Pasajul pietonal Mitocul Maicilor revitalizat de o mână de elevi (GALERIE FOTO)

luni, 22 iulie 2013, 19:52
2 MIN

Gangul, aflat în apropierea Hotelului Unirea, a fost igienizat, tencuit şi pictat cu elemente specifice Iaşului, cum ar fi clădiri-simbol, monumente sau chipuri ale celor mai cunoscuţi domnitori moldoveni.

După câteva săptămâni în care şi-au unit eforturile şi talentul creator, trei tineri artişti din Iaşi redau astăzi comunităţii pasajul pietonal Mitocul Maicilor, aflat în apropierea Hotelului Unirea.

Larissa Danilov, Arcadia Dornescu şi Dragoş Păvăloi, elevi care trec în clasa a XII-a la Colegiul de Artă “Octav Băncilă”, împreună cu alţi liceeni din echipa Urbancrew, au revitalizat şi personalizat gangul care până acum era ocolit de ieşeni din cauza aspectului insalubru. Tinerii au igienizat zona, au îndreptat pereţii, i-au tencuit şi i-au pictat, aducând în prim plan elemente specifice Iaşului, cum ar fi clădiri-simbol, monumente sau chipuri ale celor mai cunoscuţi domnitori moldoveni. Iniţiativa acestora a fost sprijinită financiar de Fundaţia Comunitară, prin Fondul de Revitalizare Urbană, cu 4500 lei.

“Intenţia noastră este de a arăta comunităţii ieşene că, şi aşa micuţi cum suntem, în clasele X-XII, putem revitaliza un astfel de spaţiu. Nu ne-a fost deloc uşor. Din octombrie până acum am căutat mai multe fonduri, întrucât nu ne ajungea finanţarea. Cu sprijinul sponsorilor, am reuşit să investim în acest proiect 8000 de lei, dar el valorează cam 1100 de lei, restul până la 1100 de lei fiind necesarul pentru mâna de lucru. Artiştii nu ne-au luat bani, au dorit să facă un bine comunităţii. Înainte, gangul nu era circulat aproape deloc, din varii motive, iar în zilele cât am lucrat la el au trecut foarte multe persoane, în special pentru a vedea ce se întâmplă. Dacă vom mai avea putere şi susţinere din partea tuturor, ne dorim ca, în câţiva ani, să facem un traseu al gangurilor, având în vedere în principal zona centrală, întrucât este cea mai vizitată”, a subliniat Ana-Maria Bălteanu, unul dintre iniţiatorii proiectului CrossUrArt.

Inaugurarea pasajului revitalizat, cu o suprafaţă de 165 de metri pătraţi, va avea loc de la ora 11.

Comentarii