anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 29.03.2023

PIB-ul pe cap de locuitor din Iaşi reprezintă doar 60% faţă de cel din Cluj şi este de trei ori mai mic faţă de Bucureşti

O realitate crudă: Iașul are abia 60 la suta din PIB-ul Clujului

GALERIE
PIB Iasi
  • PIB Iasi
- +

Anul trecut Produsul Intern Brut realizat în Iaşi a fost de 7,26 miliarde de euro. PIB pe cap de locuitor a fost de 9.143 euro. Indicatorul are o valoare de 15.801/locuitor în Cluj şi de 28.435 de euro/locuitor în Bucureşti.

Produsul Intern Brut (PIB) al Iaşului a fost de 7,26 miliarde euro anul trecut, mai mare cu aproape 5% faţă de anul 2019, când se cifra la 6,89 miliarde euro, potrivit datelor din Breviarul Economic al Judeţului Iaşi (ediţia 2021), elaborat anual de către Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi. Contribuţia judeţului Iaşi la PIB-ul total al României, de 215,17 miliarde euro în anul 2020, a fost de 3,37%. Cel mai mare PIB l-a înregistrat anul trecut Bucureştiul, respectiv 52,28 miliarde euro, urmat la mare distanţă de Cluj – 11,21 miliarde euro şi Timiş – 9,74 miliarde euro.

Comparativ cu cea a judeţului nostru, o valoare mai mare a PIB-ului în anul 2020 se mai remarcă şi la judeţele Constanţa – 8,66 miliarde euro, Prahova – 8,23 miliarde euro şi Braşov – 7,40 miliarde euro, ceea ce înseamnă că Iaşul se situează la nivel naţional pe locul 7 din 42 (41 de judeţe plus municipiul Bucureşti). Cea mai mică valoare a PIB-ului pe anul trecut stă în dreptul judeţului Covasna – 1,59 miliarde euro.

Analiza indicatorului prin care se compară nivelul de trai între regiuni, respectiv PIB pe cap de locuitor, scoate în evidenţă câteva dinamici foarte interesante. Astfel, faţă de anul 2019, când Iaşul înregistra un PIB/capita de 8.691 euro (locul 19/42 în clasamentul judeţelor), PIB/capita a ajuns în anul 2020  la 9.143 euro, situându-se pe locul 13/42, devansând judeţele Hunedoara, Tulcea, Bihor, Dolj, Sălaj şi Caraş-Severin. PIB-ul mediu/capita la nivel naţional a fost anul trecut de 11.162 euro, conform estimărilor Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză.

Cel mai mare PIB/capita l-a avut Bucureşti, mai precis 28.435 de euro, de aproape trei ori mai mare decât al Iaşului. Este urmat de Cluj, unde s-a cifrat la 15.801 euro/locuitor, Timiş – 13.747 euro/locuitor şi Braşov – 13.364 euro/locuitor. Alte cinci oraşe au avut un PIB/capita mai mare decât media naţională, respectiv Constanţa – 12.914 euro/capita, Ilfov – 12.725 euro/capita, Sibiu – 12.122 euro/capita, Prahova – 11.612 euro/capita şi Alba – 11.543 euro/capita. Cel mai sărac judeţ rămâne Vasluiul, cu doar 5.235 euro/locuitor. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Lucian DÎRDALA

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Graniţa terestră între Rusia şi NATO va deveni, curând, una considerabilă... Vom putea vorbi de un veritabil flanc estic, de la Marea Neagră, la Oceanul Îngheţat. Invazia rusă în Ucraina a deschis o cutie a Pandorei din care au ieşit rele pe care lideri precum domnii Erdoğan sau Orbán le pot ignora, dar nu le pot readuce sub capac.

opinii

De ce scriu?

Florin CÎNTIC

De ce scriu?

Cum, dintr-un scrupul arhivistic, mi-am numerotat textele trimise săptămânal Ziarului de Iaşi, am descoperit că acesta este cu numărul 500. Astfel încât aş face o scurtă pauză de respiraţie faţă de tematica obişnuită a rubricii mele.

Meditaţie despre europubelă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Meditaţie despre europubelă

Despre un tomberon, zis şi europubelă, cum îi spune mai simandicos lăzii de gunoi, am putea spune că este pântecele răsturnat al unui cetăţean european. Asemănările sunt frapante. 

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Alex VASILIU

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Nu mai trebuie demonstrat că forţa de comunicare, convingere şi impresionare a imaginii plasează sunetul pe locul al doilea, mai ales acum, în epoca civilizaţiei ecranelor omniprezente. Apariţia televiziunii, cu multe decenii în urmă, a însemnat pentru unii ignorarea relevanţei radioului, însă timpul a demonstrat că „arma clasică”, aparent simplă, numită microfon, poate învinge deseori în lupta pentru captarea interesului public. Dacă este folosită inteligent, inspirat, cu grijă pentru cultivarea valorii, cu harul comunicării. Şi în cazul radioului, „reclama este sufletul comerţului”. 

pulspulspuls

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Apăi, dragilor, om fi având noi nişte anişori adunaţi pe creştet, dar când vezi asemenea năzdrăvănii zău că îţi vine, ca-n tinereţe, să-ţi faci bocceluţa şi s-o tai unde-i vedea cu ochii: Canada, Anglitera, chiar şi Congo, zău aşa, numai Iaşi şi Românica nu.

Caricatura zilei

Una din vremea pandemiei

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.