ipoteză principală sinuciderea.

„Nu a lăsat niciun bilet de adio, nicio vorbă, nimic despre motivul pentru care ar fi făcut acest gest. Cel puţin nu am găsit noi. Numai diavolul l-a împins spre acest gest. Poate internetul, poate vreo fată, nu avem de unde să ştim. Nu ştiam să fi avut vreo iubită, pur şi simplu băiatul nu avea nimic“, a mai spus bunica tânărului.

Mama băiatului este divorţată de tatăl acestuia, şi lucrează în Italia. De asemenea, acesta mai avea încă trei fraţi, adică o soră şi doi fraţi, care sunt plecaţi cu toţii la muncă în străinătate.

Ieri la amiază, în timp ce jurnaliştii „Ziarului de Iaşi“ vorbeau cu bunica băiatului, sicriul cu corpul neînsufleţit al tânărului a fost adus acasă de către verişori. În momentul în care a fost scos sicriul din maşina de pombe funebre, rudele au izbucnit într-un plâns sfâşietor, care îţi rupea inima.

„Avea unde sta, avea condiţii, chiar avea camera lui. Nu cred că se simţea singur, stătea cu bunica lui de la vârsta de un an. Nu ştiu de ce a făcut asta, poate din cauza calculatorului... Nu pot să-mi dau seama“, ne-a spus un verişor.

Poliţia a demarat o anchetă în acest caz, pentru a stabili dacă ipoteza sinuciderii se confirmă şi în mod oficial. Cauzele concrete care au dus aici, în această eventualitate, vor fi foarte probabil înmormântate odată cu tânărul Emanuel.

Octavian MOLDOVANU, Andrei DÎSCĂ

VEDEȚI ȘI:

VIDEO: Vedeți cum și-a așteptat elevul din Pașcani moartea pe calea ferată - AICI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri