Nemulțumiri după amplasarea bustului lui Goga la Iași. „A fost un antisemit notoriu”

vineri, 02 aprilie 2021, 20:25
2 MIN
 Nemulțumiri după amplasarea bustului lui Goga la Iași. „A fost un antisemit notoriu”

Joi, 1 aprilie 2021, s-au împlinit 140 de ani de la nașterea lui Octavian Goga. Cu această ocazie a fost inaugurat un bust al poetului, amplasat în Copou, la intersecția dintre bulevardul Carol I și str. Gheorghe Asachi.

Bustul lui Octavian Goga, realizat în anul 1991 de sculptorul transilvănean Victor Cristea la Sighișoara, a fost achiziționat de Ateneul Național din Iași anul acesta și recondiționat de artistul plastic Ciprian Stratulat.

Totodată, a fost dezvelită și o placă informativă la casa în care a locuit Octavian Goga în perioada Primului Război Mondial, care se află în str. Gheorghe Asachi, nr. 9, se menționează pe pagina de Facebook a Primăriei Iași.

Însă au fost și ieșeni care au explicat că amplasarea bustului este nepotrivită. Iată ce a scris istoricul Florea Ioncioaia pe Facebook.

"Îmi declar totala și neplăcuta surpriză cu privire la gestul primăriei ieșene de a dezveli un bust al lui Octavian Goga la Iași. Pot fi de acord că poetul merita celebrat în vreun fel. Pot înțelege și celebrarea luptătorului unionist. Acestea se pot face în cadrul unor manifestări ocazionale, cu multă moderație și multe precauții. Dacă se poate pe vârfuri și în șoaptă: Goga este genul de figură publică al cărei nume trebui șoptit cu anume jenă și nicidecum strigat în public. Goga a fost mai întâi de toate un mare dușman al sistemului parlamentar, al democrației de tip liberal. În al doilea rând, a fost un antisemit notoriu, fiind de altfel, ca prim ministru, inițiatorul legislației anti-evreiești din România interbelică. În al treilea rând, ar trebui amintit că împreună cu partenerul său, pe care-l detesta de altfel, A.C. Cuza, a fost primul conducător din istoria României care a interzis un întreg trust de presă și o întreagă categorie de ziare, este vorba de trustul Adevărul și ziarele de stânga zise „jidovite”. Au fost interzise prin decret nu prin vreo decizie judecătorească sau lege votată de parlament. A fost chiar prima sa măsură ca prim ministru în noaptea de 30 decembrie 1937. În al patrulea rând, Goga a fost singurul lider politic român interbelic despre care știe cu probe că a fost subvenționat de germani. Este vorba de mită din partea Germaniei lui Hitler, care susținea revizionismul maghiar, sovietic și bulgar. A mai rămas aici loc de literatură ? Poate, dar eu nu îl văd. De patriotismul lui Goga sunt sigur însă că m-aș lipsi cu totul !", scrie Ioncioaia pe Facebook.

Comentarii